Csurgó-forrás, Betyár-forrás – A Mecsek legszebb forrásai

Csurgó-forrás

A Kelet-Mecsek vadregényes völgyeiben igencsak látványos földtudományi értékek rejtőzködnek. Ilyen romantikus szurdok a Zobákpuszta szomszédságában húzódó Hidasi-völgy, ahol a mészkősziklából több helyen kibuggyanó Csurgó-forrás hoz létre fenséges vízesést. Nem messze tőle található a Betyár-forrás, ahol pedig a kilépő karsztvíz egy szikláról zúdul alá, s emiatt rászolgált a vízesés névre.

Csurgó-forrás, Betyár-forrás – A Mecsek két legszebb forrása

Az ember és a víz

A lehullott csapadék, miután aláhull a földre, megkezdi kalandos föld alatti útját. A víznek egy kisebb hányada vízzáró anyagokban pihen, amíg meg nem vastagodik annyira, hogy a laza kavicsos vagy homokos réteget áttörve, újra megpillanthassa majd az eget.

Ezek a vizek útjuk során ásványi sókkal és gázokkal dúsulnak, sőt, egyesek még fel is melegednek. Tehát a forrásvíz sokkal értékesebb az ivóvíznél, így fontos, hogy megvédjük a benne rejlő kincseket, talán ezért is kezdték el egykor a karsztvizek építménybe való foglalását.

A Mecsek hegység geológiai adottsága miatt temérdek forrással büszkélkedik. A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség és a Mecsekerdő Zrt. kitartó közös munkájának köszönhetően évről évre szép és ötletes kifolyásokra bukkanhatunk a hegység völgyeiben.

Zobákpusztáról a Hidasi-völgybe

Zobákpuszta egy apró falu a Kelet-Mecsek szívében, amely Komló egyik településrésze. A környékbeli bányászat megszűntével a településrész a turizmusra állt át, több kulcsosház található itt, és a Mecsek több turistaútja is ide fut be, vagy innen indul.

Zobákpusztán áthalad a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonala is, ezen indítjuk a mai túránkat. A településrészre érkezhetünk autóval, ugyanis van néhány parkolásra alkalmas hely, de jó a buszjárat is Pécs közelsége miatt.

A falut északi irányban hagyjuk el a kéken, majd az országú után egy vizenyős rét következik. A turistaút egy rövid ideig megint kikalandozik a betonútra, de ezután már tényleg a természeté lesz a főszerep. A völgybe belépve a Kelet-Mecsek legkedveltebb patakvölgyét járjuk majd.

A vízesésfüggöny: Csurgó-forrás

A patak mellett sétálva hamarosan meg is érkezünk a Kelet-Mecsek legismertebb vízeséséhez, a Csurgó-forráshoz. A vízkilépésnek ugyan nincs foglalása, de azt hiszem a méretes szikláról lecsorgó apró vízesések látványa többszörösen kárpótol érte. A növényekkel benőtt sziklán látható csorgások kb. 5-6 méter magasságból Y alakban érkeznek, és a szilárd kalcium-karbonátos víz kivételes szépségű forrásmészkőt hoz létre rajta.

A Hidasi-völgyben tovább kalandozva a kéken nem mindennapi látvány tárul elénk, ugyanis a patakmederben apró vízeséseket láthatunk, amelyek a hegységre jellemző, igazán látványos kőzetlépcsőkön buggyannak le.

Az utunk során a szurdok több, kifolyással rendelkező forrását is megkereshetjük. A Hidasi-forráshoz, a Lajos-forráshoz és a Wein György-forráshoz is kék kör jelzés vezet, az utóbbit a híres geológus emlékére foglalták egykori munkatársai.

Figyelem, a terület, ahol járunk, a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet egyik fokozottan védett része, ezért kőzettornyok építése és a patak eltorlaszolása, elvezetése itt is szigorúan tilos!

A zuhatag: Betyár-forrás

A szurdokból kiérve újabb mezőre visz az utunk, itt halad át a zöld kereszt jelzés, amely a jobb kezünk felőli erdőrészbe szalad be. Miután átkeltünk a patakba helyezett köveken és faágokon, a zöld kör jelzés egy elburjánzott rekettyésbe vezet. Ne ijedjünk meg, miután az itteni gödröt is megmásztunk, egy emelkedőt követően elérjük a forrás pihenőjét (asztal és padok).

A Hidasi-völgy oldalában látható foglalásból, és a felszínen is több helyen előtör a bő karsztvíz. Majd a csobogó víz egy kb. 4-5 méteres szikláról ereszkedik le, hogy parányi patakként folytassa tovább felszíni útját. A forrás vizéből kiváló mész pedig érdekes mésztufa építményeket képez a talajon.

Szállást keresel Komlón?

Itt érdemes körülnézni »»

A visszaút során választhatjuk a zöld kör jelzést, amely az innen 500 méterre található Pusztabányára vezet. Az apró „üdülőterületen” pihenők és kulcsosházak állnak, de egy működőképes üvegfúvó kemencét is láthatunk itt.

Pusztabánya egyébként számos turistaút kereszteződésében fekszik, innen többféle jelzés is vezet Zobákpusztára. Ezek közül talán a leglátványosabb a kék háromszög és sárga kereszt kombinációja, amely a Hármas-hegy északi lábánál található Takanyó-völgyben halad. A Völgységi-patak melletti út kb. 4 kilométer megtételét követően ér be Zobákpusztára.

A Mecseki túra útvonala: Zobákpuszta – Csurgó-forrás – Hidasi-völgy – Betyár-forrás, Táv: 4,5 km, Szintemelkedés: 60 m


Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.