A fények temploma – Árpád-kori műemlék Veleméren

fények temploma velemér

A „fények temploma” -nak is nevezik az Őrség egyik gyöngyszemét, a Szentháromság-templomot, amely Velemér egy félreeső végében, a Papréten található. Az Árpád-kori templom egész évben látogatható, aki a közelben jár, feltétlenül térjen be ide.

fények temploma velemér

A „fények temploma” története

Az Őrség viszonylag szerencsés helyzetben van, mivel az elmúlt évszázadok háborúi megkímélték, így, több lakóház és román kori templom is épségben fennmaradt ezen a környéken. A veleméri Szentháromság-templommal is ez történt: miután a reformáció idején lemeszelték a falait, több száz év alatt is épen megmaradtak az eredeti falképek. 

A templomban belépődíj ellenében idegenvezetés folyik, amely során kiderül, miért is nevezik a „fények templomának”.

Miért a „fények temploma”?

Először 1976-ban, majd 2005-ben folytak vizsgálatok arra vonatkozóan, hogy a fény miként jut be az ablakokon. Felfedezték, hogy az épület és a freskók elrendezésének sajátosságai miatt a napfény a különféle jeles napokon az adott naphoz kötődő képekre vetül.

  • nyári napforduló, azaz a fénybőség idején a szentély résablakán belépő első fénysugár a Madonna köpenye alatt menedéket kereső bűnösöket világítja meg.
  • Napéjegyenlőség idején a fényjárás több kép egyidejű megvilágításával értelmezi az északi fal jelenetsorát, mivel ebben az évszakban a hajó ablakain behatoló fénysugarak közvetlenül nem, csak visszaverődve jutnak el. A déli ablakokon beeső utolsó fények egyszerre világítják meg Szent Lászlót és a keresztre feszített Krisztust.
  • A szentélynek ablakát úgy építették és a freskóit úgy festették, hogy Szentháromság vasárnapján a felkelő nap első sugara a szentháromság-jelképre, a hármas körre essen.
  • A jelenet, amelyben Szűz Mária ölében ülő gyermek Jézus fogadja a három királyokat, a téli napforduló hajnalán világosodik meg
  • December 6-án Szent Miklós képét világítja meg a fény.
  • Egyetlen részlet van, ami soha, egyetlen percre sincs megvilágítva: ez pedig az ördögöket ábrázoló kép.

Ottjártunkkor volt a látogatók között egy piros kabátos férfi, akin azonnal ki is tudtuk próbálni, hogy az ablakok miként verik vissza a fényt és világítják meg a templom egyik oldalát. Majd ugyanezt megnéztük egy fehér és egy sárga ruhával. Íme az eredmény:

Hihetetlenül ritka, hogy ilyen jó állapotban sikerült fennmaradni az épületnek az évszázadok során, másrészt megdöbbentő, hogy 800 évvel ezelőtt úgy készültek falfestmények, hogy figyelembe vették a fény játékát is.

Hasznos információk

Cím: Velemér, Paprét

Előzetes egyeztetés alapján látogatható. Telefonszám: (94) 444 247

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.