Óbánya és a Ferde-vízesés – romantikus túra a Kelet-Mecsekben

Óbánya

A Kelet-Mecsek egyik legszebb és szerintünk legromantikusabb szurdokvölgye Óbánya és Kisújbánya között húzódik. A túra során több természeti csodát is érintünk: a Ferde-vízesés (vagy Tündér lépcső), a Csepegő-szikla és az Öreg-patak szurdokvölgye egyaránt elvarázsolja a kirándulókat.

Óbánya, a „magyar Svájcként” ismert falu

Óbánya a Kelet-Mecsek gyöngyszeme, egy hangulatos kis sváb falu, amelyet sokan csak „magyar Svájcként” emlegetnek. A hasonlat talán túlzásnak tűnhet, de ha megtapasztaljuk a hegyvidéki környezetet, rácsodálkozunk a tiszta, rendezett faluképre, és utunk során még német szót is hallunk…Nos, talán van benne valami 🙂

Óbánya, a „magyar Svájcként” emlegetett zsákfalu

„A Mecsek legnagyobb, közel tízezer hektáros védett területét 1977-ben hozták létre. Földrajzi, éghajlati, geológiai, növényföldrajzi adottságai miatt természetes növény és állatvilága fajokban igen gazdag, több ritka és értékes faj termő- és élőhelye. A tájrész műemlékekben, kultúrtörténeti és néprajzi emlékekben is bővelkedik.”

Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet

Mecseknádasdtól kb. 4,5 km-re fekszik Óbánya, amelynek egyetlen utcája két domb között fut végig. A Baranya megyei zsákfalu az elmúlt időszakban rendkívül népszerű lett a kirándulók körében, ezért két parkoló is kialakításra került a területén. A falu szélén van egy nagyobb parkoló, ahol letehejük a kocsit és innen gyalog indulhatunk tovább felfedezni Óbányát, majd az Óbányai-völgyet. A falu központjában, a buszfordulónál is áll egy parkolást jelző tábla, ám itt jóval kevesebb autónak jut hely.

Túra az Óbányai-völgyben

A parkolótól tehát gyalogosan indulhatunk tovább a Fő utcán és a séta során megcsodálhatjuk a fehérre meszelt, hangulatos sváb házakat az utca két oldalán. Óbánya szélén bal oldalon egy füves focipálya mellett haladunk el, míg jobb oldalon Skóciai Szent Margit szobrát tekinthetjük meg. Az úton helyi termékek is fel-feltűnnek becsületkasszás rendszerben, így érkezünk el a Pisztrángos tavakhoz. A két medence mellett elhaladva követjük tovább a Z+ jelzést (akár a patak mentén, akár a tavak jobb oldalán haladunk), innen végig a patak vonalán kell haladni, hogy elérjük előbb a Csepegő-sziklát, majd a Ferde-vízesést.

Csepegő-szikla

Ha a patak vize kellőképp megduzzadt, elképzelhető, hogy néhol a köveken ugrálva kell átjutni a túloldalra, ez általában (normál időjárási viszonyok között) nem veszélyes művelet, de mindenképp odafigyelést igényel. A gyerekek garantáltan élvezni fogják! Ahogy haladunk egyre beljebb az erdőben, a vadregényes völgyben itt-ott sziklalépcsők bukkannak fel, amelyek közül kiemelkedik a híres Csepegő-szikla. A több méter magas, mohával benőtt sziklafal üregeiből folyamatosan csepeg a víz, egy kisebb, kékeszöld színű tavat létrehozva ezzel. Érdemes itt elidőzni és gyönyörködni a látványban!

Ferde-vízesés

Innen tovább haladva előbb egy kis fahídhoz érkezünk, majd jobbra feltűnik a következő természeti látványosság (és túránk úti célja), a Ferde-vízesés (más néven Tündér lépcső). A kissé félrebillent, lépcsőzetes köveken vízesésszerűen zubog le a patak vize. Ferdesége úgy keletkezett, hogy a a kréta kori vulkáni erők a jura kori üledékes rétegeket a vízszintes helyzetükből megdöntötték. Lenyűgöző látvány!

TIPP: Aki érez még magában erőt és energiát, nyugodtan induljon tovább a megkezdett úton és hamarosan eléri Kisújbánya települést.

A közeli Mecseknádasdon is bőven akad látnivaló:

Hasznos információk

  • Kiindulópont: Óbánya parkoló
  • A túra hossza Óbányától a Ferde-vízesésig kb. 3 km
  • A túra jellege: könnyű, családi kirándulás akár gyerekkel is

Szállást keresel a közelben?

Itt tudsz nézelődni »»

Csodahelyek Magyarországon

(már térképen is)

Fotók: ©csodahelyek.hu (a képek 2020. szeptember végén készültek)

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

“Óbánya és a Ferde-vízesés – romantikus túra a Kelet-Mecsekben” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. A legjobb túraútvonal. Könnyen járható, sok kialakított pihenővel, bár ünnepekkor, vagy szép időben hétvégéken egy kissé zsúfolt. Jól ki van táblázva minden alternatív útvonal. Az útvonalra a koronát szerintem a cigányhegyi kilátó teszi feI. A sok leágazásból akár Pécsig is eljuthatunk, érdemes figyelni a jelzéseket…

    Válasz

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.