Hazánk egyik legszebb vasútvonala fut a Bakonyban

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email

Alagutakon és völgyhidakon keresztül vezet hazánk egyik legszebb vasútvonala, amelyről megcsodálhatjuk a Bakony szépséges tájait. Kurtus János (Csodálatos Bakony) élménybeszámolója.

Vonattal hegyen-völgyön át

Tudom, hogy elfogult vagyok, de azt gondolom, hogy ehhez a vonalhoz hasonló szépségű vasutat Magyarországon nem, vagy esetleg csak erdei kisvasútként lehet találni.

Hazánk egyik legszebb vasútvonala Bakony
Gubányi Károly viadukt

Számos alagúton és völgyhídon haladnak keresztül a vonatok errefelé, nem is beszélve az ablakból megcsodálható szépséges bakonyi tájról, na meg a méltán népszerű Cuha-völgyről.

Amikor kisgyerek voltam, a nyári szünetekben minden nap “rágtam a nagyapám fülét”, hogy vigyen el a zirci vasútállomásra, csak hadd nézegessem a vonatokat. Amikor ideje engedte, rendszeresen elvitt, sőt volt, amikor még fel is szálltunk és elutaztunk Porva-Csesznekig, Veszprémig, vagy esetleg Győrig, aztán meg vissza. Sohasem felejtem el ezeket az élményeket!

Menetrend és jegyvásárlás a MÁV oldalán >>

A bakonyi vasút története

Az 1896-ban a Győr-Veszprém-Dombóvár vonal részeként átadott vasútvonalra az első csapást a 70′-es évek elején mérték, amikor a Veszprém – Alsóörs szakaszt megszüntették, a síneket felszedték, majd a Veszprém belvárosában található vasútállomásból pedig csupán az állomásépületet hagyták meg emlékeztetőül. Innentől kezdve a Balaton nem volt közvetlenül elérhető a vonalról, sőt a veszprémi belváros sem – mivel a jelenleg használatos vasútállomás a város szélén van.

A vonalat az ipari tevékenység tartotta életben, de a bányák bezárása után 2006-ban megszüntetésre ítélték. Egy páratlan társadalmi összefogás – amelyben civil szervezetek és önkormányzatok fogtak össze Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség néven– jelentős erőfeszítései eredményeként végül a vasút megmenekült, sőt 2011-ben műemléki védettséget is kapott – legalábbis a Veszprém-Bakonyszentlászló szakasz.

A vonatok manapság rendszeresen, menetrend szerint közlekednek a vonalon, a jegy olcsó, de a hosszú menetidő miatt a legtöbben inkább más közlekedési megoldást választanak.

További információk: bakonyvasut.eu

Szállást keresel a Bakonyban?

Itt tudsz körülnézni »»

Fotók


Fotók és beszámoló: Kurtus János – Csodálatos Bakony

Users Rating (7)

 • Értékeld, mennyire tetszett a csodahely!
  4

Írd meg véleményed

 • Értékeld, mennyire tetszett a csodahely!
  0
Küldés

Látogatók véleményei

Enikő
B
 • Értékeld, mennyire tetszett a csodahely!
  3

Én vártam volna még milyen hosdzú ez a vonal honnét hova megy rajta a vonat, esetleg ezt a szakaszt nehagydki ..stb.

József Tóth
Nagyszerű! Bakony is, vasút is…
 • Értékeld, mennyire tetszett a csodahely!
  5

Veszprém megyei születésű vagyok, szülőfalumba (Somlóvásárhelyre) rendszeresen járok, mindig szerettem a hegyeket, az erdőt, sokszor kirándultam a Bakonyban is, de ehhez a csodához valahogy nem volt szerencsém. Vonatozni meg még vén fejjel is imádok! Nem fogom kihagyni, mihelyt kitavaszodik, végigjárom! Azt hiszem, a fotókon látottak után nem kell agitálni senkit, hogy megtapasztalja ezt a varázslatos élményt!

Seres Sándor
5.1
 • Értékeld, mennyire tetszett a csodahely!
  5

Különleges a látnivaló (viadukt,híd,alagút, a bakonyi panoráma), aki még nem utazott a Veszprém-Pannonhalma vasúti vonalon feltétlenül pótolja!

Szűcs Lászlóné
Bakony és környéke
 • Értékeld, mennyire tetszett a csodahely!
  5

Többször voltunk Bakonybél és környékén de személyautóval. Sok helyen jártunk, de vasúttal csodálatos látvány az amit nagyon sokszor gyalogosan vagy gépkocsival jártunk meg.

Hoffmann attila
10
 • Értékeld, mennyire tetszett a csodahely!
  4

biztos hogy idén meg látogasuk és vonatozunk.

1 of 1 people found this review helpful
Stajrits Zoltánné
5
 • Értékeld, mennyire tetszett a csodahely!
  1

Nagyon szeretem ezt az oldalt. Sok szép és érdekes programot ajánlanak. Mivel győri vagyok így a Bakonyt ismerem de nem teljesen így sok érdekeset megtudok még Önöktől. A további ismertetők meg hasznosak abban ha nem is tudok elmenni távolabbi helyekre legalább az írásokból megismerem. Köszönöm a további hírleveleket is. Stajrits Zoltánné

Csodahelyek
Mi is köszönjük a visszajelzést 🙂
Lászlóné Lendvai
Páratlan természeti látvány
 • Értékeld, mennyire tetszett a csodahely!
  5

Az ősz csodálatos színei, az érintetlen növényzet, a meghitt csendes táj, a hívogató vasút, az alagutak rejtélye. A természet szeretet sugárzó látvány, s az ezt alátámasztó fotók és feltáró ismeret terjesztő tájékoztatók, mind mind arra ösztönzi az embereket, hogy " induljatok, várunk szerettel ".

REPLY
Cancel
error: Védett tartalom!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.