Hétpecsétes Vártúrák: Fedezd fel Veszprém vármegye kalandos várait!

Hétpecsétes Vártúrák

Egy-egy hazai vár felfedezése a család minden tagja számára tartogat érdekességeket. A panoráma, a kiállítások és a középkori várfalak garantáltan nem hagynak unatkozni. A kirándulás még izgalmasabb lesz, ha részt vesztek a Hétpecsétes Vártúrák pecsételős játékon, amely játékos módon ismerteti meg Veszprém vármegye 7+1 várát a túrázókkal.

Hétpecsétes vártúrák

A Hétpecsétes vártúrák ökoturisztikai társasjáték valójában egy kihívás, amelynek köszönhetően a nagyközönség alaposabban megismerheti a veszprémi várak történetét, látnivalóit, interaktív tárlatait. A Veszprém Megyei Várak főkapitányai által kezdeményezett játék Szigliget, Csobánc, Nagyvázsony, Somló, Csesznek, Döbrönte, Sümeg és Várpalota várának felkeresésére buzdít mindenkit.

Játékleírás:

  • Nyomtasd ki a pecsétgyűjtő lapodat
  • Keresd fel tetszőleges sorrendben a várakat
  • Járd be az adott várat
  • A pecsétgyűjtő lapodra kérj igazoló pecsétet

Hétpecsétes Vártúrák

Fedezd fel Veszprém vármegye várait!

Szigligeti vár

A szigligeti vár, azaz a Balaton várának története egészen a XIII. század elejéig nyúlik vissza. A vár még a török hódítások idején sem került török kézre, ám egy villámcsapás miatt a toronyban őrzött puskapor felrobbant és a vár nagy része leégett. Így sajnos teljes pompájában már nem láthatjuk.

Várlátogatás során egy különleges eszközbe pillantva azonban megnézhetjük, hogyan történt a villámcsapás és hogyan harcoltak a várvédők a törökökkel ostrom közben.

Fontos tudni: A várnak sok lépcsője van, ami a legkisebb csemeték állóképességét próbára teheti.

Megnézem a várat >>

Csobánc vára

A Csobánc-hegy legfőbb látnivalója a csobánci vár, amely 376 méter magasról tekint le a környékre. A Csobánc fennsíkján álló várrom közepesen nehéz túrával érhető el, mesés kilátás nyílik innen a Balaton-felvidékre. Láthatóak a Tapolcai-medence tanúhegyei, a Keszthelyi-öböl, a Tihanyi-félsziget, és a Balaton vize is.

Nagyvázsonyi vár

A Nagyvázsony legalacsonyabban fekvő részére épült, jellegzetes négyszögletű lakótornyos vár egykor fontos kereskedelmi útvonalon állt. A Kinizsi-vár hazánk történelmének egyik legnagyobb hadvezéréről, Kinizsi Pálról kapta a nevét.

Az építményben található kiállítás a vár középkori életét mutatja be, a várkápolnában szemügyre vehetjük Kinizsi Pál reneszánsz stílusú, vörösmárvány szarkofágjának fedőlapját is. A vár legnépszerűbb látnivalója az öregtorony, amelynek tetejéről lenyűgöző kilátás nyílik a környékre.

Csesznek vára

A Bakony egyik jelképe, és Csesznek legfontosabb turisztikai attrakciója a cseszneki vár, ahol szikláról sziklára haladva megismerhetjük a vár épületének történetét és megcsodálhatjuk a festői panorámát is. A várfalakról mesés kilátás nyílik a Bakony erdőire és Csesznekre.

A várban izgalmas kaland a manókeresés, a cseszneki manók történetéről a vár weboldalán és a manóknál kihelyezett információs táblán is olvashatunk.

Tovább a cseszneki várhoz >>

Somlói vár

A somlói vár a Doba mellett magasodó, bazaltos Somló-hegy északi oldalán áll, erdővel körülvéve. A várat valószínűleg az 1241-42-es tatárjárást követően, IV. Béla király várépítő korszakában építhették, 1370-1380 között királyi várként szolgált. A Rákóczi-szabadságharc idején, 1707-ben a várat Vak Bottyán foglalta el és hozta rendbe, ekkor a kurucok élelem- és lőszerraktárául szolgált.

A több udvarral rendelkező várat csak déli irányból lehet megközelíteni, a többi oldalán meredek szakadék öleli körül.

Sümeg vára

A sümegi vár az ország egyik legizgalmasabb középkori erődje, amely egy magasan kiemelkedő hegytetőről tekint le Sümegre és a környező tájra. A várudvarban a gyerekek próbára tehetik az ügyességüket és a bátorságukat a hétfejű sárkány legyőzése közben, emellett a patkódobást, az aranyhal horgászatot és a hordólovaglást is kipróbálhatják.

A gyerekjátékok tesztelése mellett szamarakat és kecskéket is lehet simogatni az udvarban, sőt, kicsik és nagyok egyaránt élvezhetik a főtérre kiállított kalodák „kényelmét”. A lóistálló szintén mókás látvánnyal ajándékoz meg.

Elolvasom az élménybeszámolót >>

Döbröntei vár

A Bakonyalján megbújó Döbrönte egy apró hegyi település, amelynek leghíresebb műemléke a falu fölé magasodó sziklaszirten álló vár, Szarvaskő vára.

A vár Nagy Lajos király idejében élte a virágkorát, a jelentősebb bővítések ekkor készültek. A 15. századtól a rablólovagok fészke volt, ezért Mátyás király elzálogosította a birtokot. Az erőd a török időkben stratégai szerepét elvesztette, a 18. században a faluba érkező német telepesek a házaik építéséhez a kövek egy részét elhordták.

Napjainkban a vár szabadon látogatható, a faluközpontból induló zöld rom jelzés vezet fel hozzá.

Várpalotai vár

A várpalotai Thury-vár vagyis Palota vára az egyik legépebb állapotban megmaradt hazai vár, egyben Várpalota jelképe is. A 600 éves vár változatos kiállításokkal csalogatja a látogatókat. Az egykori palotarész Magyarország egyetlen megmaradt 14. századi palotabelsőjét mutatja be, a kiállításokat az udvarról nyíló termekben rendezték be.

A helytörténeti kiállítás mellett érdemes megnézni az első emeleten a népviseleti gyűjteményt, emellett az egyik legrégebbi teremben kapott helyet az egyenruha gyűjtemény, ahol a honfoglalástól napjainkig viselt magyar katonai egyenruhák sokasága sorakozik.

Hogyan töltsünk el 3 napot Veszprémben?

Veszprém és a város környéke annyi látnivalót tartogat az érdeklődők számára, hogy aligha lenne elegendő egyetlen nap a felfedezésére. Érdemes szállást foglalni, így a városnézés és a várlátogatás mellett izgalmas kirándulóhelyeket is feltérképezhetsz.

Foglalj szállást a környéken!


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Kiemelt kép: Szigliget vára (fotó: Kristóf-Zöld Eszter)

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Pénztárcakímélő csodahelyek e-book

100+ ingyenes élmény, kirándulás és program

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk több mint 100 hazai programot, élményt és kirándulóhelyet.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.