Túra a Sötétvölgy rejtekében – Sötétvölgyi-kilátó, tanösvény és horgásztó

Sötétvölgy

Kakasd különleges látnivalója a községbe települt két nemzetiség összefonódásának emléket állító Makovecz Imre által tervezett Faluház, de a Szekszárdi-dombság legféltettebb területe, a Sötétvölgy is a település határában húzódik. A Sötétvölgy az itt élő számos növényritkaságokról és védett állatokról híres. A környék turistaútjait járva olyan érdekes látnivalókkal találkozhatunk, mint a Sötétvölgyi horgásztó, vagy a Sötétvölgyi-kilátó.

Programok és látnivalók Sötétvölgy rejtekében

Kakasd híres tornyai

Kakasd Szekszárd és Bonyhád között fekszik, a Szekszárdi-dombság északi végében. A község 1935-ben Belac és Kakasd települések egyesülésével jött létre.

A második világháború után az akkor már itt élő jelentős számú német ajkú lakosságot kitelepítették, helyükre pedig bukovinai székelyek érkeztek. E két nemzetiség viharos időszakának állít emléket a Kakasdon álló Makovecz-féle épületegyüttes.

Kakasd

1987-ben a régi művelődési ház lebontása után készült el az a kéttornyos épület, melynek egyik oldala egy régi jellegzetes sváb templom tornyát mintázza, míg a másik oldalon a hagyományos székely harangtoronyokra emlékeztető deszkaépület kapott helyet.

A falu közepén álló épületegyüttes amellett, hogy impozáns látványt nyújt, még a falu összefogását is büszkén hirdeti, hiszen a lakosság a nemzetiségi hovatartozásától függetlenül vett részt az építésben.

Sötétvölgyi horgászparadicsom

Kakasd büszkesége a Sötétvölgyi horgásztó, amely a településtől mintegy 5,5 kilométerre található, és a Rák-patak mellett haladó kék kör jelzésű turistaút vezet el hozzá.

A dombság egyik legszebb fekvésű völgyében elterülő tó 1977 óta záportározóként és horgászvízként is működik. A tározó a víz utánpótlásának nagy részét a Rák-patakból nyeri, de az erdők irányából több forrás is ide torkollik be.

A változatos partú, szigetekkel tagolt horgásztó nemcsak a pecások kedvenc helye, hanem a Szekszárdi-dombság löszpúpjait és hangulatos völgyeit behálózó turistautak is innen indulnak.

A Gemenc Zrt. 2019 májusában adta át a felújított szabadidőközpontját, hogy kiinduló vagy befejező helyszínt biztosítson az ide érkező turistáknak, kerékpárosoknak és a horgászoknak egyaránt.

Sötétvölgyi-kilátó / Vár-hegyi kilátó

A tóparti pihenő után érdemes felkapaszkodni a Vár-hegyre is, amelyre a piros körtúra jelzései vezetnek fel. A 210 méter magas hegyen Wosinsky Mór kutatásai alapján valószínűleg egy bronzkori földvár helyezkedett el.

Az erődöt IV. Béla uralkodása alatt bekövetkező várkorszerűsítő hullám miatt azonban sorsára hagyhatták. Napjainkban már csak az aprócska, őrtoronyra emlékeztető Sötétvölgyi-kilátó áll a tetőn, amely jó fekvése miatt kiváló panorámával rendelkezik.

A horgásztó vízfelülete és a szomszédos Bati-kereszt-kilátó ma is látható az építmény felső szintjéről. A kilátó mellett asztalok és padok biztosítanak pihenőhelyet a fáradt vándornak.

Sötétvölgy

Miután visszaérkeztünk a tóhoz a 2,5 kilométeres kitérő után, vegyük az irányt a híres Sötétvölgy felé a kék kereszten. A völgy bejáratát jelző gyermektábort két kilométernyi séta után érjük el, ahol meg is pihenhetünk, ugyanis fedett pihenő, játszótér és kosárlabda pálya is áll a réten.

Az erdő rengetegében található kellemes hangulatú gyermektábort Szekszárd önkormányzata üzemelteti, és az itt álló faházakban 100 fő részére is tudnak szállást biztosítani.

Sötétvölgyi tanösvény

A tábor mellől indul a Duna-Dráva Nemzeti Park által 2004-ben kialakított Sötétvölgyi tanösvény, amely a természetvédelmi terület belsejébe vezet.

A Sötétvölgy különlegességét bemutató kék körrel jelzett sétaút mintegy 4 km hosszan és 9 állomáson keresztül járja az erdőrengeteget.

Az erdőrezervátum 1977-ben létesült 511 hektáron, és az itteni cseres tölgyes társulások rendkívül gazdag botanikai értékkel rendelkeznek. A területen olyan védett növényfajok találhatóak, mint például a ligeti csillagvirág, a májvirág, a szúrós csodabogyó, a bíboros kosbor vagy a turbánliliom. Emellett a völgy különlegeségei még az itt fészkelő védett, ritka madárfajok is.

Ahhoz, hogy visszatérhessünk a faluba, válasszuk az erdészház melletti tisztásról induló kék négyzetet, amely mintegy 3 kilométer hosszan kanyarog majd velünk Kakasdig.

Szállást keresel a Sötétvölgy közelében?

Itt érdemes nézelődni >>


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.