Gyilkos-tó – Erdély páratlan természeti jelensége

A Gyergyószentmiklóshoz tartozó Gyilkos-tó a Keleti-Kárpátok egyik legszebb és legérdekesebb természeti képződménye. A vörös víztükörből meredező fatörzs csonkok és a tó mögötti hatalmas sziklatömbök páratlan látványa miatt érdemes ide is ellátogatni erdélyi utunk során.

Az időközben betelepült nyüzsgő bazár ugyan sokat ront a hely idilli hangulatán, de aki csendre és meghittségre vágyik, az a kiépített és jelzett turistaúton megkerülheti a ritka csodát.

Gyilkos-tó – Erdély páratlan természeti jelensége

A Gyilkos-tó keletkezése

A Keleti-Kárpátokhoz tartozó Hagymás-hegységben található a Gyilkos-tó, amely egy úgynevezett torlasztó, amelyet a természet hozott létre.

Valószínűleg az 1837-ben bekövetkezett nagy esőzések következtében alakult ki a tó mai képe, amikor is a Gyilkos-kő egy része leszakadt, és belecsúszott a völgybe. Ez az agyagos törmelék eltorlaszolta a Cohárd-patak és társai útját, így felduzzadt a víz, és elárasztotta a völgyben lévő erdőt.

Innen ered a tó román neve: Lacul Roșu, azaz Vörös-tó.

Gyilkos-tó, Erdély
Gyilkos-tó, Erdély

A Gyilkos-tó legendái

A tóhoz több legenda is köthető. Az egyik szerint, amikor a hegy leomlott a völgybe, az itt legeltető pásztorokat is maga alá temette a sár, és az ő vérük festette vörösre a tó vizét.

Míg a másik, az egykoron itt élt Eszterről szól, aki szerelmes lett egy helyi daliás legénybe, ám sajnos szerelmük nem tudott beteljesülni, mert a fiút elvitték katonának. Eszterre azonban egy zsiványvezér is szemet vetett, aki elrabolta a leányt, és erőnek erejével feleségül akarta venni. Ekkor a lány akkorát sikoltott, hogy a sziklák megindultak lefelé a völgybe és maguk alá temették mindkettőjüket. Így keletkezett a szürkészöld Gyilkos-tó, amely olyan, mint Eszter szeme.

Gyilkos-tó, Erdély

Gyilkos-tó, Erdély

Hogyan túrázz a tó környékén?

A természeti jelenség partján szokatlanul nagy, de nem túl szép üdülőtelep és bazár található. Napjainkban a turista áradat kiszolgálása végett ide nem illő szuvenírboltok és büfék jelentek meg, viszont azoknak, akik a tavat és a csodálatos táj egyedülálló látványát szeretnék minél hosszabban élvezni, azok számára lehetőség van csónakbérlésre is.

A tavat akár körbe is lehet sétálni, ez kb. 4 kilométer hosszú utat jelent, és a piros kereszt jelzéseket kell követni.

Az út jól kiépített, néhol kifejezetten vadregényes, és remek rálátást nyújt a Kis-Cohárd impozáns sziklatömbjére és az Oltárkőre. Utóbbi a maga 1154 méterével a Békási-szoros legszembetűnőbb sziklatornya. Csúcsán egy 1995-ben emelt kereszt látható, és ide vezetnek a szoros legszebb sziklamászó útjai.

Elmerülnél Európa csodahelyeiben?

Ha nemcsak a legszebb hazai csodahelyekre vagy kíváncsi, hanem örömmel szemezgetnél az európai csodahelyek színes kínálatából is, nézelődj az alábbi Csodahelyek.hu felületeken:


Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.