Mit jelent a „csodahelyek” kifejezés?

2020. november 20-án újabb mérföldkőhöz érkeztünk: a Csodahelyek Magyarországon csoport létszáma elérte a 400.000 főt, ezzel hazánk legnagyobb turizmussal foglalkozó facebook csoportja lett. Ez adta az apropóját annak, hogy belessünk kicsit a kulisszák mögé és leleplezzük az igazságot:

Vajon mit jelent pontosan a csodahely, csodahelyek kifejezés?

„A csodahelyek ötlete először 2017-ben pattant ki a fejemből, amikor egy kiadványt írtam és szerkesztettem TOP 50 látnivaló a Kisalföldön címmel – meséli Kaprinyák Nikolett, az oldal főszerkesztője. Miközben bejártam Győr-Moson-Sopron megye helyszíneit, rádöbbentem, hogy igazából alig ismerem a környék látnivalóit. Ezt csak megerősítették az olvasók visszajelzései is, akik szintén rácsodálkoztak, hogy micsoda kincsek rejlenek akár a szomszéd faluban is. És akkor felvetődött bennem a kérdés: vajon a Magyarország többi részén élők mennyire vannak tisztában lakhelyük értékeivel? Tudják-e, hogy egytől egyig csodahelyen élnek?” 

A gondolatot végül tettek követték és innen már csak egy lépés volt, hogy megszülessen a Csodahelyek.hu oldal (2019. májust írunk), valamint a hozzátartozó facebook csoport. Utóbbi nagy előnye, hogy bárki megoszthatja másokkal lakóhelyének, szűkebb környezetének látnivalóit is fotók, beszámolók formájában, és természetesen inspirálódni és ötleteket gyűjteni is remekül lehet itt. 

De miért éppen "csodahelyek"?

A névválasztásban Márai Sándor sietett a segítségünkre, akinek idézete a mai napig az oldal szlogenje:

"Lásd, szimatold a csodát, ott, ahol éppen van. Mindig a közelben van. Legtöbbször oly közel, annyira a kezed ügyében, hogy egy életen át eszedbe sem jut kinyújtani utána a kezed."

Így lett a körülöttünk lévő csodákból és csodálatos helyekből csodahelyek, amelyekért – Márai szerint is- csak ki kell nyújtani a kezünket.

Belföldön utazni újra trendi lett

Abban, hogy a hazai látnivalókat újra felfedezték maguknak a magyarok, nagy szerepe van a koronavírus-járványnak. 2020-ban az eddig is népszerű csodahelyek mellett felértékelődtek a rejtett, titkos látnivalók, és néhányan talán most csodálkoztak rá igazán, hogy akár a saját városukban vagy a közelben is vannak még felfedezetlen helyek. Különleges templomromok, kertek, tanösvények és kilátók kerültek fel a Csodahelyek-térképre, mi pedig büszkék vagyunk rá, hogy sokan indulnak kirándulni egy-egy csoportbeli bejegyzés vagy cikkünk hatására. 

Mit jelent nekünk a csodahely?

400.000-en vagyunk a csoportban és min. 400.000-féle meghatározás létezik arra is, hogy kinek mit jelent a csodahely. Valakit a Balaton látványa tölt fel, mások a hegyekben érzik jól magukat, megint másoknak egy erdei séta okozza a legnagyobb örömet. Naponta kerülnek ki a csoportba túraleírások, kirándulási tippek, élménybeszámolók, de előfordul, hogy valaki csak 1-1 fotót szeretne megosztani egy jól elkapott nyári naplementéről vagy életének egy fontos helyszínéről. 

Egyetlen definícióra mi sem vállalkoznánk, de azért megkérdeztünk pár embert, ki mit ért „csodahelyek” alatt.

"A csodahely számomra mindenképpen természetközeli. Egy olyan hely, ahol békesség van, friss levegő, erdő vagy víz. Ahol megállok egy pillanatra és hálát adok úgy igazán mindazért, ami valójában fontos."
Matolcsi Viktória
a csodahelyek.hu szerzője
"Csoda: ....van valami a levegőben, az ember megnyugszik, jobb kedvre derül és ott akar maradni.... Nekem az Őrség egy ilyen csodahely, mikor azt érzem, hogy hazaértem.... Körülvesz a mérhetetlen nyugalom, olyan, mintha egy másik világba csöppennék. Lelassul az ember és megtanul együtt létezni az ottani élettel."
Osgyáni Eszter
a Csodahelyek Magyarországon
csoport moderátora
"A látványt jelenti, mindegy hogy épített vagy természeti környezet, bár az utóbbi a nyerő! Olyankor különleges érzés kerít hatalmába, ami semmihez nem hasonlítható!"
Sz. Kati
a Csodahelyek Magyarországon
csoport tagja
"Ahol tátva marad a szám, ahol elönt valami kellemes melegség, ahol azt veszem észre, hogy hosszú percekig földbe gyökeredzik a lábam, és azt érzem: milyen apró is vagyok e világban és hálát adok a sorsnak, hogy ott lehetek, hogy átélhetem, hogy érezhetem!"
Z. Éva
a Csodahelyek Magyarországon
csoport tagja

És Te jártál már csodahelyen? Biztosak vagyunk benne, hogy igen! Hiszen Magyarország minden településén lehet találni különleges helyszíneket. A csodák ugyanis körülöttünk vannak, csak nyitott szemmel kell járni!

Csatlakozz Te is a csoportunkhoz és mutasd meg, milyen értékek rejtőznek a lakóhelyed közelében! »»

(Fotók: csodahelyek.hu, unsplash.com)

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.