Nyíregyháza, a meglepetések városa – Rendhagyó programok és látnivalók

Nyíregyháza látnivalók

Múltidéző skanzenlátogatással, VR élményekkel, és családi programokkal teszi színesebbé a kikapcsolódást Nyíregyháza. Tudni szeretnéd, milyen az élete egy kiselefántnak, aki most bontogatja a szárnyait? Megkóstolnálnád álmaid almás pitéjét? Pillants be velünk a város kulisszái mögé, és hagyd, hogy belopja magát a szívedbe Nyíregyháza, a meglepetések városa.

Miért éppen Nyíregyháza?

Bár korábban írtunk már Nyíregyháza nevezetes látnivalóiról és színes programkínálatáról, most mégis úgy gondoljuk, tudunk neked olyan élményekről mesélni, amelyek meggyőznek arról, hogy a városnak ezer különböző arca van.

A párás reggelek, a pörgős délelőttök és a nyugodt, napsütéses őszi délutánok ugyanolyan közel kerülnek hozzád, mint az autentikus helyi ételek íze és a város hangulata.

A kérdésre, hogy „miért éppen Nyíregyháza?” igen egyszerű a válasz: azért, mert ha nem ismerkedsz meg a várossal, sosem tudod meg, kik laknak bokrokban, hogyan készül a hagyományos szatmári töltött káposzta, és milyen volt az 1900-as évek elején az akkori nyüzsgő piaci forgatag.

#nyíregyháza képek a Csodahelyek Magyarországon Facebook csoportban >>

Ismerd meg Nyíregyháza toronykilátóját

A Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház Nyíregyháza egyik legismertebb épülete. A katolikus templomban az orgonazene olyan szépen szól, hogy szinte nincs szívünk otthagyni azért, hogy megmásszuk a toronykilátóhoz vezető 94 lépcsőfokot.

Ennek ellenére a toronykilátó felkeresése mégis kihagyhatatlan program, annál is inkább, mert ez a kilátó a város egyetlen olyan pontja, ahonnan madártávlatból szemlélhetjük a főteret, ahol apró hangyaként közlekednek a járókelők.

A kilátó ingyenesen látogatható. Ha az ajtó zárva lenne, a sekrestyéstől lehet megszerezni a kulcsot.

A toronykilátó panorámája karácsonykor >>

Csapj le a VR szemüveges időutazásra

Általában a VR szemüveges élmények a jövőbe repítenek, ám ez esetben Nyíregyháza – egy fondorlatos döntésnek köszönhetően – a múltba kalauzol el bennünket.

Igazán izgalmas az 1900-as évekbe csöppenve egy szemüvegen át szemlélni, hogy milyen a nyüzsgő piaci élet, hogyan alkudoznak az árusok, vagy éppen azt, hogyan fut be a gőzös, bőszen csengetve. Szinte zavaró érzés farmernadrágban „nézelődni” a korhű környezetben.

A VR szemüveges városnézésben kérd a helyi Tourinform Iroda (4400 Nyíregyháza, Kossuth tér 1.) kedves munkatársainak segítségét!

Hallottál már Nyíregyháza bokortanyáiról?

Ha Nyíregyházán azt halljuk, hogy egy család a szomszédos bokorban él, az a mondat bizony teljesen más jelentéssel bír, mint gondolnánk.

Bokortanyás településszerkezet hazánkban egyedül Nyíregyháza környékén létezik. Ezt úgy kell elképzelned, hogy egy-egy ilyen bokorban több tanya található, ők apró közösségként élnek. Egyesek a helyi piacon árulják őstermelőként a portékájukat, míg mások a természet közelsége miatt költöztek tanyára.

A közlekedési hálózat javulásának és a közműhálózat bővítésének köszönhetően 65-70 bokorban élnek napjainkban.

Bokortanyák (Fotó: Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft.)
Fotó: Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft.

Miért magányos a Hősök tere villamosa?

Ritkán fordul elő, hogy egy városnézés során egy elárvult villamosba botlunk, de Nyíregyházán ez teljesen természetes jelenség. 1911 decemberétől a villamos motorkocsik 10 percenként közlekedtek.

A második világháború alatt a Nyíregyházát is érintő harcok során megsérült a vasúti pálya. Bár 1945 májusában újraindult a közlekedés, igen hamar kiderült, hogy a nagyobb utaslétszám miatt bővítésre lenne szükség.

Előfordult, hogy a helyiek a villamos lépcsőjén utaztak a zsúfoltság miatt, végül 1968-ban megszületett a döntés a villamosközlekedés megszünetéséről. A villamosforgalom 1969. május 31-én leállt, a magányosan várakozó Bvill 812-es számú villamoskocsit pedig 2002 és 2003 folyamán állították ki a Hősök terén.

A Sóstói Múzeumfalu élményei

A Sóstói Múzeumfalu Szabolcs-Szatmár-Bereg megye öt eltérő tájegységének népi építészetét mutatja be. Érdekes látni, hogy milyen műhelyben dolgozott egykor a suszter, a mézeskalácsos, vagy éppen a kékfestő, a helyi iskolában pedig korabeli iskolai emlékekkel, és katonásan sorakozó padokkal is talákozhatunk.

Személyes kedvencünk a temetőcsősz háza volt, ami úgy fest, mint egy apró mézeskalács ház. Gyógynövény- és fűszerkertje mellett egy bögre forró mentatea társaságában még a skanzen macskájával is megismerkedtünk.

Tipp: Mi az autentikus szuvenírboltban – a kedves eladó javaslatára – szilvalekváros mézes puszedlit és narancsos szívet vásároltunk. Az ízük fenséges, legszívesebben visszamennénk további csomagokért.

Sóstó, a legszebb csodahely Nyíregyháza városában

Már kora hajnalban kipattantunk az ágyból, hogy láthassuk a Sóstó álmos arcát. A hidak korlátain dér csillogott, és pára gomolygott a tó vize felett. Ennél szebben nem lehet leírni a látványt, a szavak mégsem adják vissza azt a képet, ami a vízparton fogadott.

Egy kellemes hajnali futás közben a csónakázótó még ősszel sem tűnik úgy, mintha a nyár árnyékát viselné magán ruhaként.

Olyan érzésünk volt, mintha egy bájos apró falu tópartján járnánk, nem Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és a Nyíregyházi járás székhelyén. Különleges élmény lehet minden évszakban itt sétálni, nekünk ez a csodahely a kedvencünk Nyíregyházán.

Olvasói vélemény >> Mi minden évben ott nyaralunk, imádjuk Nyíregyházát. Az állatkert mellett az élményfürdő, a falumúzeum és a botanikus kert, ami sosem maradhat ki. A 9 éves lányom kedvence a botanikus kert, mert a pávák ott sétálgatnak szinte mellettünk, de a Sóstó körül is csodaszép minden.

Szívesen találkoznál Vukkal és Süsüvel?

Akármilyen hihetetlen, az év minden napján találkozhatsz a kedvenc mesehőseiddel a Mesefigurás játszótéren, ami pontosan a Sóstó mellett található.

A gyerekek számára biztosan a vár a legizgalmasabb játékeleme a térnek, míg a felnőttek örömmel nosztalgiáznak, miközben a híres egyfejűvel készítenek közös szelfit. Ezt természetesen mi sem hagytuk ki, és elhihetitek, hogy az összes fotón mosolygunk.

Nyíregyházi Állatpark – A kalandok színes tárháza

Korábban is írtunk már a Nyíregyházi Állatpark látnivalóiról, most azonban az összes reflektort ráirányítanánk a parkra, hiszen olyan idegenvezetésben volt részünk, ami nemcsak az állatokkal ismertetett meg, hanem edukatív is volt.

Gondoltad volna, hogy:

  • a banán – bár igen gyakran fatermetű növény – valójában a legnagyobb fűféle?
  • az állatpark 8 elefántja napi 150 kg takarmányt fogyaszt el?
  • fehér oroszlánok már csak állatkertben élnek? Sőt, kizárólag két fehér oroszlánnak az utódja lesz szintén fehér színű.
  • a „doktorhalak”, vagy „sebészhalak” a nevüket (surgeonfish) háti és hasi tájékon elhelyezkedő kés élességű tüskéikről kapták?
  • a papagájok a környezetgazdagításnak köszönhetően nap mint nap megdolgoznak a táplálékukért?

A 4000 négyzetméteres, 3 szintes Zöld Piramis esőerdőház és Ócenárium a vízesések, hidak, függőhidak, és az Indonéz szigetvilág kalandjaival ajándékoz meg.

A 30 hektáros tölgyerdőben található állatparkban 5000 állat él, természeteshez közeli társas kifutókban. Mi egy nyitott buszos látogatás keretében ismerkedhettünk meg a kinti kifutókban élő állatokkal, a kedvenceink a galléros páviánok és az elefántok voltak.

Kibo, a 7 hetes és 100 kilós kiselefánt a legbájosabb tagja az elefántcsaládnak, füleinek mozgatásával egyetlen másodperc alatt elvarázsolja a látogatókat.

A kis panda – bár felénk sem nézett – szintén nagy kedvenc, ahogyan Koko papagáj is, aki duzoggva ugyan, de beszélgetett velünk egy keveset.

Tipp: Örömhír azoknak, akik apró csemetével érkeznek az állatparkba, hogy az állatpark ingyenesen biztosítja a Zöld Piramisban a Liliputi hordozók használatát. A babakocsi tároló a Zöld Piramis bejáratánál található, a Babaházban pelenkázó és mikrohullámú sütő is van, amit ingyenesen lehet használni.

Babaház

A pihenés és a wellness fellegvára

Nyíregyházán a városnézés és kulturális programok mellett természetesen pihenésre is van lehetőség. Az Aquarius Élményfürdő területén nem csak élménymedence és gyerekmedence, de gyógyvizes medencék is találhatók, emellett számos gyógykezelésen (pl. iszappakolás, szénsavfürdő, stb.) is részt vehetünk.

Aki szívesen kipihenné a stresszes hétköznapokat, annak a stresszoldó masszázst jó szívvel ajánljuk. Mi újjászülettünk röpke 30 perc alatt. Az egészen bátrak pedig kipróbálhatják a kamikaze vagy a black hole csúszdát, a hullámmedencét és a vadvízi sodrófolyosót is.

Szállástipp: Az Aquaruis Élményfürdőt és a Hunguest Hotel Sóstót egy panorámafolyosó köti össze egymással, így akár fürdőköntösben is átsétálhatsz a négycsillagos szálloda pazar szobáiból a fürdő területére. A hotelben a szobák mellett az ételeket és az enteriőrt is kedvelni fogod.

Szereted a dinoszauruszokat?

A Nyíregyházi Állatpark területén található Pangea Hotel egy izgalmas földtörténeti utazásra invitál, ennek köszönhetően pillanatok alatt a Jurassic Parkban érezheted magad. A hotel előtt egy hatalmas Tyrannosaurus várakozik, míg a kertben Triceratops és Velociraptor teszi izgalmasabbá a dinoszauruszos élményeket.

A hotel 38 szobáját az állatvilág inspirálta, így lakhatsz akár flamingó, vagy lepke szobában is.

Almás pite, és más kulináris kalandok

Természetesen nem lenne teljes egy kirándulás Nyíregyházán a helyi ízek feltérképezése nélkül. A sütemények rajongói számára az almás pite kihagyhatatlan finomság. Ha tudnánk a hagyományos helyi pite titkos receptjét, biztosan keretbe foglalnánk. A szatmári töltött káposzta szintén nagy kedvenc, akárcsak a szilvalekváros sütemény.

A helyi éttermek közül a Hedonist Restaurant és a Colorado Steakhouse egészen biztos, hogy remek hely egy ebédhez vagy vacsorához. Utóbbiban ettük az alábbi képen látható különleges almás pitét is.

A híres nyíregyházi almás pite

Miben rejlik Nyíregyháza vonzereje?

A Nyíregyházán tett látogatás attól igazán különleges, hogy – ha csak egy-egy napra is, de – részévé válhatunk az állatpark, a skanzen, vagy akár a belváros életének. Az orgonakoncert, az Újfehértói meggypálinka, a pici elefánt ormányának mozgása és a természet közelsége segít megérteni, hogy nem kell minden városba hatalmas bazilika, középkori vár, vagy kolostorrom.

A szíves vendéglátás és a színes programkínálat éppen olyan emlékezetessé tehet egy egynapos, de még inkább egy többnapos városnézést Nyíregyházán.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Élményeinket egy study tour során szereztük, amelyre a Visit Nyíregyháza, Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. szervezésében került sor.

Képek: Kristóf Eszter, Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.