Bájos gasztrofalu a Villányi borvidéken – Palkonyai Szőlőhegyi túraút

Szőlőhegyi túraút

A több mint 2000 hektáron elterülő, szubmediterrán éghajlatú Villányi borvidék tüzes vörösborai szinte mindenki számára ismertek, azonban ennél jóval több értéket tud felmutatni ez a csodálatos vidék. A leghíresebb bortermelő régióban a helyi borászok összefogásával és kezdeményezéseivel, a terület borai komoly presztízst szereztek nemzetközi viszonylatban is. A borgasztronómia mellett a fürdőkultúra és a történelmi-kulturális látnivalók is jelentős szerepet játszanak a térség turisztikai vonzerejében. Bejártuk a palkonyai Szőlőhegyi túraút útvonalát, mutatjuk, merre induljatok!

Palkonya

A Villányi-hegység északkeleti oldalán fekvő körülbelül 230 fős, egyutcás falu az utóbbi két évtizedben hívta fel magára a figyelmet borkultúrájával és gasztrokulturális eseményeivel.

A Villányból és Pécsről vonattal könnyen megközelíthető községet Budapestről autóval mintegy 2,5 óra alatt, az M6-os autópályán, majd az M60-as autóúton és 5707-es főúton lehet elérni.

A falu meghatározó műemlékegyüttese az 53 présházból álló pincesor, ahol minden évben Pünkösdkor Nyitott Pincék Fesztivált rendeznek. A lakóházak egy része is műemlékvédelem alatt áll, melyet helyi építészeti érdekvédelemmel és településvédelmi követelményekkel őriznek.

Palkonyai pincesor – Pünkösdi Nyitott Pincék

A környéken több jelzett túraútvonal várja a kirándulni vágyókat, a falut körülölelő három halastó pedig a horgászok számára nyújt kikapcsolódási lehetőséget. Palkonyán halad át a nemzetközi “Három folyó” kerékpáros túraútvonal is.

Palkonya hazánkban elsőként lett Európa Kulturális Faluja 2007-ben, több pincészete és szolgáltatója pedig csatlakozhatott a minősített Európai Borúthoz is.

A „Lassulj be, ez Palkonya!” szlogen is arra utal, hogy ebben az idilli kis faluban a nyugalom, a feltöltődés és a harmónia áll a középpontban.

Palkonyai halastó (Újpetrei árok)

Szőlőhegyi túraút

A Szőlőhegyi túraút a Palkonya felett lévő Weingarten dűlőn tett kirándulás keretében szemlélteti a falu és a környék természeti értékeit. A dűlőről káprázatos kilátás nyílik a község szőlőterületeire és a halastavakra.

A túrát a falu Fő utcájában található piros kupolás Palkonyai Körtemplomtól (más néven Szent Erzsébet-templom) indítottam, így a helyi épületek sajátosságait is sikerült megcsodálnom.

A Szőlőhegyi túraúton javarészt fából készült jelzőtáblák navigálnak: a templom mellett is találkozhatunk eggyel, amely a helyes irányt mutatja.

Szent Erzsébet-templom

A falu csendes Fő utcáján végigsétálva már a túra elején kedvünk támad ejtőzni egy kicsit a kellemes hangulatú éttermek valamelyikében, vagy megkóstolni a helyi borokat a pincékben.

A vasútállomáshoz érve a K+ jelzést kell követni, de a Szőlőhegyi túrautat jelző fatáblák ezután sem maradnak el. Az autóúton Villány felé kb. 150 méter séta után jobbra fordulva egy betonúton indulunk fel a Weingarten dűlőre.

Az út lassan földessé és kavicsossá válik, ezt követően pedig végeláthatatlan szőlőtőkék ölelnek körül bennünket utunk során.

Palkonya panorámája

Palkonya páratlan panorámája tárul elénk, amikor felérünk a 2007-ben felszentelt Szent Bertalan kápolnához, ahol érdemes egy kicsit megpihenni a rövid kaptató után, és elmerülni borvidék atmoszférájában.

Szőlőhegyi túraút
Kilátás a Szent Bertalan kápolnából

Továbbsétálva a K+ jelzésen, 400 méter múlva a Haraszti Birtokhoz érkezünk. Ha a pincesoron nem sikerült megkóstolni a helyi borokat, akkor itt ismét lehetőségünk nyílik rá, amennyiben jobbra letérünk a túraútról. A dűlőn folytatva utunkat továbbra is jól jelzett útvonalon sétálunk a gondosan metszett szőlősorok közötti földúton.

Szőlőhegyi túraút
A Haraszti Birtokhoz vezető elágazás

Körülbelül 1 km séta után a túrát két irányban lehet folytatni: a Palkonya felé mutató táblánál egy ösvényen visszatérhetünk a faluba, vagy a szintén fatáblával jelzett Vylyan felé sétálhatunk tovább 2,1 km-t a K jelzésen: 700 métert egy magas fűvel benőtt mezőn keresztül, majd 1,2 km-t egy erdei úton.

A Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet már Kisharsány külterületéhez tartozik, és sajnos hétvégén nincs nyitva, csak hétfőtől-csütörtökig 9:00 – 15:00 óráig, és pénteken 9:00 – 15:00 óráig, illetve 17:00 – 22:00 óráig. Szombati napokon néha közösségi eseményeket tartanak.

Szőlőhegyi túraút
Palkonya felé vezető elágazás

Én a mezőtől ugyanazon az útvonalon, amelyiken jöttem, visszasétáltam a faluba, így 6 km-t tettem meg, de érdemes egészen Villányig túrázni (összesen 14,7 km) ezen az útvonalon (kék sávjelzés), ahol a Villány-hegység legmagasabb dombját, a Szársomlyót is megcsodálhatjuk, miközben elhaladunk a háta mögött.

Villány és az Ördögárok >>

A Szársomlyó különleges növényvilága miatt fokozottan védett terület, ezért csak szakvezetéses túra keretében látogatható. Vízvételi lehetőségre csak a birtokokon és az útba eső pincészetekben van lehetőség az út során.

A Szőlőhegyi túrautat bátran ajánlom körtúraként kutyasétáltatáshoz, családoknak kisebb vagy nagyobb gyermekkel, és baráti társaságoknak is, ha szeretnétek felfedezni és átélni a természeti környezetbe illeszkedő borvidék sajátos hangulatát.

Látnivalók a Szőlőhegyi túraút közelében


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.