Túra az Upponyi-hegység és az Óbükk vidékein

A Bükk-vidék legöregebb része, az Upponyi-hegység festői bérceivel, vadregényes mészkőszikláival és sűrű erdőivel, maga a csend és a romantika hazája. Az Óbükk (Heves-Borsodi-dombság) sziklabércei, és mészkőszirtjei közötti völgyben terül el a fenséges látványt nyújtó Lázbérci-víztározó. Uppony településen pedig mindig akad valami történelmi felfedezni való az ide érkező vándornak.

Uppony – csend és a romantika a zsákfaluban

A hatalmasnak tűnő hegyek és bércek alatt félősen bújik meg az aprócska zsákfalu, Uppony. A ókor óta lakott település határában és barlangjaiban számos őskori lelet került elő, továbbá egy ősi vasolvasztóhelyet is találtak a környéken. De mégis inkább a szép kilátás, a kanyargó csermelyek, és a sűrű erdőkkel borított hegyoldalak miatt érkeznek ide a turisták.

Túra az Upponyi-hegység és az Óbükk vidékein

A település központjában lévő turistapihenőből érdemes indulni a helyi csodák felfedezésére, hiszen itt parkoló, asztalok és padok várják az ide érkezőket. Upponyt két túramozgalom is érinti, az Országos Kéktúra mellett a regionális értékeket bemutató „Kohász Kék” útvonala is átszeli a falut. Mi az utóbbi kereszt jelzéseit követve induljunk meg dél-kelet felé, az Upponyi-szoroshoz.

Túra az Upponyi-hegység és az Óbükk vidékein
Túrajelzés az Upponyi-hegységben

Upponyi-sziklaszoros és a Lázbérci-víztározó

A turisták által kevésbé ismert Upponyi-hegység geológiailag legértékesebb és egyúttal legszebb része a 400-500 méter hosszúságú Upponyi-sziklaszoros. A szoros hazánk egyik legnagyobb méretű szurdoka, az enyhén karsztosodott mészkövében számos kisebb barlangot tartanak nyilván. Már a község szélétől meginduló geológiai formáció rendkívül gazdag növény- és állatritkaságokban.

Ha pontosan követtük a turistaút jelzéseit, akkor a beton útról térjünk át a kék háromszögjelzésre, és hamarosan a fák között felsejlik a környék legnagyobb mesterséges tava, a Lázbérci-víztározó. A víztároló 1967-69 között létesült a Bán-patak völgyében, a nagysága kb. 77 hektár. A mesterséges tóban összegyűjtött vizet a Bán és Csernely patakok táplálják, és a megtisztított víz a környékbeli falvak lakóinak ivóvíz ellátását biztosítja.

2 csodás panoráma: Kalica-tető és a Három-kő-bérc

A mintegy 200 méteres emelkedőt követően elérjük a Kalica-tetőt nyergét, ahol összeér az utunk az Országos Kékkel, majd innen tovább gyalogolva pedig a panorámát adó csúcshoz jutunk. A tetőről fantasztikus kilátás nyílik az Upponyi-szorosra és a Lázbérci-víztározóra. A sziklát megkoronázza az itt álló Herkó páter-kereszt, amely a hagyomány szerint a reformáció és a katolicizmus határát jelölte egykoron. Upponyban a reformáció nem vert gyökeret, nem úgy, mint a tó túloldalán fekvő Dédestapolcsányban.

Érdemes a Kéken még egy kis kitérőt tenni észak felé a Három-kő-bérchez. Ugyanis a vulkanikus sziklateraszról átfogó kilátás nyílik a hegyvidékre és a háttérben hullámzó Bükk-fennsíkra. A sötét szikla és a környékbeli társai andezit-agglomerátumból épülnek fel, amelyben jól megfigyelhetők a vulkanikus robbanások során keletkezett kőzetdarabok.

Még több upponyi látnivaló

A kék sávon a másik irányba indulva vissza juthatunk a faluba, de előtte még ajánlott két helyi látnivalót felkeresni. Az egyik a falu északi részén található Mál-oldali pincesor. A pincéket az 1800-as évek közepétől kezdték használni, és köztudott, hogy ezekben a pincékben vészelte át a falu 650 lakója a 2. világháborút.

A másik Uppony római katolikus temploma, amelyet 1820-ban építettek a község feletti sziklára. A szájhagyomány szerint a helyén eredetileg egy Pálos-rendi kolostor állt, ezt valószínűleg a reformáció idején rombolták le. A jelenlegi templom Szent Cecília tiszteletére van felszentelve, akit a zene védőszentjének tekintenek.

Az upponyi túra útvonala:

Uppony – Upponyi-szoros – Víztározó – Kalica-tető – Három-kő-bérc – Uppony

  • Táv: 10 km
  • Szintemelkedés: 350 m

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes körülnézni »»


Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.