A Nap és a Délibáb – A hortobágyi délibáb története

Hortobágy, délibáb

Magyarország egyik csodája a Hortobágy. A puszta, annak állat- és növényvilága, a rajta élő emberek és hagyományaik, a régi csárda körvonalai alkotnak meg egy olyan különleges egészet, mely a föld kerekén mondhatni egyedülálló. Ki ne gondolna a Hortobágy nevének hallatán a nyargaló ménesre, a kolompoló szürkegulyára, a hortobágyi rackák mesterien csavart szarvára, a sóvirágra, a hídra, melyről mindenki tudja, hogy kilenc lyuka van, na meg a délibábra? A délibáb, az illúzió, mely – mint a mesében – van is, meg nincs is.

„Hortobágyon száll az énnek

Szájról szájra. Mit zenélnek?

Száll az ének egy leányról:

A szépséges Délibábról…”

Mi is a délibáb valójában?

Na de mi pontosan a délibáb? A délibáb nem más mint egy légköroptikai jelenség, mely a különböző légrégtegek hőmérsékletéből, sűrűségéből adódó fénytörési eltérések következtében jön létre.

Amikor felnőttként utánajártam, kicsit úgy éreztem magam, mint mikor tudatosult bennem, hogy tulajdonképpen a Mikulás körüli legendák sem teljesen tükrözik a valóságot. De attól még nem kell elfogadnunk, hinni mindig lehet, és kell is. Úgyhogy én hiszek a mesében, hiszek a délibáb csodájában.

10 szuper babakocsis kirándulóhely Magyarországon
Lovasbemutató

A Nap és a Délibáb

Egyszer régen, nagyon régen élt egy házaspár a Hortobágy pusztájában. Sajnos gyermekkel nem áldotta meg őket a Jóisten, bár minden vágyuk az volt, hogy családjuk legyen.

Egy éjjelen a Nap jelent meg álmukban, aki arra biztatta őket, hogy a puszta minden egyes virágából szakajtsanak egyet, gyűjtsék azt egy csokorba, majd kössék össze azzal a kötéllel, melyet a puszta állatainak a szőréből sodornak. Miután a csokor elkészült, tegyék azt a Nap elé, és jöjjenek vissza érte az éj leple alatt. A jó asszony és annak szelíd férje így is tettek.

Aznap éjjel nagy csodálatukra egy lánygyermek várta őket a megkötött bokréta helyén, akinek a Délibáb nevet adták. A gyermeket hazavitték, nevelgették.
Délibáb olyan széppé nőtte ki magát, hogy senki nem állta szépségét, így a sok kérő mind elfordult a lányra nézve. Majd egy éjjelen maga a Nap jelent meg a szép lány előtt, és arra kérte, legyen néki a mátkája. A lány annyira megrettent a kérő hallatán és láttán, hogy negyven napig vígasztalhatatlan sírásba fogott.

Mikor végre megnyugodott, és a Nap is újra sütni kezdett, egy vitéz dalia jelent meg nálunk vendégségben és arra kérte a lányt, adjon neki étket ebédre, és széket, hol meg tud pihenni. A lány beengedte, és rögtön az ifjúba szeretett, aki bizony le sem tudta venni Délibábról szerelmes szemeit.

Az idő múltával az ifjú leleplezte kilétét: ő a Nap, és még egyszer arra kéri a lányt, menjen hozzá feleségül. Délibáb nem állt ellen a kérésnek. Hétvilágra szóló lakodalmat rendeztek és máig ők alkotják a legszebb párost a Hortobágyon, a Nap és a Délibáb párosát.

Somogyi Árpád szobrát a hortobágyi Kilenclyukú híd szomszédságában helyezték el. A szoborcsoport eredetileg kőből volt, és a „Vízhordók” címet viselte.

+1 tipp: Hortobágyi Madárpark

Mint állatorvos, szívből ajánlom minden Hortobágyon kiránduló felnőtt és gyermek számára a Hortobágyi Madárparkot. Látványkórházában bárki betekintést nyerhet az ide kerülő állatok rehabilitációjába, vagy akár egy-egy műtétet is végigkövethet.

A park munkatársainak köszönhetően az ide érkező állatok nagy része újra visszakerül a természetbe. Nagyröpdével, tavakkal és játszótérrel várja a látogatókat.

Fontos: Túráink során figyeljünk mind a természet adta, mind az épített csodáinkra. Ne szemeteljünk, és próbáljunk úgy kirándulni, hogy a látványosságokat még sok generáció élvezni tudja.

Szállást keresel a Hortobágyon?


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

A szerző további írásai a magyartajakmesei.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.