Sás-völgyi lombkoronasétány, a Dél-Dunántúl első magasösvénye

Sás-völgyi lombkoronasétány

A Nyugat-Mecsekben, a Hetvehely melletti Sás-völgyben húzódik a Sás-völgyi lombkoronasétány és tanösvény, amely megismertet a lombkoronaszint jellegzetes élővilágával. A környék több tanösvényt, izgalmas kirándulóhelyeket és számtalan látnivalót tartogat minden korosztály számára.

Sás-völgyi lombkoronasétány és tanösvény

A Sás-völgy a Mecsek és a Zselic találkozásánál fekszik a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzetben, Pécstől 30 km-re. A Dél-Dunántúl első lombkoronasétányát 2017-ben alakították ki az Erdő Háza mellett. Az Erdő Háza egy fenntartható módon működő ökoház, amelynek közelében gyalogos és kerékpáros túrákat is tehetünk.

Az 50 méter hosszú, 6 méter magas járószintű sétány a fák koronája között halad, és egy korábban kialakított madármegfigyelő toronyhoz kapcsolódik.

Az ingyenesen látogatható építmény a Mecsekből származó, 40 centinél vastagabb tölgyfarönkökből készült, emellett az oszlopokhoz és korlátokhoz égerfát használtak fel.

A Sás-völgyi lombkoronasétány az erdei környezethez illeszkedik, a kihelyezett tájékoztató táblák és piktogramok segítségével megismerhetjük az erdei környezetet és a lombos fák élővilágát.

A tanösvény melletti Odútanodánál a gyerekek bebújhatnak egy cinkeodúba, vagy egy denevérodúba, de akár azt is kipróbálhatják, milyen az élet egy gólyafészekben.

Túrázz a lombkoronasétány környékén!

A lombkoronasétány környékén több túraútvonal várja a kirándulókat. Az Erdő Házától 3 különböző hosszúságú körtúra indul, a sárga körút 3,3 km, a piros körút 4,4 km, a kék körút pedig 7,8 km hosszú.

A Kincset rejtő erdő tanösvény a gyerekes családok egyik kedvence, az ösvény játékos formában mutatja be az erdei élővilágot a 7 információs és interaktív tábla segítségével.

„A Baranya vármegyei Hetvehely község igazi természeti csodát rejteget. A faluközponttól és a vasútállomástól 1,5 km-re húzódik a gyönyörű Sás-völgy, ahol kialakítottak egy tanösvényt, ami minden korosztály számára tartogat érdekességeket. Kincset rejtő erdő tanösvény a neve, találunk itt forrást, patakokat, kanyargós erdei ösvényeket a szép zöldellő erdőben valamint a nagy attrakció a túra végén a hat méter magas lombkoronasétány! Érdemes egy kirándulást tenni ebben a gyönyörű környezetben.” – Gy. Zsombor, a Csodahelyek Magyarországon Facebook csoport olvasója így írt a várlátogatásról.

A Hetvehelyi Horgásztó csendes, nyugodt környezettel várja azokat, akik az erdei kikapcsolódás mellett vízparti élményeket is keresnek.

Autóval csupán 7-8 percre fekszik Abaliget, amiről legtöbbünknek az ország második leghíresebb cseppkőbarlangja jut eszébe, pedig a barlangon kívül itt fekszik az Abaligeti-tó, emellett Abaligeten található a Denevérmúzeum és a bőregerekhez kapcsolódó tanösvény, a Denevér tanösvény is.

A legszebb hazai lombkoronasétányok

Szívesen végigjárnád a hazai lombkoronasétányokat? Összegyűjtöttük azokat az ösvényeket, amelyek friss erdei levegővel, kilátótoronnyal, függőhidakkal, csőcsúszdával, vagy éppen vadregényes vizes útvonalakkal várnak.

A sétányok a legtöbb esetben nem akadálymentesek, babakocsi helyett érdemes inkább hordozóval érkezni.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Kása Viktória

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.