Grüner See – Ausztria smaragdzöld tava

A Grüner See (magyarul Zöld-tó) nevét smaragdzöld színű vizéről kapta. A hegyomlás következtében létrejött karszttó Felső-Stájerország Oberort városrészében, Tragöß mellett található és minden évszakban a kirándulók egyik kedvenc úti célja.

Grüner See - Ausztria smaragdzöld tava
A Zöld-tó környező hegyei

A Grüner See népszerűsége

2014 október 25-én egy osztrák tévéműsorban a Grüner See lett Ausztria legszebb elrejtett helye. A tó valójában 2014 szeptembere óta híres igazán, amikor is Marc Henauer természetfotós a tónál készült képeivel díjat nyert a National Geographic pályázatán.

A Zöld-tó kialakulása

Minden évben a hó olvadásakor a meder megtelik a hegyoldal kristálytiszta olvadékvizével, ennek következtében a tó vize nagyon hideg, mindössze 5-6 fokos. A vízszint nagymértékben függ az évszaktól, de a legmélyebb pontja kora nyárra körülbelül 10 méter. Ősz végére a víz teljesen eltűnik, a tó kiszárad, majd következő tavasszal a hó olvadásakor a meder újra megtelik. Stájerország környezetvédelme megteremti a lehetőséget arra, hogy ez a körforgás zavartalanul működjön.

Tudtad?

Az egykor a búvárok, vízi sportolók, csónakázók körében igen népszerű tóban 2015. október 8-án megtiltottak mindennemű vízzel kapcsolatos tevékenységet. Miért? A tragößi turisztikai egyesület ezzel a döntéssel szeretné megakadályozni, hogy az üledék felkavarodjon a tó alján.

Grüner See - Ausztria smaragdzöld tava
A Grüner See nevét smaragdszínű vizéről kapta

Mikor utazzunk?

Akik szeretnének a tó körül sétálni, nekik érdemes tavasszal és ősszel idelátogatniuk, mivel ilyenkor még nem árasztja el a víz a sétaútvonalakat. Kényelmesen sétálva körülbelül egy óra alatt lehet megkerülni.

Parkolás

A tó körül két parkolási lehetőség van.

  • Létezik egy nagyobb parkoló, ahonnan az út erdőn át, majd egy másik kis tó partján vezet. Innen a séta hossza kb. egy kilométer.
  • A másik parkoló kisebb, egészen közel a tóhoz, a Gasthof Grüner See mellett van.

A parkolás egy napra 3 euró. A mosdó mindkét parkolónál ingyenes.

Grüner See - Ausztria smaragdzöld tava

Megközelítés

Kerékpárral

Bruck an der Murból induló R14-es Lamingtal kerékpárúton, amely közvetlenül a Zöld-tóhoz vezet (16 kilométer, 3-4 óra).

Autóval

Magyarország felől az S6-os úton érhető el, Tragöß-Oberortig haladva, itt lehet parkolni.

Fotók: Pados Zsóka – Csodahelyek Ausztriában facebook csoport

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.