Smaragdzöld tavak a Júliai-Alpok ölelésében

Julius Caesarról kapta a nevét a Júliai-Alpok hegyvonulata, amely nagyobb része Szlovéniában található, kisebb része Olaszországba is átnyúlik. Hatalmas hegycsúcsai (pl. a 2864 méteres Triglav), bámulatos vízesései és kristálytiszta tavai szinte mágnesként vonzzák a túrázókat és kirándulókat, minden évszakban. Nézzünk most körül mi is!

Smaragdzöld tavak a Júliai-Alpok ölelésében
Lago del Predil

Smaragdzöld tavak a Júliai-Alpok ölelésében

Bohinji-tó, Szlovénia

A Bledi-tó népszerűsége gyakran elhomályosítja a Bohinji-tó (szlovénül Bohinjsko jezero) szépségét, amely nem csak nagyobb, hanem sokkal vadregényesebb és sportosabb is bledi társánál. A gleccservájta Bohinj-völgyben található tó remek kiindulópontja lehet túráknak, de lehet itt úszni, evezni, szörfözni, kajakozni és kenuzni, horgászni, a melegebb hónapokban pedig még búvárkodni is. Emellett a tó körül gyaloglásra, valamint a tavon sétahajózásra is lehetőség van. 

Smaragdzöld tavak a Júliai-Alpok ölelésében
Raftingtúra inful a Bohinji-tótól

Aki pedig csak gyönyörködne az elé táruló látványban, két helyet is javaslunk ehhez.

Az egyik a tó partján álló Keresztelő Szent János templom és a mellette lévő híd. A 800 éves, kívül-belül freskókkal díszített templomot középkori várfal veszi körül, mellette egy régi kőhíd áll, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a tóra.

Szintén festői a látvány a kecskebak szobra mellett állva, amelyhez legenda is kapcsolódik. Az elbeszélések szerint itt élt a híres Aranyszarv (Zlatorog), akinek vérétől gyógyító virág termett és szarva a völgy titkos kincses ládájának kulcsát rejtette. De nem ez az egyetlen legenda, amely a Bohinji-tóhoz fűződik.

Smaragdzöld tavak a Júliai-Alpok ölelésében
Aranyszarv szobra a Bohinji-tó partján

Amikor Isten befejezte a világ megalkotását, rájött, hogy megfeledkezett egy kis embercsoportról, akik csendben várták a nagy munka befejezését. Amikor ezt Isten látta, nekik ajándékozta a világ legszebb helyét, melyet – Isten szláv nevéből (Boh) – Bohinjnak neveztek el.  Szó mi szó, tökéletes alkotás lett!

Látnivalók a közelben:

Lago del Predil /Raibler See, Olaszország

A szlovén határ közelében, de már Olaszországban fekszik a Lago del Predil, vagyis a Predil-tó, amely nevét a Predil-hágóról kapta. A tó medre valószínűleg a jégkorszakban keletkezett, ez töltődött fel az évmilliók során kavicshordalékkal.

Smaragdzöld tavak a Júliai-Alpok ölelésében

Szinte minden oldalról magas hegyek veszik körbe a Lago del Predilt: délen a 2125 méter magas Cima del Lago, északkeletre pedig az 1909 méter magas Öt-csúcs (Fünfspitz, Cinque Punte magasodik). Nyáron a tó színe smaragdzöld színben pompázik és hihetetlenül tiszta: több méter mélyre is lelátni benne. Különlegessége a fákkal benőtt kis sziget, amelyet nyáron akár gyalog is meg lehet közelíteni a sekély vízben.

A tó mellett fut a Tarvisiótól a Predil-hágóra vezető olasz SS54 számú országút (Bovec irányába), amelyen haladva mindenképp érdemes ezt a megállót betervezni és gyönyörködni a Lago del Predil szépségében.

Fusinei-tavak (Laghi di Fusine), Olaszország

Isten nagyon jó kedvében lehetett, amikor megteremtette a Szlovénia és Olaszország között húzódó Júliai-Alpok vidékét és benne a kékeszöld színű, kristálytiszta Fusine-tavakat. Az ikertavak Tarvisiótól 11 km-re, autóval is könnyen megközelíthető helyen fekszenek. Érdemes akár több napot is rászánni a környékre, hiszen ez a vidék is rengeteg természeti látnivalót rejt. A Laghi di Fusine csak egy a sok közül.

Smaragdzöld tavak a Júliai-Alpok ölelésében

Felső-tó

A Felső-tó partján pihenőpadok és turistaösvény van kialakítva, így szinte teljes egészében körbejárható, a kis szintkülönbség miatt gyerekekkel is nyugodtan bevállalható. A tó különlegességét a smaragdzöld színe mellett az adja, hogy a háttérben magasodik a Mangart 2679 méteres hegycsúcsa. A monumentális fehér mészkősziklák tökéletes hátteret szolgáltatnak a káprázatosan tiszta tavacskának, az összhatás valóban olyan, mintha egy festmény lenne.

Alsó-tó

A szomszédos Alsó-tónak csak kevés jutott a hegyek drámai hatásából, de a fenyőfák tükröződése a víz felszínén és a pazar kilátás így is megállásra készteti a látogatót. Mindkét tó mellett parkolóhelyek vannak kialakítva, érdemes akár több órát is rászánni és körbejárni ezeket, hiszen minden évszakban más és más arcukat mutatják.

Persze itt még nincs vége a Júliai-Alpok festői tavainak. Te mivel egészítenéd ki a listát?


Még több látnivaló Szlovéniában:

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.