Krisna-völgyi körséta és a somogyvámosi Pusztatorony

Aki ellátogat a somogyi dombok között megbúvó somogyvámosi Krisna-völgy birodalmába, az bepillantást nyerhet a Krisna-hívők különleges életébe. Az ide érkező turistának lehetősége van bebarangolni a festői völgyet, megtekinteni a Mandírt, amely egy indiai templom, és egy vegetáriánus étteremben megismerheti a kelet ízeit is. Somogyvámos nem csak a keleti kultúrának ad otthont, a határában található a Balaton turisztikai régió egyik legszebb középkori emléke is.

Krisna-völgy, a nyugalom völgye

A Fonyód és Kaposvár között fekvő Krisna-völgy 1993-ban nyitotta meg kapuit azzal a céllal, hogy bepillantást engedjen a Krisna-tudatú hívők mindennapi életébe, és elősegítse a természetes életmód megismerését.

Az elmúlt években így jött létre az Európában is egyedülálló Indiai Kulturális Központ és a Biofarm. A Krisna-völgyben napjainkban a templom mellett még a kézműves stúdióba, a méhészetbe és az itteni tehenészetbe is betekintést nyerhetünk.

Az utóbbi érdekessége, hogy az itt élő tehenek különleges bánásmódban részesülnek, ugyanis az élőlényt szentként tisztelik minden hindu kultúrában.

A csaknem 260 hektár területű völgy egyik fő bevételi forrása a turizmus, ezért a hívők életét programokon keresztül mutatják be az egyénileg vagy csoportosan érkező látogatóknak.

Több nagyobb rendezvényt is szerveznek a völgyben, ilyen például a Krisna-völgyi Búcsú, amely egy változatos és vidám fesztivál, ahol a hagyományos értékeket és India kultúráját ismerheti meg a látogató.

Boldogságos templom

A somogyvámosi Krisna-völgy szívében áll a Védikus Templom, amely a hazai Krisna-hívők életének középpontja is.

1996 augusztusában épült fel a Mandír, a dél-indiai templomok freskóit idéző színpompás templomépület. Az építmény belsejében indiai motívumok, oszlopok, boltívek, színes domborművek és festmények láthatóak.

A terem középpontjában a faragott márványoltáron áll Srí Krisna és legkedvesebb társa, Srímatí Rádhárání gyönyörűen felöltöztetett szobra. A Krisna hívők minden reggel ebben az épületrészben imádkoznak, mantráznak, hogy erőt merítsenek a nap további részéhez.

A 800 éves Pusztatorony

Csopak nevű település egykori templomának maradványa áll a somogyvámosi pusztában. A közel 800 éve itt álló Pusztatorony romos állapotában is egyedi látványt nyújt, ahogy a festői somogyi lankák felett őrködik.

A település határában, az Ihász-dűlőben álló Pusztatorony az 1220-as évek környékén épült késő román, kora gótikus stílusban. Az építményt akkoriban Csopak falu vehette körbe, és a pannonhalmi Szent Márton-hegyi apátság birtoka volt.

A török háborúk alatt a község teljesen, míg a templom egy része is elpusztult, így került területileg a szomszédos Vámoshoz.

A Pusztatemplomhoz egy helyi legenda fűződik, amely szerint Koppány fiát falazták be az épület egyik oldalába.

Aki gyalog szeretné megtenni a Pusztatemplomhoz vezető utat, annak a Krisna-völgy parkolójából kb. 2 kilométert kell sétálnia a sárga sávon déli irányba.

Szállást keresel a környéken?

Itt érdemes nézelődni >>

További kirándulóhelyek a Krisna-völgy közelében


Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.