Fekete István Emlékösvény – Csodahely a Zselic keleti részén

Fekete István-emlékösvény

A Nagymáté Vadászház a Zselic keleti részének legszebb pontján, festői, erdős környezetben található. A panzióként is üzemelő épület környezete parkosított, körülötte pedig egy füvészkertet is kialakítottak, amely Fekete István nevét viseli. A vadászházat körbejáró Fekete István Emlékösvény is a természet nagy rajongójáról kapta a nevét, a 7,5 kilométeres körtúra állomásai az író élettörténetének apró titkaival ismertetik meg a látogatót.

Fekete István Emlékösvény, a Zselic csodahelye

Nagymáté Vadászház és Füvészkert

A zselici erdők és dombok között megbúvó Nagymáté Tormás település egyik külterületi része, ahol mindössze csak tízen laknak. Az itt található vadászház az 1970-es évek végén épült, azóta már több felújításon esett át, így kapta a mai „alpesi” küllemét. Ebben az épületben napjainkban a Mecsekerdő Zrt. panziója és annak étterme működik.

Nagymáté Vadászház

A ház körül elterülő birtokon 1967-ben kezdték el a különböző fák és cserjék telepítését, a terület napjainkra már arborétum méretűre duzzadt. Itt alakította ki 2004-ben a helyi erdészet azt a 600 méteres tanösvényt, amely bemutatja a környék élővilágát.

A füvészkert később Fekete István nevét vette fel, és az író mellszobrát a park árnyas fái alá helyezték el.

A vadászház előtt áll egy hatalmas, bőgő szarvasbikát ábrázoló szobor, amelyet 1972-ben formázott meg a svájci születésű Antal Károly szobrászművész. A park több pontján is tájba simuló szobrokra bukkanhatunk, ezeket a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának hallgatói készítették.

Fekete István Emlékösvény

Aki közelebbről is megismerné a környék természeti és kulturális értékeit, annak tökéletes választás a Fekete István Emlékösvény. A kb. 7,5 kilométeres sétaút a Nagymáté Vadászházat kerüli körbe, és a Zselic legszebb részeihez kalauzol el bennünket.

Fekete István 1926-ban érkezett Majláth gróf bakócai uradalmára, ahol segédtiszti állást kapott. Itt ismerkedett meg Piller Edittel, akivel később házasságot is kötött.

A környéken tekergő, nem szokványos ismertető táblákkal szegélyezett emlékösvény részletesen mutatja be az író itt töltött éveinek főbb állomásait.

Fekete István Emlékösvény
Fekete István Emlékösvény

Az emlékösvény állomásai

  • Hollófészek: A Zselic legmagasabb pontja a 358 méter magas Hollófészek-tető. A „hegy” érdekessége, hogy 1848-ban ezen a környéken ütöttek rajta a helyi felkelők Jelasics visszavonuló csapatain.
  • Bakócai 1-es számú kilátó: Bakóca környékén három erdei kilátót és pihenőhelyet is kialakítottak, ezeket az építményeket egy másik tanösvény köti össze.
  • Alsókövesd: A Tormáshoz tartozó Alsókövesden áll az egykori erdőgondnoki lakás, amely napjainkban vendégházként üzemel. Az 1880-ban készült épület kultúrtörténeti érdekessége, hogy az 1940-es években itt élt és alkotott Fekete István.
  • Felsőkövesd: Felsőkövesd Tormás külterületi része, ahol manapság már csak pár ház és egy majorság található.
  • Ödön-forrás: A forrás a Felsőkövesd és Nagymáté közötti köves út mellett, a völgyben található, a kék forrás jelzésen.

Megközelítés és jelzések

Nagymáté megközelíthető Sásd és Szentlőrinc felől is, de csak erdei utakon. Ezeket az erdészet bármikor korlátozhatja időjárási körülmények és munkálatok miatt. Érdemes a kirándulás előtt telefonon érdeklődni a Nagymáté Vadászháznál, vagy a Mecsekerdőnél.

A tanösvénynek nincs saját jelzése, eleinte a kék négyzetet kell követni, majd a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra jelzésein haladjunk. Felsőkövesden a kék forrás jelzésre kell átváltani, amely visszavezet Nagymátéra.

Lehetőség van a túrát Bakócáról indítani a kék kereszt jelzésen, így kb. 1,5 kilométer után a Bakócai 1-es számú kilátónál csatlakozunk be az emlékösvénybe.

Tipp: Érdemes felkeresni a környéken az Óbánya-völgyet is, amely számos csodahelyet tartogat!

Szállást keresel a környéken?

Foglalj szállást itt>>


Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.