Piliscsaba látnivalói – Dévényi Antal-kilátó, Gombaszikla, Ördögoltár

Dévényi Antal-kilátó

Piliscsaba legismertebb látnivalója a fából készült építő-logikai játék, a Jenga alapján tervezett Dévényi Antal-kilátó. A 447 méter magas Nagy-Kopaszon álló építmény az érdekes, Legóra emlékeztető formája miatt felnőttek és gyerekek számára egyaránt kedvelt kiránduló célpont, de a község melletti dombokon még több geológiai és történelmi szempontból érdekes látnivaló is akad.

Túra Piliscsaba felett

Dévényi Antal-kilátó: Jenga-torony a Nagy-Kopaszon

A piliscsabai vasútállomásról induló körtúránk az Országos Kék jelzésein kezdi meg az útját észak felé. Miután a település házait magunk mögött hagytuk, egy völgybe érkezünk meg. A kék keresztre való áttérést követően jókora szintet kell leküzdenünk, mire a kék körtúra jelzéseket megtaláljuk.

Az utóbbin déli irányba indulva a becsatlakozó háromszög jelzésen jutunk el a csúcsig. A túránk 4. kilométerénél érkezünk meg a Pilisi Parkerdő Zrt. által emelt 11,5 méter magas „Jenga-toronyhoz”, amelyet 132 köbméter gerenda felhasználásával készítettek el.

A Dévényi Antalról elnevezett kilátó legfelső szintjéről megkapó körpanoráma tárul elénk a Pilis és a Budai-hegység vonulatairól. A kilátó körüli tisztáson tűzrakóhely, padok, asztalok és egy információs tábla várja az ide érkezőket.

A főhercegi uradalom

A továbbiakban a háromszög jelzéseken ereszkedünk vissza Piliscsabára, azon belül is Klotildligetet szeljük át.

A Piliscsabához tartozó településrészen lépdelve érdemes nyitott szemmel járni, ugyanis még napjainkban is láthatóak olyan századfordulós villaépületek, amelyeket József Károly főherceg építtetett egykoron helyi birtokán.

Újra érintjük a vasútállomást, és az Országos Kék jelzésein most déli irányba indulunk, majd átkelünk a forgalmas Fő utcán. Az itteni pici téren áll a katolikusok barokk temploma, amely 1778-81 között épült.

Vele szemben, az út túloldalán látható egy kisebb neogótikus kápolna, amelyet 1898-ban emeltetett József Károly főherceg és Klotild főhercegnő László fiuk emlékére.

Gombaszikla és Ördögoltár

A község végére érve a kápolna jelzést válasszuk, és másszuk meg a Kálvária-dombot, amely tetején a fenyőfák között találjuk az 1832-ben épült takaros kálváriakápolnát. A felfelé vezető út mentén álló stációk 1850-ben készültek el közadakozásból.

A jelzéseken haladva érjük el azt a kitáblázott ösvényt, amely a híres „Csabai gombához” vezet el. A Gombasziklaként is ismert kemény kőzetből álló képződmény egy igazán egyedi földtani és felszínalaktani érdekesség.

Szállást keresel a közelben?

A rókagombára emlékeztető meseszerű kőforma különféle méretű, alakú és anyagú törmelékekből cementálódott össze. A látványossághoz egy betekintő építményt is készítettek, hogy jobban szemügyre vehessük a geológiai csodát.

A Budai-hegység és Pilis határán továbbra is a kápolna jelek mentén haladjunk egészen egy rét széléig, ahol már a kék háromszög jelzésekre bukkanunk. Ezek vezetnek a Csabai-toronyhoz vagy ismertebb nevén az Ördögoltárhoz.

A 15–20 méter magas kőszikla építőanyaga a késő-triász kori dolomit, amely a földtörténeti mezozoikum időszakból való. A sziklaszirtet nemcsak a turisták kedvelik, hanem az alpinisták is, akik az 1910-es évek óta itt gyakorolnak.

Az Ördögoltártól a vasútállomáshoz úgy tudunk eljutni, ha a kék háromszög jelzésen visszafelé indulunk, s az út kb. 500 méter múlva beletorkollik a már jól ismert kék jelzésekbe.

Látnivalók a Dévényi Antal-kilátó környéken


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.