Manókeresés és festői panoráma a cseszneki vár sziklafalai között

Ha a Bakonyban kirándulunk, kihagyhatatlan állomás Csesznek, az alig több mint 500 lelket számláló bájos kis hegyvidéki falu. A környék egyik jelképe, és Csesznek legfontosabb turisztikai attrakciója a cseszneki vár, ahol szikláról sziklára haladva megismerhetjük a vár épületének történetét és megcsodálhatjuk a festői panorámát is.

Cseszneki vár – A Bakony sziklavára

A cseszneki vár története

A cseszneki vár építésének dátumát nem ismerjük, de vélhetően az erődítmény a tatárjárás után épült, és kezdetben egy nagy toronyból és több védműből állt. Építtetője és első tulajdonosa Cseszneki Jakab volt, később a várat Zsigmond király a Garai családnak adományozta, akik gótikus stílusú, tekintélyes lovagvárrá alakították.

A török hódoltság időszakában Csesznek is végvárra vált, az Oszmán Birodalom visszaszorítását követően Csesznek várának falait a Rákóczi-féle szabadságharcban is ostromolták. A magyar vitézek hősies helytállásának köszönhetően az erődítményt sikerült megvédeni a labanc seregekkel szemben.

A sziklára épült cseszneki vár

A cseszneki vár a XVIII. században, az Esterházyak idején élte virágkorát, és bár a vár nagyobb lett és barokk stílusjegyeket viselt immár magán, az Esterházyak igényeit nem tudta kielégíteni, így a várat magára hagyták.

Az 1810-es móri földrengés komoly károkat okozott benne, majd egy villámcsapás következtében a tetőszerkezete is teljesen leégett. Ahogyan sok más várnál is láthattuk, a helyi lakosság a vár köveinek egy részét elhordta, majd sokáig csak kirándulni jártak a várrom lábaihoz.

Cseszneki vár, Bakony

Látnivalók és panoráma

A cseszneki vár régészeti kutatása 1967-ben kezdődött, napjainkra az erődítmény nagy részét feltárták. Folyamatosan új elemekkel gazdagítják, így a látogatók ma már nem csupán egy várromot látogatnak.

A kihelyezett tájékoztató táblák bemutatják a vártörténet fontosabb állomásait, eközben a várfalak között sétálva megelevenedik a történelem.

Fontos tudni, hogy ebben a várban nincsenek olyan kiállítások és interaktív, gyerekbarát elemek, mint pl. a sümegi várban, vagy a szigligeti várban. Ha nem ilyen elvárásokkal indulunk útnak, nem fogunk csalódni Csesznek kiemelt történelmi és építészeti kincsében.

A várban időről időre meghirdetnek éjszakai túrákat, amikor az erődítmény történetét és legendáit az éj leple alatt mutatja be a várkapitány, emellett manókereső útra is indulhatunk.

Külön érdemes kiemelni, hogy a várfalakról mesés kilátás nyílik a Bakony erdőire és Csesznekre.

Manókeresés

Mivel a cseszneki vár weboldalán már a várlátogatást megelőzően olvastunk a helyi művész, Rónaszéki Zoltán által készített cseszneki manókról, ezért izgatottan vártuk, merre bujkálnak és vajon mi a történetük. Ilyen kedves, megható élményre azonban nem számítottunk.

A manóknál kihelyezett piros információs tábla az alábbi történetet meséli el.

„A cseszneki vár elhagyását követő időkben az erődítményt közel 200 évig szabadon lehetett látogatni.(…) A várkapitánynak még gyerekkorában mesélte a nagymamája, hogy a nagypapájával ők is a vár falai közöt találkozgattak, innen nézték együtt a naplementét…Teri néni és Karcsi bácsi 53 évig voltak házasok. Mind a ketten Cseszneken, közös sírban alusszák örök álmukat. A manószobrokat Teri néni története ihlette, aki az akkor még gyermek unokájának mesélte el ezt az emléket. Ezért is lett a két manó neve Terike és Karcsika”. (Amberger Dániel)

A cseszneki vár gyerekekkel

A várlátogatást babakocsival NEM ajánljuk, ám mivel a vár nem fekszik nagy területen, azokkal a gyerekekkel, akik már ügyesen sétálnak, könnyen bejárhatjuk. Ne feledjük az alábbiakat:

Iskoláskorú gyerekek számára is ajánljuk a várat, látogatásunk alatt több csoportal is találkoztunk.

Hasznos tudnivalók

  • Nyitva tartás: Novembertől februárig: kedd – vasárnap: 9:00-16:00, márciusban és októberben: kedd – vasárnap: 9:00-17:00, áprilistól szeptemberig: kedd – vasárnap: 10:00 – 18:00
  • Jegyárak: Felnőtt: 700 Ft, Diák / Nyugdíjas: 500 Ft
  • A vár bejáratánál modern, igényes mosdó található, emellett emlékérmét is készíthetünk magunknak.
  • A feljutás fizikai adottságoktól függően akár hosszabb időt is igénybe vehet a változó terepviszonyok miatt.
  • A belsővárba vezető fa-, valamint sziklalépcsők különböző időjárási behatások miatt vizessé, csúszóssá válhatnak. Célszerű ennek megfelelő cipőben érkezni.
  • A vár kutyával látogatható, de érdemes felkészülni rá, hogy a kutya talpainak hamar kellemetlenné válhat kánikulában a felforrósodott, köves talaj.
  • A várban árnyékos részek is vannak, ahova elbújhatunk egy picit a napsütés elől.
  • Pakolni a vár bejáratától 250 méterre található ingyenes parkolóban lehet, a cseszneki köztemetővel szemben.

Szállástipp – vendégházak a Bakonyban

Még több látnivaló a Bakonyban

Szurdokok, kilátók, várak, kerékpáros útvonalak és páratlan vendégszeretet fogad a Bakonyban. Szívesen felfedeznéd a kirándulóhelyek által kínált vadregényes hangulatot? Vedd célba a családdal, vagy a barátokkal a Bakony különleges birodalmát és gyönyörködj a panorámában!


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Kristóf-Zöld Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Ingyenes gyerekbarát csodahelyek

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk több mint 100 hazai programot, élményt és kirándulóhelyet.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.