Jáki templom és 800 éves történelme

Magyarország leghíresebb román kori temploma, a jáki Szent György-templom az Árpád-házi királyok idejéből maradt fenn. Az egykori jáki bencés apátság monumentális bazilikáját a hazai román stílusú építészet szimbolikus alkotásaként tartják számon, 800 éves történelme alatt sok minden történt a világon és hazánkban is. Ha Vas megyében jártok, feltétlenül ejtsétek útba ezt a nem mindennapi műemléket!

jáki templom

A Jáki templom története

A Ják nemzetségből származó földbirtokos alapította itt kolostort és templomot, utóbbi építése 1214-ben kezdődött és egészen 1256-ig húzódott el. Sajnos a történelem viharainak és a török pusztításának köszönhetően a kolostornak ma már nyoma sincs, ellenben a templom -többszöri restaurálás után- ma is büszkén magasodik a jáki dombtetőn. A templom történetének második legjelentősebb helyreállítási munkája 1896-1904 között zajlott, a munkálatokat Schulek Frigyes, a Halászbástya tervezője vezette. Az átépítés során megszabadultak a korábbi barokk díszítésektől és az eredeti román kori állapotnak megfelelően állították helyre az épületet.

jáki templom

A legutóbbi nagy munkálatok a 80-as években zajlottak. Ekkor készült el a nyugati kapuzat oromfala, az apostolok galériája, a szobrok restaurálása és másolata. Kijavították a Jakab kápolnát és annak barokk oltárait.
Sőt az ásatások során találtak egy korabeli temetőt, a XI. századtól kezdve sok-sok halottal. 1991-ben az ún. Mária-oltár restaurálásakor leltek rá a jáki gótikus szárnyasoltárra az elveszettnek vélt négy táblaképpel (Péter, Pál, Bertalan és Ker. Szent János). Visszakerült egykori helyére a nagytemplom északi hajójának az oltárához.

A Szent Jakab-kápolna egykor a falu templomaként funkcionált

A templomról

A jáki templom felé közeledve már messziről, 10-15 km-ről is jól látható a monumentális épület, amely szinte uralja a környéket. A dombra épült templomot a déli oldalról körítőfal övezi, rajta az 1663-ban épített díszes, bélletes kapun léphetünk be a templom területére.

jáki templom

A két homlokzati torony között található a pazar díszítésű főkapu, amely Magyarország leggazdagabban díszített késő román kapuzata. A belső rész két figurális dísze a bejárat két oldalát őrző oroszlán – sajnos csak az eredetiek másolatai. A bejárat feletti timpanonban a két angyal között trónoló Krisztus látható, míg a kapu homlokzatán Krisztus és a 12 apostol életnagyságú szobrai állnak. Sajnos csak Krisztus és a mellette álló két apostol feje eredeti, a többi áldozatul esett a török pusztításnak. A kapu két oldalán lévő fülkékben a gyermekét tartó Madonna és az oroszlánnal küzdő Sámson szobrai állnak.

jáki templom
Pazar díszítésű főkapu

A templom belsejébe lépve szinte megelevenedik előttünk a történelem. A főhajóban hatalmas oszlopok sorakoznak, ezeket növénydíszes oszlopfők ékesítik. A főszentélyben és a toronyaljban pedig ma is felfedezhetők az egykori freskók nyomai. Érdemes megtekinteni a bal oldali mellékszentély oltárán álló Mária-szobrot, amely a 15. századból való, az oltárképek 1705-ből származnak.

jáki templom

Érdekesség – hasonmás a Városligetben

A jáki templom díszített főkapuja egy másik, budapesti épületről is ismerős lehet. A XIV. kerületi Vajdahunyadvár népszerű látnivalója az a jáki kápolna, amelynek kapuja a jáki apátsági templom mintájára készült 1896-ban.

Jáki kápolna a budapesti Városligetben

Hasznos információk

  • A jáki templom nyitva tartása: Minden nap: 09.00-18.00 között
  • Belépődíjak: Felnőtt 350 Ft, Diák/nyugdíjas: 200 Ft
  • Telefonszám: (94) 356 014 vagy (94) 356 217
  • Cím: 9798 Ják, Szabadnép u. 27.

További információk: www.jak.hu

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes körülnézni >>

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.