Zselici Csillagpark, Kardosfai-kilátó és a Ropolyi-tó

Zselici Csillagpark

A Zselic legmodernebb közönségcsalogató komplexuma a Zselici Csillagpark, ahol elsősorban az égbolt csodáival lehet megismerkedni. A Csillagparkhoz tartozik egy méretes kilátó, sőt, remek turistautak is találhatóak a környéken. Eme rövid sétautak mindegyike érinti a Ropolyi-tavat, ahol büfével, pavilonnal, tájházzal és egy kis kápolnával lehet színesíteni az itt tartózkodásunkat.

Ropoly múltja

Bőszénfa Ropoly nevű határrészén az írott források szerint már a 10. században egy földvár húzódott. Ez volt a Monoszló nemzetségbéli Rupuliak ősi fészke, amelyet Villa Rupul néven említenek először II. András uralkodása idején.

1230-ban már faluként említik a területet, amelynek ekkor már temploma és papja is volt. 1403-ban a Dersfiek kaparintották meg az uradalmat ádáz küzdelemben, tőlük örökölte meg házasság révén Eszterházy Miklós.

A ropolypusztai erdőgazdaság az Esterházy-hitbizomány idején élte fénykorát, kastély, magtár és kisvasút is épült ezekben az időkben. Sajnos a birtok nagy része és a vasút azóta már az enyészetté vált, de néhány épület még ma is megtalálható a Zselici Tájvédelmi Körzet területén szétszórva.

A Zselici Csillagpark látnivalói

Zselici Csillagpark

A Somogy megyei kistáj csillagparkját a SEFAG Zrt. 2012-ben hozta létre egy nagyszabású projekt keretében, ugyanis itt található az ország legnagyobb fényszennyezéstől mentes erdeje.

A terület szívében épült Zselici Csillagpark azok számára készült, akik szeretnék a Zselic sajátos természeti adottságát és az azt körülölelő univerzumot, pl. a Tejutat, vagy az állatövi fényeket megismerni.

A vendégeket nemcsak nappal és egyénileg várják az üzemeltetők, hanem éjszakai vagy akár csoportos programokat is szerveznek a bejelentkezők számára.

Ropolyi-tó és pihenőpark a központi Zselicben

A zselici turistautak csomópontjában fekvő Ropolyi-tavat eredetileg 1980-ban vaddisznók itatására és dagonyázására alakította ki a SEFAG Zrt. 2007-ben a Zselici Erdészet a helyi turizmus fellendítése érdekében a ropolyi vízfelületet felújíttatta, a medret kikotortatta és horgászhelyeket hozott létre. 2019-től pedig a mai igényekhez igazodva több lépcsőben látványtóvá varázsolták a híres vizet.

Hasznos tudnivaló: Mi 2022 júniusában kirándultunk erre, a tóban akkor volt víz, ám olvasóink visszajelzése alapján a tó sajnos kiszáradt.

A tó mellett áll két impozáns épület is, az egyik a somogyi népi építészet jellegzetes vonásait magán viselő tájház, amely a faragott tornácoszlopaival, nádfedeles tetejével, és spalettás ajtajával a környékbeli falvak hagyományait idézi meg. A nádfedeles épületben a környék népművészetét és a parasztság egykori használati tárgyait állították ki.

A turisztikai csomópont legújabb attrakciója pedig egy új építésű kis erdei kápolna, amely teljesen belesimul a tájba.

A Csillagpark, és a többi csoda megközelítése

A Zselici Csillagparkot nem egyszerű megközelíteni, hiszen a környék legnagyobb erdejében bújik meg. A parkhoz legkönnyeben autóval a 67-es útról lekanyarodva juthatunk el, amelyet egy jól látható tábla is jelez. A betonos, de keskeny erdészeti út pont a csillagda parkolójához vezet.

Itt több turistaút közül is választhatunk, az 1 kilométer hosszú kék háromszög jelzés a kápolnához vezet, a kék kör jelzés pedig a tavat kerüli meg dél felől, és a büfénél köt ki kb. 2 kilométer séta után.

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes nézelődni >>


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.