Csónakázótó, tanösvény, Bőszénfai Szarvasfarm – Várnak a Zselic csodahelyei!

A Bőszénfa környékén elterülő dimbes-dombos vidék ideális kezdő túrázók számára, hiszen nincsenek nagy szintkülönbségek, és látnivaló is akad bőségesen. A Zselic központi részén található a Bőszénfai Szarvasfarm, amelyet a Kaposvári Egyetem hozott létre és napjainkban is gondoz.

A zselici faluból egy könnyed gyaloglással elérhetünk a meseszép Farkaslaki-erdőn keresztül a szomszédos Almamellékre, és felpattanhatunk akár a „Zselici Csühögőre” is.

Bőszénfai Szarvasfarm, vadászkastély, tanösvény és kisvasút

Bőszénfai Szarvasfarm – Élmények a vadasparkban

A Kaposvári Egyetem Állattenyésztési Kara nagy múltra tekint vissza, ezen belül is főleg a szarvasokkal foglalkozó ágazatban ért el kiemelkedő teljesítményt az iskola. Az egykor itt elindított kutatási program azóta már Közép-Európa egyik legjelentősebb vadállományává nőtte ki magát.

Az időközben létrehozott 1300 hektáros birtokon fekszik a Bőszénfai Szarvasfarm, ahol napjainkban gímszarvasok, vaddisznók, dámvadak, muflonok és őzek élnek igen nagy egyedszámban. A vadállatok mellett háziállatok tenyésztésével is foglalkoznak az állatparkban.

Szerencsére napjainkban a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem által működtetett zárttéri vadgazdaság a látogatók előtt is nyitva áll.  Bőszénfán ma kb. 2000 állat megtekintésére van lehetőség az állat- és természetbarátok számára, emellett szelíd szarvasokat is simogathatunk.

A vadfarm épületeiben többféle kiállítás is megtekinthető, amelyek közül a legérdekesebb a temérdek darabból álló trófeakiállítás. Található itt még egy vadételeket felszolgáló étterem, sőt vásárolhatunk is a helyben feldolgozott termékekből.

Farkaslaki-erdő és a tündére

A mostani túránk a vadaspark bejárata előtt elhaladó piros jelzésen indul, majd a települést déli irányban hagyjuk el ezen a turistaúton.

A jelzések egy darabig a forgalmas 67-es úton vezetnek, kb. 500 méter után érjük el a piros keresztet, s ezen balra fordulva haladjunk tovább. (A főúton óvatosan és a szabályok betartásával közlekedjünk!) A szekérút hamarosan beveti magát a fák közé, és itt már a hangzatos nevű Farkaslaki-erdőn haladunk.

Farkaslaki-erdő

A meseszép erdőben tavasszal hóvirággal, kisvirágú hunyorral, májvirággal és bókoló fogasírrel is találkozhatunk, de itt virágzik a környék apró „tündére”, a fokozottan védett kakasmandikó is. (Figyelem az erdő természetvédelmi terület, ezért a turistaútról letérni és a növények gyűjtése is tilos!)

A túránk 4. kilométere után az út kisebb emelkedőbe kezd, de utána fokozatosan lefelé haladva érjük el az almamelléki Sas-rétet.

Vadászkastély, erdei iskola és tanösvény

A Zselic dombjai között hosszan elnyúló völgyben húzódik a Sas-rét, ahol számtalan látnivaló akad a kirándulok számára.

Elsőként a gyönyörűen felújított, alpesi házakat idéző Biedermann Vadászkastély akad az utunkba, amely napjainkban erdei panzióként működik, és az étterme is nyitva áll a látogatók előtt. A „Zselic gyöngyszemének” is nevezett kastélyt báró Biedermann Rezső építtette 1902-ben a bajor vadászkastélyok mintájára.

Biedermann Vadászkastély

A következő látványosság a Kikerics Erdészeti Erdei Iskola, amelyet a Mecsekerdő Zrt. üzemeltet erdei szálláshelyként. Az erdei iskola 1995-ben épült azért, hogy a környezet szeretetére való nevelést elősegítse, illetve hogy a természetet, túrázást kedvelőknek szálláshelyet nyújtson.

Napjainkban a 2016-ban felújított ifjúsági táborban egyszerre 42 fő tud megszállni fűthető faházakban. A szálláshely szomszédságában található egy játszótér és egy csónakázótó is.

Az erdei iskola kapujából indul az 1996-ban átadott 1,5 km hosszú tanösvény, amely a Sasréti híres ősbükköst mutatja be. A fehér mezőben kikericcsel jelzett sétaút az itt húzódó közel kétszáz éve érintetlenül hagyott fenséges bükkös, kocsánytalan-tölgyes erdőt járja be.

Az út mentén kihelyezett táblák pedig az itt honos különféle fafajokkal és lágyszárúakkal ismerteti meg a látogatót. A tanösvény érinti az Almás-forrást, ahol még egy szalonnasütő hely is található.

Megnéznéd a Fekete István Emlékösvényt is? >>

Zselici túra útvonala

  • Bőszénfa (P, P+) – Farkaslaki-erdő – Biedermann Vadászkastély – Kikerics Erdészeti Erdei Iskola
  • Táv: 7 km
  • Szintemelkedés: 120 m

Zselici Csühögő

A Sas-rét a végállomása a völgyben robogó Almamelléki Erdei Vasútnak is, amely a Zselic egyetlen közforgalmú kisvasútvonala. A 600 mm nyomtávú személyszállító erdei vasúton utazás közben mintegy 6 km hosszan gyönyörködhetünk a jellegzetes, lankásan dombos zselici tájban.

A kisvasút indulóállomása a településen található, az állomásépületben egy vasúttörténeti kiállítás is megtekinthető.

Az erdeivasútat Báró Biedermann Rezső létesítette a területei és az almamelléki MÁV-állomás között faanyag szállítására. 1901-től indult meg a forgalom a lóvontatással üzemelő vasútvonalon, és 1935-ig még három kisebb szakaszt kapcsoltak a főpályához.

1945 után aztán a kisvasutat államosították, a vonalak egy részét pedig a helyi erdőgazdaság vette birtokba. A pálya 1961-től korlátozott közforgalmú minősítést kapott, ekkortól közlekednek menetrendszerinti személyvonatok a vonalon.

A kisvasút pályafelújítási munkálatok miatt előreláthatólag 2022. július 30-ig nem közlekedik, ám akkor se csüggedjünk, ha éppen nem jár a kisvonat, ugyanis a piros kereszt, mintegy 4 kilométert követően, a festői szépségű halastavak érintése után leér a faluba.

Szállást keresel a környéken?

Itt érdemes nézelődni >>


Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

“Csónakázótó, tanösvény, Bőszénfai Szarvasfarm – Várnak a Zselic csodahelyei!” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Én jártam ott és szerintem nagyon szép és megnyugtató a természet ami ott van. Nekem hatalmas élmény volt ott lenni.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.