Lombkoronasétányok Magyarországon – kirándulás méterekkel a föld felett

Nekünk, a kirándulás szerelmeseinek teljesen természetes dolog az erdőjárás. A magasba nyúló hatalmas fák széles lombkoronái nyáron az erős napsugaraktól védenek, télen a havas ágai nyújtanak lenyűgöző látványt. Mi lenne, ha azt mondanánk, most pár méterrel a föld felett sétálhatunk és megtapasztalhatjuk, milyen is az élet a lombkoronák magasságából? Tartsatok velünk: lombkoronasétányok és -tanösvények Magyarországon!

Mik is azok a lombkoronasétányok?

A lombkoronasétány egy, a fák lombjainak magasságában emelt, legtöbbször fából épült szerkezet. Tanösvény, ahol információs táblák nyújtanak segítséget a környék növény- és állatvilágának megismerésében. Sok helyen ügyességi feladatok és szórakoztató talányok teszik még színesebbé a sétánkat. Néhány lombkoronasétány végében kilátótorony magasodik, csodás panorámával, melyről egy izgalmas lefelé vezető utat is választhatunk: a csőcsúszdát. A tanösvény a legtöbb esetben akadálymentesített; babakocsival és kerekesszékkel is bejárható, remek családi program. Gyertek, járjuk be együtt hazánk szuper lombkorona-tanösvényeit és sétányait!

Lombkoronasétányok Magyarországon

Makói lombkoronasétány

Makó virágos városa mindannyiunk számára jól ismert a hagymáról, termálvizéről, de talán csak kevesen tudják, hogy itt található hazánk egyik leghosszabb lombkoronasétánya. A 10 méter magasban egy 191 méter hosszú, függőhidakkal összekötött, 10 állomásos izgalmas tanösvény várja az ide érkező kirándulókat. A sétány végén egy 18 méter magas kilátó toronyból csodálhatjuk a kilátást, melynek tetejéről -200 Ft ellenében- akár csőcsúszdán is távozhatunk.

Hasznos információk

Lombkoronasétányok és -tanösvények Magyarországon - kirándulás méterekkel a föld felett
Makói lombkoronasétány

Pannonhalmi lombkorona-tanösvény

Pannonhalma számtalan értékes látnivalói közül most a 2018-ban épült lombkoronasétányt emelnénk ki. A 14 méter magasban épült hal alakú tanösvény 80 méter hosszú, hal feje kilátópontként működik, gyönyörű panoráma nyílik róla a környező dombságra. A kihelyezett információs táblákról sok érdekességet tudhatunk meg a környékről.

A sétány akadálymentesített, babakocsival, illetve kerekesszékkel is végigjárható (de a sétányig vezető út nem akadálymentes). Gyalogosan, kijelölt ösvényen érhető el, a Boldog Mór-kilátó mellett található közvetlenül, ingyenesen látogatható.

Lombkoronasétány a Jeli arborétumban

Sokunk kedvence lehet a csodálatos virágokkal és különleges növényekkel ékeskedő Jeli arborétum. Minden évszakban, de főleg tavasszal a rododendron virágzásakor megtelik ez a hatalmas kert lelkes növénykedvelő látogatóval. A hatalmas arborétumban, a fenyőerdőben, az „óriások erdejében” 10 méter magasban vezet a 130 méter hosszú izgalmas lombkoronasétány. A különböző ritka fenyőfajokat bemutató tanösvény néhány különleges állomással színesíti kirándulásunkat. Érdemes kipróbálni.

Hasznos információk

Rododendronvirágzás a Jeli arborétumban

Erzsébet ligeti lombkoronasétány és kilátó, Gyomaendrőd

A következőkben a Dél-Alföd szívében megbújó Gyomaendrődre látogatunk, az erdőkkel, mezőkkel és holtágakkal körülvett hangulatos kisvárosba. A Hantoskerti holtág ölelésében fekszik az Erzsébet liget. Ebben a csodálatos környezetben épült fel az interaktív és játékos többszintes lombkoronasétány, amelynek különlegessége a vízi tanösvény: egy részét gyalog, a másik részét csónakkal járhatjuk be.

Hasznos információk

  • A tanösvény és a vízi ösvény látogatása díjtalan.
  • A vízi szakasz csónakkal járható részéhez csónak bérelhető egy órára nyitvatartási időn belül: maximum 4 fő részére – 2000 Ft/ csónak.
  • A kilátó és a lombkoronasétány belépői: teljes árú: 600 Ft, kedvezményes: 400 Ft.

Elérhetőség

A kilátó és a lombkoronasétány nyitva tartása

  • november – február: zárva
  • március – április: szombat – vasárnap: 13:00-15:00
  • május: hétfő – péntek: 13:00-17:00, szombat – vasárnap: 10:00-12:30, 13:30-18:00
  • június – augusztus: hétfő-vasárnap: 10:00-12:30, 13:30-18:00
  • szeptember: hétfő-péntek: 13:00-17:00, szombat-vasárnap: 10:00-12:30, 13:30-18:00
  • október: szombat: 13:00-15:00

Sás-völgyi lombkorona-tanösvény, Hetvehely

A Mecsek-hegység gyönyörű erdei környezetében, Hetvehelyről könnyen megközelíthető Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola közelében 2017-ben adták át a Sás-völgyi lombkoronasétányt és tanösvényt. A sétány 6 méter magas és 50 méter hosszú. A kisvárosból hosszú betonút vezet a lombkoronasétányhoz, mellette játszótér, homokozó, kötélpálya, gólyafészek és focipálya is helyet kapott. A belépés díjtalan.

Hasznos információk

Sás-völgyi lombkorona-tanösvény (fotó: Tóth Magdolna)

Lengyel-Annafürdői lombkoronasétány

Lengyel község határában fekszik a festői szépségű Annafürdő, az Apponyi grófok egykor méltán kedvelt üdülőhelye. Az Annafürdő parkerdő számtalan programlehetőséget kínál a természetkedvelő családok számára. Az egyik közkedvelt látnivaló az erdő közepén álló Rétisasfészek-kilátó és a hozzá kapcsolódó 30 méter hosszú, 9 méter magas lombkoronaösvény. Emellett egy pihenőtó, vadaskert, több tanösvény, erdei büfé és szabadtéri sütögetési lehetőség fogadja az ideérkező kirándulókat. Kihagyhatatlan program, amit a gyerekek is élvezni fognak! A látogatás ingyenes.

Tuzsony lombkoronasétány, Ipolytarnóc

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont területén az ősi állat- és növényvilág megismerésére több izgalmas felfedezőutat is tehetünk. Az egykori hevederes, 110 méter hosszú, 7-8 méter magas tanösvény időközben átépítésre került, kisgyermekkel is látogatható, biztonságosabb.

Hasznos információk

Kaszói lombkoronasétány

A Kaszói kirándulóközpont területén szintén számos lehetőség nyílik kedvenc időtöltéseink gyakorlására: kisvasút, vadaspark, játszótér, kerti tó, sövénylabirintus, focipálya és kiépített tűzrakó helyek gondoskodnak az élménydús kirándulásról. Kaszó környékén több erdőismereti tanösvényt is felkereshetünk. 2017-ben az Öregerdő Tanösvény bővítéseként épült meg 9 méter magasban a 124 méter hosszú interaktív lombkoronaösvény, amely térítésmentesen látogatható. Igény szerint, fizetés ellenében idegenvezetést biztosítanak.

Hasznos információk

Kör alakú lombkoronasétány a Gerecsében, Tardos és Süttő határában

A Gerecsei Tájvédelmi körzet területén, a 44 méter átmérőjű, 105 méter hosszú tanösvény 11 méter magasban épült. A sétányon tájékoztató táblák nyújtanak információt a lombkoronaszint élővilágáról. A lombkoronasétány ingyenesen látogatható, babakocsival illetve kerekesszékkel is bejátható. Az Alsóvadácsi Vadászháztól körülbelül 1 kilométernyi sétával elérhető.

Lombkoronaösvény a Desedai arborétumban, Kaposvár

Kaposvár közelében, a Deseda-tóba nyúló felszigeten, a Desedai arborétumban is sétálhatsz a fák lombkoronái között. 2017-ben a Kalanderdő nevű élménypark egy 20 méter hosszú és 6 méter magas lombkorona-tanösvénnyel bővült, hogy testközelből láthassuk a lombkoronaszint élővilágát. Az arborétum egész területe ingyenesen látogatható.

Hasznos információk

Balatonboglári lombkoronasétány

A balatonboglári lombkoronasétány a híres Gömbkilátó szomszédságában található, a sétány 500 méter hosszan kanyarog a Várdomb gerincén. Folyosójáról mesés kilátás nyílik a Balatonra.

A lombkoronasétányt 15 pihenőállomás színesíti, ahol interaktív formában ismerkedhetünk meg a Várdombbal, a Balatonnal, illetve a környék élővilágával.

Hasznos információk

  • Cím: 8630, Balatonboglár, Várdomb

Lombkoronasétány a Zemplén Kalandparkban

A lombkorona sétány (Skywalk) a Kalandpark egyik legújabb fejlesztése. A sétányon található egy távcső is, mellyel tiszta időben nagyon messzire is eltekinthetünk. A látványelem a Torzsás utca 25. szám alól induló, Magas-hegyi libegővel közelíthető meg és a kilátóból nyúlik ki a lombkoronák szintjén.

Megnézem a libegőt >>

Hasznos információk

Karcagi lombkoronasétány

Egész évben ingyenesen látogatható a 6 méter magasban épített, több mint 300 méter hosszú lombkoronasétány a Karcagi Parkerdőben. Az erdő megismerését, a környék hely- és tájtörténetét 40 interaktív állomás segíti. A tanösvény közelében pihenőpadok és játszótér is található a gyerekek örömére.

Hasznos információk

  • Cím: 5300 Karcag, Liget utca

Balatonboglár

+ 1 csodahely Burgenlandban: Althodis lombkoronasétány

A magyar-osztrák határ közelében, Althodis (Óhodász) mellett 20 méter magasban, 500 méter hosszan sétálhatunk a fák lombjai között. Sétánk során információs táblák segítik a tájékozódást. A lombkoronasétány végén a kilátóból csodás panoráma tárul elénk, az ösvény akadálymentes.

Fontos! A legtöbb lombkorona-tanösvény esőzéskor zárva tart!

A lombkoronasétányok és tanösvények minden korosztály számára tartogatnak valami érdekeset vagy izgalmasat, éppen ezért nagyszerű ötlet családostul útnak indulni és felfedezni valamelyik érdekes ösvényt egy csodaszép természeti környezetben. Kalandra fel!


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: Pannonhalma, Süttő, Althodis – ©Csodahelyek, Makó – Faragó Brigi, Gyomaendrőd – Szabó Anita, Lengyel-Annafürdő – Tóth Angelika, Ipolytarnóc – Szekeres Péter, Karcag – Farkas Csaba Tamás

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.