Balaton-felvidéki túra – 12 km, 3 kilátó, 2 tanösvény, 1000 élmény

Balaton-felvidéki túra

A Balaton-felvidéki Kéktúra Káptalanfüred és Csopak között haladó szakasza több érdekes látnivalóval is kecsegtet. A 12 kilométeres Balaton-felvidéki túra során három kilátót és két tanösvényt is útba ejthetünk. A felvidéken utunk során érdekes felszíni formációkban gyönyörködhetünk, a régi és újkori építmények tetejéről pedig a legszebb balatoni kilátásokat élhetjük át.

Balaton-felvidéki túra – 12 km, 3 kilátó, 2 tanösvény

Vöröshomokkő sziklák Káptalanfüreden

Ha a túránkat nem Balatonalmádiból indítjuk a Kéktúrán, hanem Káptalanfüredről, akkor a vasútállomásról induló sárga kereszten igen hamar a természetbe érkezünk meg.

A városrész nyaralóházai és üdülői között tölgyek, fenyők, cserjék alatt halad a turistaút, és nem mellesleg itt kanyarog a Köcsi-tó tanösvény is, amely az egykori híres helyi vöröshomokkő-bányászat korába repít vissza.

Balaton-felvidéki túra
Köcsi-tó tanösvény

Balatonalmádi önkormányzata által üzemeltetett 400 méter hosszú tan- és sétaút a tavat és a bányászat helyén mára kialakult élővilágot mutatja be. Az őskori vízpart helyén meredező vörös sziklák látványa a tanösvény egyik csúcspontja.

Vörös sziklák

Csere-hegyi kilátó, a Balaton egyik legrégebbi kilátója

A turistaút kb. 1 kilométer után összeér a kék úttal, és együtt vezetnek tovább a Csere-hegyig. A 295 méter magas csúcson áll a Balaton északi partjának egyik legrégebbi kilátója, a Csere-hegyi kilátó.

Az alsóörsi kilátót Padányi Gulyás Jenő tervei alapján építették 1935-ben. Az építmény permi vörös homokkőből épült, stílusát tekintve a reneszánsz és a gótika jegyeit viseli magán.

Csere-hegyi kilátó

Eredeti neve Horthy Miklós-kilátó volt, amelyet az 50-es években Szabadság-kilátóra kereszteltek át. A kilátót sokszor megrongálták a közeli gyermektáborban megszálló fiatalok, az idő múltával az építmény veszélyessé vált, ezért be is kellett zárni.

A romos kilátót 2001-ben a Kilátóért Egyesület a Széchenyi-terv keretén belül felújíttatta és megmagasíttatta, így érte el mai 11,5 méteres magasságát. A kilátóhoz pedig hozzáépítettek egy kis helyiséget, amely jelenleg a helyi művészeknek szolgál galériaként.

Balaton-felvidéki túra

Alsóörsi amfiteátrum

Még mielőtt beérnék Alsóörsre, a falu határában egy újabb tanösvény húzódik, amely meghódításra ösztönöz. A Vöröskő tanösvény a helyi homokkő bányába kacskaringózik be 850 méter hosszan, és a Bakony-Balaton Geopark egyik részterületét járja be.

A tanösvényen sétálva megismerhetjük a 250 millió évvel ezelőtti élővilágot, és a vörös homokkőről is sok érdekes dolgot tudhatunk meg.

A tanösvény lezárásaképpen pedig helyet foglalhatunk az itteni ókori hangulatú amfiteátrumban, amelyet a bánya bezárása után a hegyoldalban megmaradt „lépcsőkből” alakítottak ki.

A Somlyó-hegyi körpanoráma

Alsóörs házai közé érve térjünk át a kék sávról a háromszögre és kapaszkodjunk fel a Somlyó-hegyre, ugyanis itt újabb kilátó rejtőzik, ez a Somlyó-hegyi kilátó.

A 228 méter magas kiemlekedésen már a 80-as évek közepén állt egy fából készült, háromszintes egyszerű kilátó. 2015-ben azonban egy új kilátót emeletek a régi helyére, amely már magasabb lett a lombkoronaszintnél.

Somlyó-hegyi kilátó

Az építményből a Balaton legcsodálatosabb körpanorámája tárul elénk. A legfelső szintről Alsóörsre és a Balaton keleti medencéjére tekinthetünk ki, vagy a Nemzeti Park erdővel borított védett területére láthatunk rá. De az apátság tornyaival kiegészített Tihanyi-félsziget páratlan látványát is megcsodálhatjuk innen.

Nekem a Balaton, a riviéra

A háromszögön a másik irányba indulva hamarosan visszatérünk a kékre, és beérünk Lovas házai közé. Az apró, pár utcás település a Királykút völgyének kapujában fekszik, körülötte pedig a Balatonfüred-Csopaki Borvidék terül el.

Balaton-felvidéki túra
Balatonfüred-Csopaki Borvidék

Az itteni szőlőskerteken átvezető jelzett úton haladva érkezünk meg a Csákány-hegyi kilátóhoz. A Somlyó-hegyi társához nagyon hasonlatos faépítményt 2015-ben az Erdőbirtokossági Társulat emeltette.

Az Endrődi Sándor (19. századi költő, műfordító) nevét viselő kilátóból egyik irányba a Veszprémi-fennsík erdős-mezős vidékére nyílik pompás kilátás, a másik irányba pedig a Balaton-felvidék „riviérája” látható.

A Csákány-hegyi kilátó panorámája

A túra „hivatalos” útvonala Csopak központjába érve be is fejeződik, de aki érez hozzá kedvet, és nem akarja kihagyni a Balatont, annak érdemes a kikötőig legyalogolni.

A tó melletti sétányon strand és büfék is sorakoznak, és természetesen a magyar tenger nyugalmat árasztó vize a fő látványosság itt.

A Balaton-felvidéki túra útvonala

  • Káptalanfüred (S+) – Köcsi-tó tanösvény – Szabadság-kilátó (K) – Vöröskő tanösvény (T) – Alsóörs (Kék háromszög) – Somlyó-hegyi-kilátó (K) – Lovas – Endrődi Sándor-kilátó – Csopak
  • Táv: 12 km
  • Szintemelkedés: 450 m

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes nézelődni >>


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.