7 ok, amiért megéri a szlovén tengerpartra utazni

Bár Horvátország még mindig verhetetlen a magyarok körében, ha tengerparti nyaralásról van szó, mégis évről-évre egyre többen választják a szlovén tengerpart településeit is. Hogy miért?

7 ok, amiért megéri a szlovén tengerpartra utazni
Piran – kilátás a várból

Néhány ok, amiért érdemes a szlovén tengerparton nyaralni

1. Közel van és autóval is elérhető

Budapesttől a szlovén tengerpart autóval (nonstop) 6 óra, 585 km (ebből kb. 551 km autópálya) távolságra van. Talán ez még az elviselhető kategória, főleg ha azt nézzük, hogy sokszor a Balatonra lejutni a csúcsban majd 3 órába telik. 

szlovén tengerpart

2. Remek a közbiztonság és az utak minősége

Kelet-Európa Svájcaként is szokták emlegetni Szlovéniát, ami talán túlzásnak is tűnhet, pedig van benne igazság. Példásan szervezett, tiszta ország, ahol rosszallóan néznek a külföldiekre, ha megsértik a közlekedési szabályokat. Állítólag a közbiztonság is átlagon felüli (olasz szomszédaiknál mindenképp biztonságosabb ország), az utak minősége pedig valóban kitűnő. 

Autópálya-matrica árak személyautókra 2023-ban:
  • 7 napos matrica: 16 €
  • havi matrica: 32 €
  • éves matrica: 117 €

3. Euro a fizetőeszköz

Szlovénia hivatalos pénzneme az Euro. Emiatt kicsit drágább is, mint a szomszédos Horvátország, de azért előnye is van az Eurónak. Ha nyaralás után még marad a költőpénzből, nem muszáj a maradékot visszaváltani, egy következő nyugat-európai nyaralás vagy utazás során felhasználhatjuk azokat. Ugyanez nem mondható el a horvát kunáról, bár aki minden nyáron Horvátországba utazik, nyilván örül az összegyűlt aprónak. (megjegyzés: 2023-tól Horvátországban is Euro a hivatalos pénznem).

7 ok, amiért megéri a szlovén tengerpartra utazni

4. Egy nyaralás alatt 3 országba is eljuthatunk

Egy nyaralás alatt akár 3 ország is bejárható, olyan közel van a szlovén tengerparti városokhoz a horvát és az olasz határ. Egyébként ez a multikulturális sokszínűség meg is látszik a városokon, Piran központjában például olyan érzése van az embernek, mintha egy olasz kisváros piazzáján járna, az ételekről nem is beszélve.

szlovén tengerpart

Olaszországban érdemes ellátogatni Triesztbe (Pirantól 36 km), Horvátországban pedig az Isztriai-félszigeten található RovinjPula és Porec van elérhető távolságban.

Rovinj, Horvátország

5. Tiszta, rendezett tengerpart

A 45 km hosszú szlovén tengerparton jellemzően nagy kavicsos, sötét homokos vagy sziklás strandok sorakoznak. A tengervíz nagyon tiszta, nyáron langyos (sokszor a 27 fokot is eléri) és többnyire nem hullámos. 

Isola partjainál

Portoroz strandja homokos (mesterségesen feltöltött), nem hiába ez a legnépszerűbb és leghosszabb part Szlovéniában. De figyelem! Ha a prospektusokban látható türkizkék, átlátszó víztükröt keresnénk, itt bizony csalódni fogunk.

6. Portoroz, a pörgős tengerparti város

Portorož, vagy ahogy az olaszok mondják, Portorose egyike a szlovén tengerparti kisvárosoknak (nincs belőlük sok). Míg Piran megőrizte a történelmi belvárosát és ebből próbál előnyt kovácsolni és turistákat csalogatni, addig Portorož inkább a modern, bulizós formáját testesíti meg a nyaralásnak. Ennek megfelelően mindenhol hotelek, éttermek, kávézók vannak, a kényelmesebb nyaralók itt strandolnak, laknak és esznek, Piranba csak kirándulni térnek át vagy nézelődni és egy kis kultúrát magukba szívni. Nincs is ezzel baj, valószínűleg tudatosan épült ki így Portorož, hiszen szomszédja már képtelen a bővülésre és a régi épületeket állapotát megőrizendő inkább kímélik a várost. Portorož viszont él, virul és napról napra növekszik: kaszinók és ötcsillagos hotelekből sincs itt hiány.

szlovén tengerpart

7. Piran, a szlovén tengerpart gyöngyszeme

Egykor velencei fennhatóság alá tartozott, épületei ma is őrzik ennek nyomát. Rendkívül hangulatos kis főtere, a Tartini tér és festői kikötője azonnal rabul ejti a látogatók szívét, aki pedig hajlandó megmászni a várat vagy a Szent György templomot, mesés panorámában lehet része.

Piran kikötője

Piranba beérve előbb elhagyjuk a kikötőt, majd mögötte feltűnik a Tartini tér, a város szíve, amely nyáron csak úgy pezseg a turistáktól és a helyiek forgatagától. Az olasz piazzákra emlékeztető kis téren érdemes elidőzni és magunkba szívni a „dolce vita” életérzést még akkor is, ha manapság ez a csodahely már Szlovéniához tartozik. A főtérről szűk kis utcákon, lépcsőkön vezet az út a templomig, ahonnan szuper a kilátás.

A várhoz feljutni -nyári kánikulában- nem könnyű gyalogtúra, de a kanyargós kis utcácskák, végül pedig a kilátás bőven kárpótol a fáradalmakért. A várból csodaszép látványt nyújt a városka, amely egy kis félszigetként nyúlik be a tengerbe. Mindenhol piros cseréptetős házak, a félsziget szélén a magas templomtorony és körös-körül mindenhol csak a kék víz… Onnan lesétálhatunk a partra, és akár megmártóztunk a vízben. Homokos strandot Piranban ne is keressünk, jellemzően sziklás, betonos partszakaszok találhatók itt.

TIPP: Ha autóval érkezünk, érdemes letenni a város szélén álló sokemeletes parkolóba, behajtani ugyanis csak külön engedéllyel lehet. Portorozból egyébként ingázó buszjáratok járnak, nyáron elég gyakran. A parkoló sajnos nincs túl közel a városközponthoz, néhány kilométeres gyalogtúrát kell megtenni, de mivel végig a tengerparton és a kikötő mellett kell sétálni, a látvány vigaszt nyújt a fárasztó sétáért.

***

Persze nyilván vannak gyenge pontjai is a szlovén tengerpartnak (kicsi és drága), de összességében jó választás lehet annak, aki szeretne valami újat is kipróbálni a horvát és olasz tenger mellett.


Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.