Csepegő-kő – Temérdek lépcső vezet a Zselic szurdokának cseppköveihez (túra)

Csepegő-kő

A Csepegő-kő egy látványos földtani jelenség, amely a Zselicben, azon belül is Gálosfa és Szágy települések között rejtőzik a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonalán. A Csepegő-kő a tiszta vizéről, cseppköveiről és különleges növényeiről nevezetes, a szurdokba vezető temérdek lépcső megmászása nem mindennapi kalandot ígér.

Csepegő-kő, a Zselic csodahelye

A látványos földtani jelenség kialakulása

A Somogy és Baranya megye határán található Sárközi-erdő ad otthont annak a látványos földtani feltárásnak, amely egy cseppkövekhez hasonló módon képződő geológiai jelenséget mutat meg nekünk.

A Zselic fő tömegét is alkotó pannon üledékbe a Kistótvárosi-patak alakította ki azt a szurdokot, ahol a Csepegő-kő forrása is megtalálható. Az itteni kőzetet alkotó anyagon az átszivárgó és ezután szénsavassá váló víz hatására alakultak ki azok a cseppkövek, amelyek még napjainkban is növekednek.

A parányi cseppformák és az oldódott karbonátos ásványok kicsapódása ma is jól megfigyelhető a sziklán.

A forrás közelében kialakult dzsungel a moháknak, gímpáfrányoknak, a magas páratartalomnak és a szennyezetlen víznek köszönhető.

A Csepegő-kő megközelítése

A Zselic dombvidékének felszínén kevés olyan geológiai képződmény van, amely felfedné a terület értékeit a nagyközönségnek. Éppen ezért ez a képződmény helyi védettséget élvez.

Szerencsére a Csepegő-kőhöz vezető lépcsőrendszer nem olyan rég fel lett újítva, új utat is kijelöltek a látványosság népszerűsítése és a könnyebb megközelítés végett.

Ezért napjainkban a zselici csodát már nem csak a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonaláról letérve, a kék kör jelzésen lehet megközelíteni, hanem a Hajmásról induló zöld négyzet is ide vezet.

Aki az utóbbi utat választja, annak mintegy 7 kilométert kell megtenni a kőig. Gálosfáról csak kb. 5 kilométert kell sétálni a kéken és a körön, hogy a szurdokot elérjük. Így viszont nem kell megmászni a lépcsőket.

Még több látnivaló a környéken

Az elmúlt években több új turistaút is kialakításra került a Zselicben, hogy a kistáj értékeit bemutassa, és ezzel a térség idegenforgalmát megnövelje. Ezek közül a legifjabb a Gálosfát, Kaposgyarmatot, Hajmást és Gödrét összekötő útvonal, amely a térképen egy szívet formáz.

A kb. 20 és fél kilométeres túrát végigjárva a Somogy megyei apró települések népi építészetébe nyerhetünk bepillantást, és a Zselic oly változatos felszíni formációjával ismerkedhetünk meg.

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes nézelődni >>


Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.