A Fülöpházi buckavidék csodája

A Fülöpházi buckavidék Közép-Európa egyik legérdekesebb homokvidéke, amelyet a „Magyar Szahara” névvel is szokták illetni. A löszkúpokkal tarkított terület egy része megőrizte a kétszáz évvel ezelőtti állapotát, és az itteni buckákból kettő még a mai napig is vándorol. A futóhomokon kialakult homokfodrokat látva pedig tényleg az az érzése az embernek, mintha egy sivatagban járna.

Hogyan túrázz a Fülöpházi buckavidéken?

A Fülöpházi-buckavidék megismerésére legjobb lehetőség, ha az 52-es út mellett található Naprózsa Erdei Iskolánál kezdjük a napot. Innen indul ugyanis a Báránypirosító és a Garmada tanösvény, mindkét sétaút a tájról és a helyi faunáról mesél nekünk. De a Kiskunsági Piros turistaút is átszeli a vidéket, amely a Természetvédelmi oktatóközponttól mintegy 4 kilométer hosszan kanyarog a környéken Fülöpházáig.

A Fülöpházi buckavidék csodája
Fülöházi buckavidék

FONTOS! A terület fokozottan védett része csak és kizárólag meghirdetett vagy szakvezetéses túrák keretében látogatható!

A vidék múltja, jelene és jövője

A táj homokkupacai az Ős-Duna hordalékából a szél halmozta fel, így alakítva ki a buckák jellegzetes északnyugat-délkelet irányú vonulatát. A legeltető állattartás megszűnésével a hátság felszínét nyílt homoki gyepek fedték el. Napjainkra azonban a fás szárú növények is megjelentek a területen, és egyre nagyobb számban vannak jelen. Ilyen például az egybibés galagonya, a sóskaborbolya és a közönséges boróka. Ugyanakkor az itteni egybefüggő növénytakaró olyan védett virág fajokból is áll, mint a homoki árvalányhaj vagy a kéken tündöklő báránypirosító. Ezért a

Fülöpháza melletti, szinte érintetlen állapotban levő homokbuckák a Kiskunsági Nemzeti Park egyik legfontosabb és legjobban védendő területe.

Csakis rajtunk, embereken múlik, hogyan őrizzük meg unokáink számára eme féltve őrzött kincset.

Garmada tanösvény

A kb. 8 kilométeres Garmada tanösvény a Kiskunsági Nemzeti Park Fülöpházi buckavidék területén található. Induló állomása a Naprózsa Erdei Iskola, ahonnan a Somodi tanya érintésével Fülöpháza központjába vezeti a természetjárót a jelzett útvonal. A tanösvény 14 állomása a nemzeti park területén ma még fellelhető természeti értékeket, a különleges növény-együtteseket, és a hozzájuk kötődő állatvilágot mutatja be.

Báránypirosító tanösvény

A Báránypirosító tanösvény szintén az erdei iskolától indul, és a félig kötött homokterületek geológiai, növény- és állatvilágát mutatja be. A nemrégiben kibővített 2,6 kilométeres sétaút 5 állomása és letölthető információs anyaga miatt inkább az aprónép számára lehet érdekes időtöltés.

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes nézelődni >>


Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.