Tavaszi csodahelyek – a Csodahelyek.hu csapatának ajánlásával

tavaszi csodahelyek

Mi, a Csodahelyek.hu csapata egész évben az országot járjuk, hogy felfedezzük a legszebb kirándulóhelyeket, bakancslistás látnivalókat, és lenyűgöző természeti kincseket. Szeretnénk, ha a tavasz számotokra is legalább annyi csodát tartogatna, mint számunkra, éppen ezért most beengedünk a kulisszák mögé, hogy megmutassuk, melyek azok a tavaszi csodahelyek, ahol mi magunk is szívesen kirándulunk.

Tavaszi csodahelyeket, látnivalókat továbbra is ajánlunk majd itt, a weboldalon, illetve a facebook oldalon és a Csodahelyek Magyarországon csoportban is.

Tavaszi csodahelyek – a mi kedvenceink

Csermely Marianna (adminisztrátor) – A kert, Nyírtelek

„Az én tavaszi listám első helyén a nyírteleki tulipánkert szerepel, ahol 20.000 tő tulipán várja a szüretelőket. Nagyszerűnek tartom, hogy ilyen szép nagy a gazdaság, és azt látom a posztjaikból, hogy szívből csinálják. Még nem voltam náluk, de örülök, hogy nem csak az ország felkapott régióiban található ilyen tulipános kert. Az apró családi kertben idén először lesz lehetőség a tulipánszüretre. „A kert” facebook oldalán figyeljétek az időpontokat.”

Deák-Ember Ágnes (szerző) – Csillaghegy és Vácrátót

Tavasszal van a születésnapom, egy alkalommal pedig igazán romantikus helyszínen ünnepeltünk a férjemmel: Reggel a Róka-hegyi kőfejtőhöz kirándultunk, kismamaként kapaszkodtam fel a látványos sziklafalra és lenyűgözött a fővárosra nyíló panoráma. A szabadban piknikeztünk, majd a Vácrátóti Arborétumba is ellátogattunk. Egy kellemes séta során megcsodálhattam a kedvenc virágom, a tulipán számtalan szépséges változatát. A kacsákkal tarkított tó mellett egy padon pihentünk és élveztük a zöld sziget nyugalmát egész délután. Máig szép emlék és visszavágyom! A zöld, a napsütés, a tulipánok, piknikek – nekem erről szól a tavasz!

Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert (Fotó: Deák-Ember Ágnes)

Kaprinyák Nikolett (alapító – tulajdonos) – Jeli Arborétum

Aki látott már életében virágzó rododendronbokrokat -lehetőleg többet egymás mellett-, valószínűleg soha nem felejti el az élményt. Én legalábbis így éreztem, amikor pár éve májusban a Jeli Varázskertben jártam, és szinte elvesztem a több száz színes bokor látványában. Tavaly pedig szintén ebben az időszakban a közeli Kámoni Arborétumot kerestem fel, ahol igazi botanikai különlegességek között sétálhattam, miközben megcsodáltam a virágzó rododendronokat. Mindkét kert igazi csodahely, amit nem csak tavasszal ajánlott felkeresni!” 

Tovább a Jeli Varázskerthez >>

Tovább a Kámoni Arborétumhoz >>

Jeli Arborétum (Fotó: Csodahelyek.hu)

Kristóf Eszter (főszerkesztő) – Budai cseresznyevirágzás

Bár a tulipán- és nárciszmezők látványa a legkedvesebb számomra tavasszal, a Budai Várnegyedben is minden évben végigsétálok a Tóth Árpád sétányon cseresznyevirágzás idején. A sétány ilyenkor igazi csodahely, a rózsaszín virágszirmokban gyönyörködni semmihez sem fogható élmény. Minden évben több ezren látogatnak ide áprilisban, ám a hely mégsem veszít a varázsából, ami a habos virágszirmoknak, és a budai panorámának köszönhető. A sétány kihagyhatatlan tavaszi bakancslistás úti cél.”

Márk Éva (adminisztrátor) – Hercegkút

Hercegkútra tavasszal is érdemes ellátogatni, mivel itt található a világörökség részét képező Kőporosi pincesor. A pincesor elején kis pihenőpark szolgálja az odalátogatók kényelmét, ahol a Malomkő tanösvény gyalogtúrázói is eltölthetnek néhány kellemes percet. A negyedik pincesor végén filagóriák, szalonnasütő és bográcsozó helyek, illetve asztalok és padok teszik a család, vagy a baráti társaság számára teljessé a kirándulást. Hercegkút, a Papajhegy, a Királyhegy, a Radvány völgyi dűlők, a Gombos-hegy panorámájában gyönyörködhetünk. Itt virágzik tavasszal húsvét környékén  a fekete kökörcsin.

A hegyre sétálva a Kálvária állomásai kb. 400 m hosszan a sétány két oldalán találhatóak. Legfelül a Feltámadás kápolna, melynek tetején az Áldó Krisztus szobor található. A kilátóhelyről gyönyörű panoráma nyílik a zempléni hegyekre valamint a Bodrogközre.

Hercegkút

Osgyáni Eszter (adminisztrátor) – Dolina-völgy, Albertirsa

„Az én kedvenc tavaszi csodahelyem a lakóhelyemhez közel eső Dolina-völgy, ahol minden alkalommal találok valami csodát, legyen szó bármilyen évszakról. Itt található az 1200 méteres Dolina-völgyi tanösvény, amelynek sárga nap, vagy sárga virág a jelzése. Tavasszal a tavaszi héricsek nagyon szépek a tanösvényen, érdemes őket megnézni. Gyakran túrázunk erre, van hogy családosan, van hogy csak egyedül kimegyek, leülök a kedvenc padomra és rögtön jobb lesz a közérzetem. Rengeteg élmény és érzés köt ehhez a csodahelyhez!” 

Dolina-völgyi tanösvény (Fotó: Osgyáni Eszter)

Tasi Zsolt (szerző) – Ásotthalmi láprét

A Duna–Tisza közi homokhátság leggazdagabb természeti értékei a Körös-éri Tájvédelmi Körzetben mozaikosan szétszóródva találhatóak. Ezek közül kiemelkedik az Ásotthalmi láprét, amelyet Csodarétként is szoktak emlegetni. A homokháti tisztáson tavasztól egészen a nyár elejéig olyan különleges virágfajokkal találkozhatunk, mint a mocsári kardvirág, a pókbangó, a kornistárnics, a buglyos szegfű, a fehér májvirág, valamint a szibériai és a fátyolos nőszirom. De itt a lápréten virít minden év tavaszán a környék törékeny tündére, az egyhajúvirág is. A rózsaszínes-ibolyás színű virággal rendelkező hagymagumós növény fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100.000 Ft.

A Csodarétet legkönnyebben az Ásotthalom központjából induló piros sáv jelzésen lehet megközelíteni, a Kiskunsági Nemzeti Park minden év márciusában virágnéző túrát is vezet ide.

Ásotthalmi láprét (Fotó: Tasi Zsolt)

Ezek voltak a mi kedvenc tavaszi csodahelyeink. És ti merre barangoltok idén tavasszal?

»» Osszátok meg velünk kommentben vagy töltsétek fel fotóitokat a Csodahelyek Magyarországon csoportba!


Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

“Tavaszi csodahelyek – a Csodahelyek.hu csapatának ajánlásával” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Az Önök által feltett térképen láttam a Suri alpaka farmot. Rögtön foglaltam időpontot, és a 3 unokával, és a lányommal megrohamoztuk. Ez volt a 8 éves szülinapi ajándéka, így csak a farmon tudták meg, hogy hol vagyunk. Nagyon nagy élmény volt, a vezetőnk tündéri, türelmes, aranyos.
    Kíváncsian várom az újabb ötleteket!
    Üdvözlettel Ilona Cserkeszőlőből

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.