Grábóc csodái: Szerb ortodox kolostor és panoráma a Mária-kilátóból

Grábóc csodái: Szerb ortodox kolostor és panoráma a Mária-kilátóból

A Szekszárdi- és a Geresdi-dombság közötti völgyben fekvő Grábóc ősi, történelmi múltra tekint vissza. Egyes kutatások szerint a középkorban egy kolostor már állott az itteni domboldalban, de a település a hírnevét a szerbek által később emelt kolostornak köszönheti, amely átvészelte a török dúlást és a két világháborút is. A régió fejlesztéseinek köszönhetően pedig a környék legszebb panorámáját is megcsodálhatjuk a Grábócon nemrégiben felépült Mária-kilátóból.

Szerb ortodox kolostor – Grábóc

Grábóc egy piciny település a tolnai dombok között, amelyet a török elől menekülő szerb szerzetesek tettek nevezetessé. Ugyanis az 1585-ben alapított grábóci szerb kolostor a Kárpát-medence szerbség közösségének szellemi és vallási központja volt egészen 1974-ig, az utolsó szerzetes haláláig. A virágzó kolostort 1667-ben a törökök feldúlták, a szerzetesek kőtemplomát pedig lerombolták. Az utóbbi romjain épült fel a ma is meglévő barokk templom (Grábóci Szent Mihály és Gábriel arkangyalok templom) 1736-1738 között.

A templom és berendezése a 18. századi magyarországi ortodox egyházművészet különleges alkotása.

A kolostort időközben szociális otthonná átalakították, csak 1994-ben vehette birtokba ismét a szerb egyház. A műemléki védelem alatt álló templomon és a rendház épületén kívül található még itt egy szerb temető is, ahol még néhány 18. századi keresztet is láthatunk.

A kolostor kapuja napkeltétől napnyugtáig áll nyitva. A rendház épületébe nem lehet bemenni, de a templomot alkalmanként megnyitják a látogatók előtt. Viszont a parkban megtekinthetők a szerb katedrálisok makettjei és a temetőbe is fel lehet sétálni.

(Frissítés 2023. május: „A makettparkot kiköltöztették a szabad ég alá, de egyelőre zárva van.)

Mária-kilátó – a dombvidék legszebb panorámája

A Grábóc feletti dombon áll a Mária-kilátó, amelyhez feljutni a Dél-Dunántúli Kéktúra útvonalról egy rövid letérővel lehet a kék háromszögjelzésen. A 2015-ben készült 15 méter magas, háromszintes építményből a falura, a környező dombokra és a Keleti-Mecsekre nyílik pompás kilátás.

A grábóci kilátótól nem messze az erdőben egy Mária-szobor található, amelyről a faépítmény is kapta nevét. A különleges, barokk mészkőszobrot a Schroth-család a birtokán állíttatta fel a 19. század végén.

A környék turistaútjai

A Dél-Dunántúl turisztikai régiót megerősítő fejlesztések keretében 2019-ben több turistaút és kilátó készült a környéken.

A települést átszeli a Dél-Dunántúli Kéktúra útvonala, ezen könnyedén eljuthatunk a Sötét-völgy érintésével Kakasdra (11,5 km) vagy a taváról híres Szálkára (4 km). De ezen kívül a Mária Út is elhalad erre, és a kék háromszögjelzésen pedig a régió központjába, azaz Bonyhádra gyalogolhatunk át.

Szállást keresel a környéken?

Itt tudsz nézelődni »»


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.