A Dunakanyar bűbájos ékszerdoboza – Látnivalók Leányfalu szívében

Megismerkednél a településsel, amelynek dunai strandján egykor Karinthy Ferenc, Móricz Zsigmond és Szeberényi Lehel is örömmel fürdött a forró nyári napokon? Leányfalu a Dunakanyar rejtett ékszerdoboza, a látnivalók Leányfalu szívében számos érdekességet tartogatnak számodra.

Csodahelyek és látnivalók Leányfalu szívében

Bár Leányfalu a Dunakanyar egyik legnépszerűbb városa, Szentendre szomszédságában fekszik, a település csendesen rejtőzködik a térségben, így bármikor hangulatos sétát tehetsz anélkül, hogy turisták százaival találkoznál.

A Duna túloldaláról a Szentendrei-sziget integet neked, és ha igazán szerencsés vagy, közben hattyúk és kacsák úszkálnak körülötted. Ha kevésbé ismert vízparti kirándulóhelyet keresel a Dunakanyarban, ahol ráadásul biciklivel is biztonságosan tekerhetsz, Leányfalu tökéletes úti cél számodra, akár kisebb gyerekekkel is.

A Duna-part és a hajóállomás

Leányfalu kora tavasztól késő őszig remek úti cél, egy leányfalui kirándulás pedig akkor a legizgalmasabb, ha a Duna-parttal kezded az ismerkedést. A település vízpartja már a 19. században is igen népszerű volt, akkoriban egy tutajstrand működött a Dunában. Ez a strand egy tutajokkal körbekerített rész volt, ahol biztonságosan lehetett fürdeni csendőrök jelenlétében.

Karinthy Ferenc, Móricz Zsigmond és Szeberényi Lehel még írásban is megörökítette a legszebb vízparti emlékeit.

Napjainkban ugyan nincs a településnek hivatalos szabadstrandja, de a vízparton található Leányfalu Termálfürdő medencéi kellemesen hűsítenek a forró nyári napokon.

Leányfalu Duna-partja, szemben a Szentendrei-sziget és Pócsmegyer

A Duna-part mentén vezető kerékpárúton a kisebb gyerekek gyakran közlekednek biciklivel, rollerrel, vagy éppen gördeszkával, ezért ha erre jársz, a csemetéket is nyugodtan hozd magaddal. Remek lángost és palacsintát kapsz a közeli büfében, ahonnan rálátni a Leányfalu-Pócsmegyer között közlekedő révre, és a Dunán ringatózó kacsákra.

Néhány perces sétára található Leányfalu hajóállomása, itt kötöttek ki a kofahajók, és azok a hajók is, amelyekkel a fővárosiak utaztak a Dunakanyarban vásárolt nyaralóikhoz.

Tudtad? Az első személyhajó 1861. augusztus 1-jén érkezett Budapestről Leányfalura. A stéges feladata volt jelezni egy haranggal a hajó közeledtét.

A hajóállomás közelében számos pad és nagy füves terület várja a pihenni vágyókat, akár piknikezhetsz is a dunai panorámában gyönyörködve. Gyakran kötnek ki a vízparton vízi túrások is.

Hajóállomás

Római kori őrtorony maradványai

A Római Birodalom határa a Duna mentén 500 km hosszan húzódott hazánkban, ennek egy része a Dunakanyaron át vezetett, így a limes őrtornyainak maradványaival számos helyen találkozhatsz.

Ezek az erődítmények elsősorban stratégiai feladatot láttak el, Leányfalu őrtornya a part védelmét és a Dunán való átkelést segítette. A római kori őrtorony 372-373 körül épült, tetejéről az itt élő 20-25 katona tűz és füstjelekkel tartotta a kapcsolatot a szomszédos települések őrhelyeivel. A tornyot az 5. század első felében hagyták el.

A római őrtorony mellől indul a Helytörténeti tanösvény, amely 4 kilométer hosszú útvonalon, 15 kiemelt helyszín érintésével vezet körbe a település központi területén. Ha a tanösvényt követve járod végig Leányfalu nevezetességeit, információs táblákon olvashatsz Leányfalu múltjáról, hely-, és kultúrtörténeti értékeiről.

Szent Anna templom, a Dóra-patak és a közeli park látnivalói

A római őrtorony mellett fekszik a Szent Erzsébet park, itt található az I. és II. világháborús emlékmű, az 56-os emlékmű és egy szökőkút. A szökőkútban kapott helyet a Vízbenéző női akt, amely a település egyik jelképe.

A park mellett csörgedezik a Dóra-patak, ha átkelsz a kis hídon, a Petőfi Sándor utcához érsz. Az út menti sétányon stációk vezetnek a Szent Anna templomhoz, ami Leányfalu legrégebbi épülete. A parktól a templomig igazán hangulatos út vezet, a fák között padokat is találsz, érdemes egy picit megállni, és élvezni, hogy alig 2-3 percre a 11-es főúttól ilyen szép látnivalókban gyönyörködhetsz.

Érdekesség! A kis templom 1892-ben épült, ekkor Leányfalu még csak egy 400 lelket számláló üdülőtelepülés volt.

A településen található még egy kálvária, amelyet 1934-ben szenteltek fel.

Móricz nyomában – Hely-és Irodalomtörténeti Kiállítóhely

Benned is felmerül a kérdés, hogy hogyan kötődik Móricz Zsigmond Leányfaluhoz? 1911-ben vásárolt Leányfalu közepén egy 3 holdas szőlőt, melyre édesapja, Móricz Bálint egy kis házat építtetett. Ez – az időközben kibővített – ház lett a család nyaralója. Móricz Zsigmond 1942-ben bekövetkezett haláláig itt is lakott.

Móricz Zsigmond lányai édesapjuk halálának 10. évfordulóján megnyitották a nagyközönség előtt édesapjuk dolgozószobáját, amit 1979-ig több, mint tízezren látogatták meg.

Később a magyar állam megvásárolta a szoba berendezését, könyvtárát és irattárát, amelyet a Petőfi Irodalmi Múzeumban helyezett el.

Móricz Zsigmond Leányfalun, 1940 (fotó: Fortepan)

Leányfalu Hely- és Irodalomtörténeti Kiállítóhelye otthont ad a Móricz Zsigmond állandó kiállításnak, ennek köszönhetően megtekintheted Móricz személyes tárgyait, pl. rádióját, szivar- és tintatartóját is. A látogatók önállóan és csoportos formában is megismerkedhetnek a gyűjteménnyel, amely rendhagyó elemeket is tartalmaz.

Az ülőkockák görgetése során a kockák oldalán Móricz első kiadású könyveinek címlapjait, a Leányfalu nevű személyszállító gőzös hajót, vagy éppen Móricz Zsigmond leányfalui házának darabjait fedezheted fel. A kör alakú fonott terepasztal asztalterítőjén pedig a Légy jó mindhalálig korabeli Debrecenének utcatérképe áll.

Többnapos kikapcsolódás és látnivalók Leányfalu környékén

A Duna-part, a Dóra-patak környéke és a helytörténeti kiállítás bakancslistás látnivalók Leányfalu legszebb részein. A település minden évszakban más és más arcát mutatja neked, de mindegyik arc szerethető.

Szívesen megismernéd közelebbről Leányfalu környékét is? A Szentendrei-sziget mellett érdemes felfedezni Visegrád látnivalóit, Vác nevezetességeit, vagy akár Esztergom kincseit is.

A környék számos kirándulóhelyet sorakoztat fel, ilyen például Gyulai Pál pihenője, Csaba kútja, a Kerek-hegy, a Kucsera Ferenc-forrás, vagy akár Vörös-kő. Szentendre közelében a Lajos-forrás, a Dömörkapu-vízesés és a Bölcső-hegyi kilátó kihagyhatatlan célpont.

Szállást keresel a közelben?

Itt tudsz nézelődni >>


Képek: Kristóf Eszter, fortepan.hu

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.