10 praktikus tipp, hogyan szervezz utazást az internet segítségével

Alkalomadtán egy spontán utazás is maga lehet a tökély, ám vannak olyan helyzetek, amikor bizony hasznos, ha indulás előtt az internet segítségével utánajársz a legfontosabb kérdéseknek. A következő 10 praktikus ötletnek köszönhetően könnyedén veszed majd az akadályokat, így később már csakis az élményre kell koncentrálnod. Így szervezz utazást!

10 praktikus tipp, hogyan szervezz utazást az internet segítségével

Legyél felkészült, készíts saját térképet az utazáshoz! 

A Google Térkép segítségével saját térképet készíthetsz az utazásodhoz, amin bejelölheted az adott városban kiszemelt látnivalókat, kirándulóhelyeket, és éttermeket is. Nem csak gombostűt tehetsz ezekre a helyekre, de megjelölheted az útvonalat is, a térképet pedig megoszthatod linken keresztül az utastársaiddal is. 

Egyszerű és nagyszerű megoldás, ami nem engedi, hogy elfeledkezz egy-egy hangulatos helyről, vagy programról! 

Gyűjts információkat tematikus Facebook csoportokban! 

Gyakran előfordul, hogy egy Facebook csoportban azonnal saját posztot szeretnénk közzétenni a kérdéseinkkel, ám mielőtt hozzáfognánk az írásához, érdemes használni az adott csoport keresőjét. Ez a funkció számítógépen ugyanolyan könnyen használható, mint telefonon. 

Keress rá a csoportra, majd a nagyító ikonra kattintva írd be a keresőbe, hogy pl. „Lillafüred”, „tatai vár”, vagy éppen „Visegrád”. A Facebook feldobja neked az összes posztot, amelyben ezek a keresőszavak szerepelnek, így nem csak a posztokat és a képeket nézegetheted néhány másodperc múlva, hanem a kommentek között is böngészhetsz a hasznos infók után! 

Csodahelyek-csoportok belföldön:

Szállást keresel? Olvasd el az értékeléseket!

Bár sokan bevállalják, hogy szállásfoglalás nélkül indulnak el több napos pihenésre, mi mégsem javasoljuk ezt a módszert. Főleg, ha gyerekkel indulunk, mindenképp érdemes előre tájékozódni a kínált szolgáltatásokról, hogy később se érhessen meglepetés.

Csodahelyek-tippek:

  • Nézd meg alaposan a közzétett szállásfotókat, ha valami nem egyértelmű, írj a szálláshelynek!
  • Olvasd el az értékeléseket pl. a szallas.hu oldalon és ha sokan panaszkodnak a szolgáltatások minőségére, inkább felejtsd el az adott helyek
  • Kérd ki mások véleményét, tapasztalatát pl. a Csodahelyek és Csodaszállások csoportban vagy barátoktól, ismerősöktől.
  • Kizárólag engedéllyel rendelkező, regisztrált szállások közül válassz, hogy elkerüld a csalókat!
  • A keresőoldalak és -csoportok mellett nézd meg a tematikus listákat is! (pl. szállások dézsafürdővel vagy szállások, ahol elbújhatsz a világ elől stb.)
  • Ha jó tapasztalatod volt egy szálláshellyel, ajánld másoknak!

Gondold át, hogy mivel utazol! 

Te is találkoztál már olyan poszttal, mint pl. „Sziasztok, hogyan jutok el legkönnyebben Budapestről Miskolcra?”. Fölösleges erről bárkit megkérdezned, ugyanis az útvonaltervező, a MÁV weboldala, a menetrendek.hu, a Google Térképek és több hasonló honlap azonnal segít a kérdésben. 

Járj utána, milyen közlekedési eszközökkel utazhatsz, keress rá a menetrendre, és máris látod majd az időpontokat és az árakat. Ha a Lillafüredi Kisvasút menetrendje is érdekel, azt is célszerű inkább a kisvasút saját honlapján megnézni, hiszen ez kevesebb kattintás, mint megírni erről egy posztot.

10 praktikus tipp, hogyan szervezz utazást az internet segítségével
Lillafüredi kisvasút

Autóval utazol? Nézd meg előre, hol találsz benzinkutat útközben! 

Ha nem vagy ismerős a környéken, úgy célszerű utánajárni a benzinkutakkal, elektromos töltőhelyekkel kapcsolatos információknak. Kíváncsi vagy az aktuális üzemanyagárakra? Nem tudod, hol vásárolhatnál megállás nélkül pl. külföldi autópálya matricát? A Hol tankoljak és a Megállás nélkül! weboldalak pl. biztosan nagy segítségedre lesznek ebben. 

Jó tanács! A parkolók helyéről, és a parkolási díjakról is tájékozódj előzetesen, ezenkívül a szálláshelynél is érdeklődj, hogy a parkolás ingyenes-e, és hol lehet biztonságos helyen megállni autóval! 

Kérj tájékoztatást telefonon a nyitva tartásokról, jegyárakról, és speciális igényekről! 

Te is jártál már abban a cipőben, hogy hiába kerestél rá egy múzeum nyitva tartására, nem találtál róla elegendő információt? A legjobb megoldás, ha telefonon érdeklődsz. Amennyiben érint, arra is kérdezz rá, hogy probléma nélkül látogatható-e az adott hely babakocsival, illetve kerekesszékkel. 

Fontos, hogy tudd, hogy hol van a településen ATM, így nem érhet kellemetlen meglepetés, ha nem fizethetsz kártyával egy-egy helyen! 

Így kerüld el a turistacsapda éttermeket!

Megismerkednél a legfenségesebb helyi ízekkel, ételkülönlegességekkel, és mesés desszertekkel? Nézd meg, hogy a kiszemelt étteremről milyen véleményeket találsz a Google, Tripadvisor értékelések és Facebook értékelések között, majd mérlegelj, hogy szimpatikus-e továbbra is a hely! 

Ne ragaszkodj a legdrágább beülős éttermekhez, nézz körül a büfék kínálata között is. Sokszor egy bisztró izgalmasabb ételeket kínálhat, mint egy turistacsapda étterem, aminek lehet, hogy ügyes a marketingje, de a fogások nem kiemelkedően különlegesek. Nyugodtan nézd végig az étlapot online, így kiküszöbölheted azt a problémát, hogy esetleg nem találsz az ízlésednek/diétádnak megfelelő fogásokat. 

Olvass előzetesen is véleményeket az éttermekről!

Kutyabarát helyet keresel? Legyél körültekintő! 

Nem várhatjuk el egy múzeumtól, vártól, vagy étteremtől, hogy ugyanolyan szeretettel fogadja a kutyánkat, mint ahogyan bennünket. Éppen ezért, ha fontos számodra, hogy Buksit is vizes tál és kedves invitálás fogadja, ellenőrizd, hogy a környéken melyek a kutyabarát helyek. 

Ebben a kérdésben nagy segítségedre lehetnek a szolgáltatók saját Facebook oldalai, illetve a kutyabarát helyeket gyűjtő oldalak is. 

Járj utána, mennyit kell egy-egy helyre gyalogolnod! 

Remek példa erre a Pilisborosjenőn található egri vár másolata, amely napjainkban az egyik legkedveltebb úti cél a kirándulók körében. Kissé csalóka, hogy az útvonaltervező szerint csak 1,5 km-t kell gyalogolni a célhoz a legközelebbi parkolótól, ám a legnagyobb nyári melegben bizony igen megerőltető, hogy egy nagyobb szakaszon meredek emelkedőn kell gyalogolni. Így hiába rövid a táv, nagyon fárasztó lehet a séta a kevésbé edzett kirándulók számára. 

Mindig járj utána – akár a Facebook csoport keresőjének segítségével – hogy kinek milyen tapasztalata van az adott útvonallal kapcsolatban! 

Gyermekbarát helyeket és szolgáltatásokat keresel?

Meglep a tény, hogy nem minden étterem, vagy hotel gyermekbarát? Pedig az elmúlt években számos felnőttbarát hely nyitotta meg kapuit, ahova gyakran csak 14, 16 vagy 18 év fölötti vendégeket várnak. 

Tájékozódj előzetesen a kérdésről, és nézd meg azt is, hogy hol találsz a környéken játszóteret, játszóházat, vidámparkot, kalandparkot, állatkertet, vagy akár bobpályát. A gyermekbarát programok és szolgáltatások száma gombamód szaporodik, csapj le a legjobb élményekre! 

10 praktikus tipp, hogyan szervezz utazást az internet segítségével
Gyerekbarát csodahelyek

+1 TIPP: Ellenőrizd, milyen turisztikai attrakciókat ajánl a helyi Tourinform iroda!

Sok Tourinform iroda weboldalán találsz ingyenes ajánlásokat, letölthető anyagokat és különféle tippeket azzal kapcsolatban, hogy mit érdemes az adott városban, községben megnézni. Ennek köszönhetően otthonról is megtervezheted, milyen városismereti sétán, kalandos idegenvezetésen, vagy fergeteges helyi fesztiválon szeretnél részt venni.

Tipp! Számos település gondol arra, hogy a weboldala a turisták számára is hasznos információkkal, túraútvonalakkal, gasztrotippekkel szolgáljon. Mielőtt útnak indulsz, keress rá a helyi weboldalakra, és gyűjtsd be a legjobb ötleteket!

Reméljük, hogy tippjeink segítenek abban, hogy ne érjen kellemetlenség kirándulás közben. Ne feledd, minél hamarabb utánajársz a kényes kérdéseknek, annál hamarabb élvezheted a jól megérdemelt pihenést! 


Fotók: csodahelyek, pixabay

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.