Tőzike tanösvény, Csáfordjánosfa – 8 millió tőzike virágzik a Répce mentén

Győr-Moson-Sopron és Vas megye határán, Csáfordjánosfa mellett található a Tőzike tanösvény, ahol minden évben milliónyi tőzike virágzik az erdőben. Igazi tavaszi csodahely, amit mindenkinek látnia kell!

Tőzike tanösvény, Csáfordjánosfa

A Fertő-Hanság Nemzeti Park területén, a Répce folyó árterében lelhető fel a Kisalföld ritkaságszámba menő keményfa-ligeterdeje, a csáfordi “tőzikés” erdő, amely 1955-től védettséget élvez. A tanösvény névadója az itt millió számban virágzó védett tavaszi tőzike, amely virágtengerként borítja a talajt a kora tavaszi napokban.

Tőzike tanösvény Csáfordjánosfa határában

Parkolótól a tanösvényig

A parkolót elhagyva kb. 500 métert kell sétálni előbb kis fahidakon, majd egy nagy réten keresztül, ezután érjük el a tanösvény kezdetét (utóbbit tábla jelzi, nem lehet eltévedni).

A 4 km hosszú tanösvényen 5 állomás található, amelyek segítségével megismerhetjük a névadó virágot, valamint az ártéri erdők, rétek állat- és növényvilágát. A látogatókat a haladásban kijelölt ösvény segíti, amelyről letérni szigorúan tilos!

Az első métereken még összefüggő fehér talajtakarónak tűnnek a kis virágok, majd közelebb érve szemünk elé tárul a milliónyi bólogató tőzike. És a látvány nem csak a szemnek kedvez, hiszen a virágok illata is kellemes (szinte bódító), emellett a madarak hangjára is érdemes oda-odafigyelni. Az erdő ugyanis ezernyi csodát rejteget, csak észre kell vennünk ezeket!

FONTOS! A tanösvény szabadon és ingyenesen látogatható. Kérünk mindenkit, hogy kellő odafigyeléssel és a szabályok betartásával haladjatok a kijelölt ösvényen!

A tanösvény állomásait kétnyelvű (magyar-német) ismertető táblák jelzik:

  • 1: Séta a Répce mentén
  • 2: Az “életet” adó malmok
  • 3: A tavasz “csengős” virágú hírnöke
  • 4: A csáfordi erdő állatvilága
  • 5: A mocsárrét élete a boglárkától a kikericsig
Tanösvény a csáfordi erdőben

A 21,4 hektáros erdő természeti értékeit az Alpok előhegyeiből lehúzódott hegy- és dombvidéki fajok alkotják, amelyek a kedvező mikrokimatikus viszonyoknak köszönhetően fennmaradtak. Az öreg, mintegy 250-300 éves kocsányos tölgy famatuzsálemek mellett a magas- és magyar kőris, a mézgás éger és a gyertyán alkotják az erdőállományt. 

A fák lombfakadása előtt még kellő fény jut le az avarszintre. Elsősorban ennek köszönhető az erdőben megfigyelhető kora tavaszi “virágtenger„. Az óriási tömegben virágzó tavaszi tőzike közé a ligeti csillagvirág, a sárga tyúktaréj, az odvas keltike és a berki szellőrózsa pompás egyedei vegyülnek. 

TIPP: Hétvégi napokon sokan kíváncsiak a Tőzike tanösvényre, ezért tömeg alakulhat ki. Aki teheti, hétköznapra időzítse a kirándulást!

Mit kell tudni a tavaszi tőzikéről?

A Tavaszi tőzike (Leucojum vernum) alacsony termetű (10-30 cm) hagymás évelő növény. Levele szálas-lándzsás. A tőkocsány 1-2 virágú, nem teljesen fehér, inkább csontszínű leplű, a leplek csúcsán sárga vagy zöld pontokkal. A virágok bókolnak. Nyirkos erdőkben, ligetekben, nedves réteken tömeges, február végétől március végéig virágzik. A korábbi években a hóvirággal együtt tömegesen szedték és ez veszélyeztette állományának fennmaradását. Emiatt került védelem alá. A csáfordi erdőben fellelhető egyedszáma 8.000.000 feletti. 

Tavaszi tőzike

Tudtad-e, hogy a védett növények, állatok természetvédelmi eszmei értéke nem piaci érték? A pusztulása általi veszteséget jelzi. 

Érdekesség

A tőzikés erdő nem volt mindig turistalátványosság! A helyiek szívesen emlékeznek vissza azokra az időkre, amikor a Répcében még fürdeni lehetett:

„Mikor gyerek voltam, még nem volt kialakítva az ösvény, nagy sártengereken keresztül kellett bejárni az erdőt, közben átmászni a kidőlt fákon, és a hidak sem voltak ilyen biztonságosan kialakítva. Sőt, mi még szedhettünk a tőzikéből, és akkor sokkal több volt belőle. Nyáron pedig fürdeni jártunk a Répcébe, ahol a malom romjai vannak, ott be lehet menni a vízesés alá.”

Cs. Adrienn

Megközelítés

Győr és Szombathely között félúton, éppen a megyehatáron járunk. Itt található a „tőzikés erdő” Csáfordjánosfa és Répceszemere között, Sárvártól 23 km-re. A főút mellett tábla jelzi a tanösvény kezdetét, míg az út túloldalán kb. 20 autó számára kialakított parkolóhely található, ahonnan kényelmes sétával érhető el az erdő.

Fotók

A képek 2021. február 25-én készültek.

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes körülnézni »»


Olvasd el tavalyi beszámolónkat a Körmend melletti tőzikésről:

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: ©Csodahelyek

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

“Tőzike tanösvény, Csáfordjánosfa – 8 millió tőzike virágzik a Répce mentén” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Hogy lehet eljutni autó nelkül Budapestről a Tőzike tanösvényre és mennyi gyaloglás szükséges hozzá? Melyik hónapok az optimálisak? Kell-e speciális öltözék( gumicsizma?)

    Válasz
    • A virágzás idejét nehéz megjósolni előre (inkább lehetetlen), figyelni kell a facebook híreket. Sopronból lehet talán legkönnyebben elérni Csáfordjánosfa települést busszal: https://goo.gl/maps/hZxYMjnjNGwTPQHw6 Amikor a képek készültünk, nekünk nem volt szükségünk gumicsizmára, de előfordul, hogy idén tavasszal nagyobb esőzések várhatók.

      Válasz

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.