10+1 balatoni kilátó és panorámapont a déli parton

10+1 balatoni kilátó

A Balaton nem csak nyáron csodás úti cél, a magyar tenger és a környező táj látványa elvarázsol a játékosan változó színeivel. Az alábbi 10+1 balatoni kilátó és panorámapont a déli parton tökéletes választás egy egynapos, vagy akár többnapos kikapcsolódáshoz is.

10+1 balatoni kilátó és kilátópont a déli parton

Csók István sétány, Balatonvilágos

A balatonvilágosi Csók István sétány, vagy más néven „aligai Magaspart” a Balaton egyik legkülönlegesebb kilátópontja. Örök kérdés, hogy ez, vagy az akarattyai part/ Kisfaludy sétány ajándékoz-e meg szebb panorámával. Mindkét sétány különlegessége, hogy úgy érezhetjük, a lábunk alatt fekszik a Balaton. 

Töreki Tanösvény kilátója, Siófok

A Töreki Tanösvény csendes környezetben várja a kirándulókat Siófok nyugati határában. A tanösvény 8,5 kilométeren keresztül mutatja be a tavak és az erdők élővilágát.

A völgyben egy madármegfigyelő torony is áll, ahonnan megcsodálhatjuk az itt élő gazdag madárvilágot, valamint pihenőhelyek, padok, esőházak és tűzrakó helyek csalogatják azokat, akik a fürdés helyett inkább kirándulnának a Balaton déli partján.

Víztorony, Siófok

A Siófoki Víztorony Siófok és a Dél-Balaton jelképe, az emblematikus épületet évente több ezer kiránduló keresi fel a páratlan balatoni panoráma kedvéért. A torony különlegessége, hogy az épület első emeletére panorámalifttel lehet feljutni, a körbejárható kilátószint pedig csigalépcsőn keresztül érhető el.

A kilátószintről jól látható a Badacsony, a Tihanyi-félsziget, a Somogyi-dombság, Siófok belvárosa és a Balaton-parton álló óriáskerék is.  

Kőhegyi kilátó, Zamárdi

A Kőhegyi kilátó az egyik legismertebb balatoni kilátó a tó déli partján. A Zamárdi délnyugati részén található építmény tetején a 35-40 lépcsőfok leküzdése után lenyűgöző balatoni panoráma fogad bennünket.

Az ingyenesen látogatható kilátóból tiszta időben Kenesétől egészen Keszthelyig ellátni, a kilátó lábánál ingyenes mobil wc, ivókút, pihenőpadok és asztal szolgálja a kirándulók kényelmét.

Kelta sétány, Balatonföldvár

A Kelta sétány egy 6,5 kilométer hosszú balatoni panorámás ösvény, ahonnan megtekinthetjük Balatonföldvár látnivalóit, vagyis a halastavat, a strandot, a kikötőt, a vízparti fasort, a romantikus ligetes domboldalt, a régi arisztokrata villákat, a kelta földvárat és a mesés panorámát nyújtó magaspartot.

A 40 méter magas fal tetéjéről páratlan kilátás nyílik a szemközti Tihanyi-félszigetre.

Hajózástörténeti Látogatóközpont és Kilátó, Balatonföldvár

A Hajózástörténeti Látogatóközpont és Kilátó Balatonföldvár rendhagyó látnivalója. A hajó alakú épületben egy interaktív kiállítás keretén belül információt kaphatunk a balatoni hajózásról, emellett makettek, terepasztalok, filmvetítések és szimulátorok segítenek az ismeretszerzésben.

Érdemes felkapaszkodni a hajó árbócára emlékeztető 25 méteres magas kilátóba is, ahonnan Balatonakarattyától akár Keszthelyig is elláthatunk.

Kishegyi kilátó, Balatonlelle

A Balatonlelle központjától kb. 3 kilométerre húzódó Kishegy tetején fekvő Parkerdő népszerű úti cél a kezdő és gyakorlott túrázóknak egyaránt. A 20 négyzetméteres, legyező alakú Kishegyi kilátó panorámateraszáról megcsodálhatjuk madártávlatból a Balatont, emellett a Badacsony, a Tóti-hegy és a Gulács íve is jól látható.

Gömbkilátó és lombkoronasétány, Balatonboglár

A balatonboglári lombkoronasétány 500 méter hosszan kanyarog a Várdomb gerincén. A lombkoronasétány folyosóit 15 pihenőállomás színesíti, ahol interaktív formában ismerkedhetünk meg a Várdombbal, a Balatonnal, illetve a környék élővilágával.

Innen csak 2 perces sétára található a Xantus János Gömbkilátó, a legnagyobb népszerűségnek örvendő balatoni kilátó, amelyet évente több tízezer látogató keres fel.

Érdekesség, hogy a kilátó erős szélben akár több métert is kilenghet, esténként pedig – a díszkivilágításnak köszönhetően – az északi partról is könnyen felfedezhető.

Szaplonczay sétány, Fonyód

Fonyód legromantikusabb sétánya a Szaplonczay sétány, amelyet sokan csak Panoráma sétány néven emlegetnek. Hatalmas százéves fák, gyönyörű villák és csodaszép panoráma kölcsönöz különleges hangulatot a népszerű helynek, ahonnan az északi part tanúhegyeire láthatunk rá.

Sipos-hegyi kilátó, Fonyód

A fonyódi Sipos-hegy tetején található Sipos-hegyi kilátó felső szintjére egy külső csigalépcsőn jutunk fel, a kilátószinten rendkívüli körpanoráma fogad. Kelet felé jól látható a Tihanyi-félsziget, míg a nyugati végen a Keszthelyi-öbölbe is belátunk. A kilátó egy szépen kiépített sétaúton közelíthető meg.

Somoshegyi kilátó, Balatonberény

A Somoshegyi kilátó egy új, faszerkezetű balatoni kilátó, amelynek tetejéről kedvező időjárási viszonyok mellett a Balaton teljes nyugati medencéjét belátni. A Somos parkerdő szélén álló 4 szintes építmény legfelső kilátószintje 12 méteres magasságban van, ahonnan a Keszthelyi-öböltől a Tihanyi-félszigetig terjed a látóhatár.

Foglalj szállást a környéken!


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Kiemelt kép: Balatonboglári lombkoronasétány (fotó: Kristóf-Zöld Eszter)

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Pénztárcakímélő csodahelyek e-book

100+ ingyenes élmény, kirándulás és program

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk több mint 100 hazai programot, élményt és kirándulóhelyet.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.