Burgenland TOP 10 – Kihagyhatatlan burgenlandi látnivalók

Burgenland Ausztria Magyarországhoz legközelebb eső tartománya, ahol igazán otthon érezhetjük magunkat: külföldön vagyunk ugyan, hiszen a hajdanvolt magyar területek ma Ausztriához tartoznak, mégis biztosak lehetünk benne, hogy akármerre indulunk, fogunk magyar szóval találkozni. A kulturális érdekességek mellett fürdők, kerékpárutak, jó borok és shoppingolási lehetőségek is várnak ránk. Nézzük a legkedveltebb célpontokat!

Burgenland TOP 10 - Kihagyhatatlan burgenlandi látnivalók
Kismartoni Esterházy-kastély

Burgenland TOP 10 – Kihagyhatatlan burgenlandi látnivalók

1. Fürdők

A burgenlandi turizmus alappillérei a fürdők. Gyógy- és termálvizek, csodásan szervezett fürdőkultúra várja a felüdülni vágyókat. Néhány kedvelt fürdőhely álljon itt kedvcsinálónak:

  • Sonnentherme Lutzmannsburg (Frankenau, Thermengelände 1, 7361 Lutzmannsburg)
  • Bad Sauerbrunn Gyógyfürdő (Hartiggasse 4, 7202 Bad Sauerbrunn)
  • St. Martins Therme & Lodge (Im Seewinkel 1, 7132 Frauenkirchen)

2. Familypark – St. Margarethen

Kisgyerekes családoknak bombabiztos ötlet a Rust városának közelében lévő családi mesepark felkeresése. Hétvégén és ünnepnapokon számítsunk tömegre, mert a Familypark valóban nagyon népszerű mind az osztrákok, mind a külföldiek körében. Mesefigurák, vizi- és élményjátszóterek, kötélpálya, állatkert várja a szórakozni vágyó családokat. Természetesen a parkon belül lehetőség van étkezésre, így akár egész napos program is lehet.

3. Esterházy kastély – Eisenstadt (Kismarton)

Burgenland legismertebb kulturális látnivalója a kastély, amely hosszú évszázadokon át volt az Esterházy család székhelye. Ma az állandó programok mellett időszaki kiállítások, komolyzenei koncertek, fesztiválok helyszíne. Érdemes a kastély honlapján is tájékozódni az aktuális programokról, rendszeresen vannak gyerekeknek szólóak is. Magyar nyelvű oldal: esterhazy.at

4. Fertő tó – Neusiedler See

Gyönyörű tájon körbekerekezhetjük a tavat, vagy akár hajóval is megtehetjük az utat. A Fertő tó környéke az aktív pihenés kedvelőinek paradicsoma. A Nationalpark Neusiedler See kirándulásokat és egyéb programokat is szervez, a látogatóközpont Illmitz-ben található, ha természeti programokra vágyunk, ne hagyjuk ki! A Fertő tó – Lajta hegység Natúrparkkal kenutúrát tehetünk a Fertő tó környéki nádasban vagy gyógynövénytúrát a Purbachi mezőkön, igazán kreatív program a szabadidő eltöltésére.

INFO németül:

5. Fraknói vár – Burg Forchtenstein

Az Esterházyak kincstára és fegyvergyűjteménye látogatható a vár falai között. De a történelmi környezetben sok programot is szerveznek, a várudvarban kávézó is található, a panoráma pedig páratlan. Az egykori erődítmény nem véletlenül népszerű a tartomány turistái körében.

6. Ruszt – Rust

Ha Kismartonba (Eisenstadt) eljutottunk, keressük fel a közeli Rust városát is. Egyrészt mert a töténelmi Magyarországnak szabad királyi városa volt, másrészt mert ma is kínál érdekességeket. Például a Halásztemplomot nézzük meg, mert első kövei a 12. századból származnak! A kalandos történetű templomban nyaranta koncerteket is tartanak, különleges hangulatúak!

Rust óvárosa az UNESCO világörökség része, a belvárosban tett séta hangulatos program lehet. Ha már a városban járunk, és nem kell volánhoz ülnünk, feltétlenül kóstoljuk meg a helyi bortermelők borait is!

TIPP: a város honlapja német és angol nyelven érhető el

7. „Cseresznyevirág régió” és a purbachi pincesor

Purbach am Neusiedler See (Feketeváros) a burgenlandi cseresznyevirágzás középpontja. Áprilisban szemet gyönyörködtető látvány az ezernyi cseresznyefa virágzása, amely fehér szirompalástban mutatja a vidéket. A „Kirschblütenradweg” útját Purbach és Donnerskirchen között táblák jelzik.

Purbach óvárosa középkori hangulatot idéz, legszebb épülete a Nikolauszeche, amely ma vendéglátóhelyként szolgál. A bortermelő városka óvárosának közelében található a híres purbachi pincesor, amely 50 borospincét számlál, és amelyekben áprilistól októberig ma is kóstolható a jófajta purbachi bor. Ez még nem minden! A Purbachba látogatóknak lehetőségük van nemcsak kerékpározni, gyalogtúrázni, horgászni, csónakázni, kenuzni és kajakozni, de vitorlázni, golfozni, teniszezni, lovagolni és szörfözni is!

8. Podersdorfi világítótorony

A Fertő tó keleti partján, Podersdorf központi terének közelében találjuk ezt a különleges létesítményt, ahonnan ráláthatunk az egész tóra: hajók, vitorlások, strandolók és a békés táj nyílik a szemünk elé. A hangulat szinte tengerparti, a standélményt csúszdák, játszótér és homokozók is fokozzák. A promenádon fagyizók, éttermek várják vendégeiket.

9. Lombkorona tanösvény – Althodis

Áprilistól októberig látogatható ez az ötletes természeti látnivaló. A fák között, a magasban épített fahidakon sétálva fedezhetjük fel az erdei élővilágot szinte felülnézetből. A fahidas ösvény babakocsival és kerekesszékkel is bejárható, magyar nyelvű információs táblák segítik a tájékozódást.

Bővebben: Lombkorona Tanösvény, Althodis – séta a fák lombjai között

Burgenland TOP 10 - Kihagyhatatlan burgenlandi látnivalók

10. Parndorf – Designer Outlet

A bevásárló városka híre messze túlrepült Ausztria határain; ha betérünk a tengernyi designer márkát felvonultató komplexumba, mindenféle nyelvű vásárlókkal fogunk találkozni. Az üzletek árfekvése nagyon különböző, a kifejezetten kedvező árak és jó fogások mellett jelen vannak a luxus kategóriás termékek is. Vásárlás közben kávézók és éttermek is kínálják magukat betérésre. Alsó hangon pár órát érdemes a parndorfi bevásárlótúrára számolni, főleg, ha a család minden tagja szeretne designer fogásokkal távozni.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.