Szennai Skanzen, a Zselic ékköve

Szennai Skanzen

A szennai Szabadtéri Néprajzi Múzeum a Zselic gyönyörű természeti környezetében található, ahol a tájegység népi építészetével ismerkedhet meg az ide látogató. A Szennai Skanzen területén látható Somogyország legszebb temploma is, amely egy népi barokk stílusú református templom, igazi értéke a belsejében rejtőzik.

A Szennai Skanzen és az Örökség tanösvény

Szennai Skanzen: a kezdetek

A Szennai Skanzenbe az első talpas-favázas népi lakóépületek 1975-76-ban érkeztek meg, ezt követően 1978-ban nyitotta meg kapuit a szabadtéri múzeum.

Napjainkban öt – Belső-Somogy falvaiból áttelepített – lakóháznak ad otthont a skanzen, a berendezett házak mellett az ezekhez tartozó gazdasági építmények is megtekinthetőek. Az épületek berendezési tárgyai a hagyományos paraszti kultúra eszközkészletéből állnak, amelyek jól példázzák egykori lakóinak vagyoni állapotát.

A lakóházak, és a hozzájuk tartozó gazdasági épületek sikeres újratelepítéséért a Szennai Skanzen 1982-ben megkapta az Europa-Nostra Díjat.

Napjainkban a szabadtéri múzeum a múlttal való találkozás élményére fekteti a hangsúlyt, de változatos programokkal is várja a kikapcsolódni vágyókat.

Somogyország legszebb temploma

A reformáció térhódítását követően Szenna lakosai is csatlakoztak a protestáns felekezethez, akik eleinte egy torony nélküli, zsúpfedeles imaházban gyűltek össze. A régi temető melletti dombtetőn álló épülettel azonban a tűz végzett, ezért helyére 1785-ben új templomot emeltettek.

Az egyszerű fehérre meszelt templom igazi értéke mennyezetének festett kazettái, amelyek a reneszánsz óta fennmaradt festő mesterség csodás, főként tulipános motívumait őrzik.

A karzat, a Mózesszék, és a mennyezeti festés egyébként a templommal egyidős, a míves munkát Nagyváti János készítette.

Szennai Örökség tanösvény

Aki megismerné Szenna környékének élővilágát, természeti szépségeit és építészeti látnivalóit, annak ideális választás a 2010-ben kialakított Örökség tanösvény, amely a település környékét járja be.

A Lázi Dombi Kulturális Egyesület által létrehozott sétaút elsősorban a falut szegélyező erdőket, gyepes területeket, szőlőket és présházakat járja be. Az 5 kilométeres túraútvonal mentén kihelyezett hét tábláról megismerhetjük a környék természeti értékeit, és hagyományait is.

A település parkolójából induló körút egy tulipánt szimbolizáló piros turistajelzéssel van kijelölve. A tanösvény érinti többek között a falu temetőjét, a Mihály-hegyet, a Nyúl-hegyet, a Derék-hegyet és a Lázi-dombot is.

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes nézelődni >>

Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.