Fallóskút – Gyerekbarát túra a Felső-Mátra csodahelyére

Fallóskút

Ha könnyű erdei túrára vágyunk, ha kristálytiszta levegőn élveznénk a megnyugtató csendet, ha testi-lelki töltődésre van szükségünk, akkor irány Fallóskút, a Mária-kegyhely varázsa garantáltan megérint majd minket.

Mátraszentimre-Fallóskút

Ha Mátra, akkor Mátraszentimre lehet az egyik legjobb úti cél, hazánk legmagasabban fekvő hangulatos településéről számos túraútvonal indul. A Mátraszentimre-Bagolyirtás–Fallóskút–Mátraszentimre körutat választva kevesebb, mint 8 kilométert teszünk meg, miközben változatos erdei szakaszokon haladunk végig és csak egy-egy rövid szakaszon várnak ránk emelkedők.

Bagolyirtás egy üdülőövezet, ahol régen sípálya is működött, itt mostanában szánkózni lehet. Fenyvesek mellett, majd bükkösök között túrázva érkezünk Fallóskútra, ahol a híres zarándokhely található. A csendes erdő mélyén, gyönyörű helyen, szépen gondozott területen találjuk a Mária-kápolnát, a legismertebb felső-mátrai templomot.

Fallóskút, Mária-Kegyhely és a csodatévő forrás

Fallóskúton található Magyarország legfiatalabb szent helye. A kápolna története 1947-re nyúlik vissza, megépítése egy hasznosi asszonynak, Sánta Lászlónénak, Klára asszonynak köszönhető, akinek többször megjelent a Szűzanya. A látomás szerint az volt a Szűzanya kívánsága, hogy kápolna épüljön a Fallóskúton lévő forrás mellé, melynek csodatévő, gyógyító ereje van.

Az egész országból és a határon túlról is ezrek zarándokoltak és túráznak ma is Fallóskútra a forráshoz, a Mária-szoborhoz, a kegyhelyhez. Érkeznek gyógyulni vágyók, hívők, kíváncsi kirándulók, és azok is, akik csak a hely nyugalmát, varázsát, meghittségét szeretnék érezni, átélni.

A Mária-kápolna végül az 1970-es évek végén épült meg. A kápolna előtt különleges, egyedi tűzzománc stációkat láthatunk, ezek az ország különböző településeinek adományaiból készültek el, ahogy a hívek gyűjtéséből épült meg a szabadtéri oltár is.

A csodatévő vizet pedig két kiépített kútból meríthetjük, a kézi kút közvetlenül a kápolna előtt áll, és a Mária-szobor talapzatába épített csapból is megkóstolhatjuk a finom forrásvizet.

1987-ben az Egri Egyházmegye tulajdonába került, majd megkezdődött Fallóskút búcsújáróhellyé való kiépítése, mely ma akár 1000 fő befogadására alkalmas.

A felső-mátrai csodahelyen ma új kápolna áll, melyet 1990-ben az Erdők királynője tiszteletére szenteltek fel, illetve itt áll a Béke királynéja templom, melynek munkálatai 2006-ban fejeződtek be.  Megtekinthetünk egy márványból készült Szűz Mária szobrot, és a kegyhely bejárata pedig egy szépen faragott székelykapu. A kápolnában szombaton, vasárnap és ünnepnapokon 12-kor tartanak misét.

Érdekesség: Fallóskúton élt Magyarország egyetlen főállású remetéje, Szél Sándor Paszkál, aki köszöntővel, kedves szóval fogadta a zarándokokat és szívesen mesélt a  kirándulóknak a hely történetéről. Egy zarándoklat alkalmával ismerte meg Kacsik Árpádot, Árpi atyát, a mátraszentimrei plébánost, aki aktívan részt vett a zarándokhely hosszú évekig tartó fejlesztésében. Megkérte őt, hogy szolgálhasson Fallóskúton és így lett a kegyhely gondnoka, a kápolna sekrestyése, és Fallóskút remetéje, 2011-ben bekövetkezett haláláig.

Hasznos információk

A körút hossza: 7,5 km

A túraútvonal szintemelkedése: 240m

A körutat 2-2,5 óra alatt lehet bejárni, gyerekekkel is egy könnyű, kellemes túra akár  Mátraszentimréről, akár Bagolyirtásról.

Fallóskút megközelítése

Mátraszentimre központjának közelében, a focipálya mellett követjük a zöld sáv jelzést, és hamar elérjük Bagolyirtást. Innen a zöld háromszög jelzésen haladunk tovább, a régi  sípálya mellett kis fenyvesen át vezet a túránk Fallóskútra. A település szélén a zöld + jelzést követjük Mátraszentimre felé, majd a Gubolaháznál a kék O jelzésen teszünk egy kitérőt a fallóskúti kegyhelyhez. A Mária-kápolna után visszafelé lesz egy kis emelkedő, de nem tart sokáig, a kék O jelzést tovább követve visszatérünk Mátraszentimrére.

Jelzések:zöld sáv, zöld ∆, zöld +, kék O

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes körülnézni »»

Látnivalók a környéken

  • Három falu temploma – a terméskőből épült templom Felső-Mátra jelképe és nagyszerű kirándulási célpont. A története is érdekes: Mátraszentimre, Mátraszentlászló és Mátraszentistván nem tudott megegyezni, hogy hol épüljön meg a templom, ezért az egri érsekség úgy döntött, a három falutól nagyjából azonos távolságra helyezkedik majd el az épület.
  • Vöröskő-kilátó –  Mátraszentlászlón pár perces sétával elérhető, szabadon látogatható, csodás körpanorámát nyújt.
  • Mátraszentistváni Sípark – ahol síelhetünk, snowboardozhatunk vagy amelynek hüttéjében elfogyaszthatunk egy finom forró csokit.
  • Állatpark Mátraszentimrén – néhány háziállat, mint például kecskék, juhok, szamarak láthatóak, kerítésen keresztül megetethetjük őket.
  • Szénégetők útja Tanösvény – A kb. 250 méter hosszú tanösvényen a Cserkő-bánya pihenőtől indul és a Bőgős-réten ér véget, megismerkedhetünk a Mátra növény- és állatvilágával, az erdőműveléssel, a vadgazdálkodással. Padokkal, tűzrakóhellyel is ellátott pihenőhelyen ér véget a tanösvény.
  • Mátra Ásványház – különleges ásványok bemutatója és érdekes programok a gyerekek számára, többek között aranymosáson is részt vehetnek.
  • Piszkéstetői Obszervatórium – előzetes bejelentkezés alapján és csak csoportokat fogadnak

Geocaching a Mátrában

Keressünk kincseket a Mátrában! A Geocaching különösen gyerekeknek izgalmas program. A ládákat felkutatni igazi kaland és kihívás! Az apró kincsek mindig örömet okoznak, ahogy tovább folytatni a játékot és a meglepetéseinkkel ellátott dobozt elrejteni is remek móka. Kirándulás közben fedezzük fel az elrejtett ládát Fallóskúton a kápolnától kb. 100 méterre.  A Mátra Ásványház kertjében is és még sok más helyszínen játszhatunk. Jó kincskeresést!


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Deák-Ember Ágnes

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.