Te sem tudod elképzelni a balatoni nyaralást lángos nélkül? Ha belföldi kirándulást tervezel, szívesen választod a trendi street foodok helyett a hagyományos lángost? Ha igen, jó hírünk van: országszerte számtalan helyen lehet kapni ezt a finomságot: vízparton, belvárosokban, sőt még bevásárlóközpontok parkolójában is. Már csak az a kérdés, hol kapható a legfinomabb lángos Magyarországon?
Mi nem teszünk igazságot, de a Csodahelyek Magyarországon facebook csoportban összegyűjtöttünk azokat a helyeket, ahol szerintetek a legfinomabb lángos kapható az országban. Mentsétek le ezt a térképet és ha valamelyik lángos büfé közelében kirándultok, álljatok meg egy sajtos-tejfölös finomságra.
Tartalomjegyzék
ToggleEzek a legfinomabb lángos büfék Magyarországon
(térképen pirossal jelölve)
- Maci Lángosozó, Pécs
- Álomlángos Szentendre
- Rév büfé, Révfülöp
- Csongrádi Körös-torok: Pici bácsi lángosa
- Dunaharaszti, Dezső bácsi – Lángos Palacsinta Kávé Üdítő
- Rohlicsek Lángosos, Egri vásárcsarnok emeletén
- Zsámbéki Lángossütő
- Mátraházi parkoló – lángos és palacsinta büfé
A lángos története
Egyes feltételezések szerint a lángos a török hódoltság idején került a magyar konyhákba, mások szerint ókori római az eredete. Önmagában, vagy többféle ízesítéssel kínálják, legjellemzőbb a fokhagymás-mártás, a sajtos, a tejfölös, a sajtos-tejfölös, kolbászos, Békéscsaba környékén a juhtúrós kivitel.
Ha magyar vagy, a lángos (ejtsd: LAHN-gauche) a nyár íze, a szárazföldtől körülvett ország lakosai által magyar tengernek hívott, 50 mérföld hosszú Balatonra néző pázsiton eltöltött napoké. Ha nem vagy magyar, a lángost tévedésből egy kicsi, hiányos pizzának nézheted és dúsabb örömök reményében ki is hagyhatod. Kár lenne.
Ligaya Mishan, New York Times
Eredeti lángos recept, ha otthon is elkészítenéd
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 1 tk só
- 2.5 dl tej
- 2.5 dkg élesztő
- 1 tk cukor
- 5 ek napraforgó olaj
- olaj a sütéshez
- 1 dl cukros, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.
- A lisztbe tesszük a sót, és a felfutott élesztővel, az 5 ek olajjal és annyi langyos tejjel, amennyit felvesz, könnyű tésztát készítünk.
- Letakarva fél órát kelni hagyjuk.
- Olajat forrósítunk.
- A tésztát kicsit kilapítjuk, kisebb darabokat vágunk vagy tépünk ki belőle. A darabokat kicsit meghúzkodjuk, hogy kb. 1 cm vastag körök vagy téglalapok legyenek.
- A forró olajban mindkét oldalukat pirosra sütjük és papírtörlőre szedjük.
- Fokhagymával, sajttal, tejföllel kínáljuk.
Fotó: Gáspár Miklós
Még több lángossütőt keresel?
Nézz körül a Csodahelyek Magyarországon csoportban és ajánlj te is szuper helyeket!
A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!