Kora tavaszi kirándulás a Tisza-tónál – Ne hagyd ki az élményt!

Még hideg van, de kimozdulnátok, mert feltöltődésre, nyugalomra, és különleges helyszínre vágytok? Legyen az úti cél a mesés Tisza-tó, ahol először a végtelen csend, majd a természet elevensége vesz körbe! Olyan élményekkel gazdagodhattok, amilyennel nyáron sohasem. Számos lehetőség és új élmény vár azokra, akik hűvösebb időben a nyugodt, békés Tisza-tóhoz ellátogatnak. A nyári, nyüzsgő táj ilyenkor egészen megváltozik, a téli vízszintre leengedett tó egy különleges világba enged betekintést. Mutatjuk, milyen egy kora tavaszi kirándulás a Tisza-tónál.

Kora tavaszi kirándulás a Tisza-tónál

Testi feltöltődés a tónál

Tiszavirág Ártéri Sétaút

Ha nem riaszt el az időjárás és bátran nekivágnánk egy túrának a hűvös időben, irány a Tiszavirág Ártéri Sétaút! A Tiszavirág Ártéri Sétaút egy egész évben látogatható tanösvény, mely a Tisza-tó élővilágát mutatja be. A kirándulás során semmiképpen ne hagyjuk ki a madármegfigyelő tornyokat, a hideg évszakban sokkal izgalmasabb a kilátás.

Felnőtt jegy 1.800.- Ft / fő, Diák jegy/ Nyugdíjas jegy 1.200.- Ft / fő, Túravezetés 3.000 Ft /óra

Kiskörei-kilátó

Ha csak egy kilátót látogatnánk meg, és a túrát inkább kihagynánk, válasszuk a legmagasabb, azaz a Kiskörei-kilátót. Az új, 19 méter magas Tisza-tavi Kiskörei-kilátó és a mellette álló négy lábasház a Köre Kikötő mellett található. A kis hídon megközelíthető épületegyüttes egy izgalmas megállóhely.

A fával borított fémszerkezetes kilátótornyot négy lábasház veszi körbe. A cölöplábakon álló épületek színei jelentéssel bírnak: a kék a vizet, a vörös a tüzet, a sárga a felkelő napot, a zöld pedig a földet szimbolizálja, megtestesítve így mindazt, ami maga a Tisza-tó.

Az épületekben iroda, étterem, közösségi vizesblokk és a vízi rendőrség bázisa kapott helyet. A kilátó formáját tekintve két egymásnak fordított csónakot láthatunk, a klasszikus tiszai horgászladik mellett a Felső-Tisza-vidéken található Szatmárcseke híres, egész Európában egyedülálló csónakos fejfás síremlékei ihlették a tervezőket.

kirándulás a Tisza-tónál
Kiskörei-kilátó a Tisza-tónál

A kilátótorony a Tisza-tó és a környék egyik legmagasabb pontja, csodálatos kilátást nyújt, a madarak szemszögéből élvezhetjük a látványt. Mesés panoráma nyílik a tóra, a nyaralóhajókra, az itt telelő madarakra, és zavartalanul, akár hosszú percekig pásztázhatjuk a természetet. A kilátó tetejéről látni lehet a Kiskörei Vízlépcsőt, az élő Tiszát, valamint az Abádszalóki- illetve a Sarudi-medence egy részét.

A lábasházakból és a közepén magasodó kilátóból álló épületegyüttes már messziről felhívja magára a figyelmet, nyáron minden bizonnyal népszerű megállóhely lesz a Tisza-tó körül kerékpározók számára.

A kilátó ingyenesen megtekinthető, nyitvatartási ideje: minden nap 9.00-től-19.00-ig. Mosdóval is rendelkezik.

Izgalmas jégtúra a Tisza-tavon

Igazi kalandokat élhetünk át, páratlan élményekkel gazdagodhatunk egy Tisza-tavi jégtúra során. Egészen más arcát mutatja hideg időben a Tisza-tó. Amit nyáron csónakkal, kenukkal fedeztünk fel, most egy különleges gyalogtúra során járhatjuk be.

Ha az egyik kedvenc feltöltődős programunk a korcsolyázás, irány a Tisza-tónál Magyarország második legnagyobb természetes jégpályája, persze csak akkor, ha a jég megfelelő vastagságú. Izgalmas program korcsolyázni vagy csúszkálni, sétálni a befagyott tó jegén például a Poroszlói strand területén.

A Tisza-tó jegén csúszkálhatunk is

Lelki feltöltődés a Tisza-tónál

Meglesnéd az eleven természetet? Bár elsőre minden nyugodt, békés, és mozdulatlan, ha jobban figyelünk, akkor felfedezhetjük a csodás Tisza-tó élővilágát. Ettől még szebb lehet egy kora tavaszi kirándulás a Tisza-tónál.

Akár a kilátók vagy a madármegfigyelő tornyok egyike, de bármely Tisza-tavi kikötő, strand is nagyszerű helyszínt biztosít számunkra, hogy élvezzük a felemelő látványt. A jégtömbök közül édesvízi szivacsok, kagylók, fatuskók bukkannak fel, melyek teljesen megváltoztatják a Tisza-tó nyáron megszokott látványát.

Igazi madárparadicsom a hideg évszakban a tó, vízimadarak százezrei lepik el a területet és mi távolról megfigyelhetjük a nyári lúd meg a nagy lilik csapatokat, a kis bukókat, a vörösnyakú ludakat, sőt akár a halászó rétisasokat.

A Tisza-tó befagyott jegén láthatjuk még a legnagyobb testű vízimadarat, a bütykös hattyút, a tőkés récét, a védett böjti récét, a cigányrécét vagy a kanalas récét, a nádasok szélén magányosan álldogáló szürke gémet és néha a kárókatona is áttelel nálunk.

Rengeteg vidra is él a Tisza-tóban, és ez a kedves állat nem alszik téli álmot, így ha szerencsések vagyunk felfedezhetjük a jégen, bár inkább éjjel aktív.

Megleshetjük a kitartó horgászokat, ahogy kifogják a csukát, keszeget. A hódok úszását is inkább hajnalban lehet megfigyelni, de sétánk során láthatunk hódvárakat, ahogy akár vaddisznók, őzek, rókák nyomait is.

Gyógyfürdők

Kellemes pihenést, feltöltődést nyújt, ha meglátogatjuk a Tisza-tó környékének egyik nagyszerű gyógyfürdőjét.

  • Berekfürdő hazánk egyik legrégebben működő híres gyógyvizű fürdője, kiváló gyógyvízzel, fedett termálfürdővel, kültéri strand- és gyógymedencékkel várja a fürdőzőket.
  • A kisújszállási Kumánia Gyógy- és Strandfürdőben szaunákban, gyógyvizes medencékben vagy pezsgőmedencékben kapcsolódhatunk ki. A gyerekeket kül- és beltéri gyerekmedencék, csúszdák és vízi játékok várják.
  • Tiszafüreden jelenleg felújítás alatt áll az 1950-es évek óta működő termálfürdő. Az új fürdőépület háromszintes lesz, a gyógyfürdő minősítéssel rendelkező fürdőhely fellendítésével szeretnék elérni, hogy Tiszafüred és a Tisza-tó mind a négy évszakban vonzó turisztikai célpont legyen.
  • Poroszlón a Fűzfa Pihenőpark is látogatható, külsős vendégek is igénybe vehetik a kültéri termálvizes medencéket, a bowling pályát vagy az éttermet. 

Gasztrokalandok

A Tisza-tónál az élet nem áll meg, szeretettel várják a vendégeket, akkor is, ha hűvös még az idő.

Poroszlón, a központban található hangulatos Aranyosidombi Udvarházban helyi alapanyagokból készült finom ételeket kínálnak. Minden sajtimádót friss, kézműves termékekkel, finomságokkal várnak a Füzes Sajtműhelyben (délelőttönként, hétfő és kedd kivételével). Poroszló és Tiszafüred között érdemes a Fehér Amúrba betérni egy finom halászlére vagy ha különleges menüt próbálnánk ki, teszteljük a Sarudon lévő Sulyom Tájétterem ételeit.

Ősszel és télen is várja a Tisza-tó szerelmeseit Tiszafüred legújabb étterme, a Mariska étterem (kedden és szerdán zárva tart) vagy az Albatrosz Kikötőnél lévő Zöldbéka Étterem melletti food truck-nál lehet füstölt halat, halkolbászt, kocsonyát, forralt bort és teát kóstolni, továbbá kézműves hamburgerek, gyros variációk, tortillák, frissen sültek közül választhatunk a Fapuma Street Food-nál.

A Tisza-tó közelében, Kunmadarason található az autentikus, családias vendéglő, a Ferdinánd Bisztró, ahol Alföldi kötöttgaluska-leves, hagyományos birkapörkölt, csülkös pacal és kovászos tésztából készült házi pizza mindig szerepel az étlapon, és nem érdemes kihagyni a cukros-tejszínes kelt tésztás desszertet, azaz a Ferdinándot.

Kirándulás a Tisza-tónál – Múzeumlátogatás

Egész évben látogatható Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrum, ahol Európa legnagyobb  édesvízi akváriumrendszere található. Szemügyre vehetjük a Kárpát-medencében őshonos fajokat, mint például a magyar bucót, a compót, a tokféléket, a kecsegét és a fantasztikus, hatalmas vizákat. Az Ökocentrum rengeteg látnivalót kínál, a vidraetetést, a különleges játszóházat, a 3D filmvetítést és a kilátót se hagyjuk ki, csodálatos panoráma tárul majd elénk.

A parkban a gyerekeket “tutajos” vízi játszótér és további két játszótér várja, valamint a helyi élővilág állatainak vadasparkját járhatjuk végig.

Április 5-től válasszuk a kishajós csomagot, mert a kikötőből induló Tisza-tavi hajókirándulások teszik igazán emlékezetessé a programot. 

Érdemes egy látogatást tenni a tiszafüredi Kiss Pál Múzeumban, ahol a világhírű tiszafüredi nyergekről lehet egy izgalmas kiállítást megtekinteni. Különlegességre vágyóknak ajánljuk a tiszaszentimrei református templom tornyában kialakított Tégla Múzeumot, ahol egyházi pecsétes téglák gyűjteménye található.

A Babamúzeum és Faluház látogatása Abádszalókon is sok érdekességet ígér. Nagyrészt népviseletbe öltözött babákat láthatunk, a Föld országainak viseletéből, több mint 850 rend ruhájának kicsinyített mása, valamint helytörténeti gyűjtemény, a vert csipkéből egy kisebb kiállítás, falvédő gyűjtemény, továbbá egy berendezett parasztszoba várja az érdeklődőket.

Új épületbe költözik, de hamarosan megnyílik Sarudon a Tisza-tavi Horgászmúzeum, az ország egyetlen horgászmúzeuma.

Szállást keresel a Tisza-tónál?

Itt érdemes körülnézni »»

A természetkedvelők számára minden évszakban igazi testi-lelki feltöltődést nyújt a Tisza-tó világa. Ne feledjük, aki mer, az nyer: csak a legbátrabbak indulnak el hűvösebb időben, de csodálatos élményt nyújt majd a jégtakaróval borított tó, akár egy kilátóból, akár egy túra során, akár egy fürdőzés, egy múzeumlátogatás vagy egy ízletes ebéd előtt szemléljük meg.

A páratlan szépségű Tisza-tónál sem nyáron, sem télen nem lehet unatkozni. Egy kora tavaszi kirándulás a Tisza-tónál szintén ezt ígéri.


Fotók: Deák-Ember Ágnes

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.