Kihagyhatatlan látnivalók és élmények a Kelet-Mecsek területén

Mély völgyeket és patakokat, hangulatos településeket és csodás panorámapontokat találunk a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet területén, amely 9348 hektáron terül el és ebből mintegy 1180 hektár fokozottan védett terület. Lássuk, melyek a mi kedvenc csodahelyeink!

7 csodás látnivaló a Kelet-Mecsekben


Óbánya és a Ferde-vízesés

A Kelet-Mecsek egyik legszebb és szerintünk legromantikusabb szurdokvölgye Óbánya és Kisújbánya között húzódik. A túra során több természeti csodát is érintünk: a Ferde-vízesés (vagy Tündér lépcső), a Csepegő-szikla és az Öreg-patak szurdokvölgye egyaránt elvarázsolja a kirándulókat.

Kastély és arborétum Püspökszentlászlón

A Zengő hegy tövében fekszik Püspökszentlászló, amely közigazgatásilag Hosszúhetényhez tartozik. Egy népi hagyomány szerint annak idején Szent László király bölényre vadászott e területen, ám nagy vihar tört ki, az uralkodó pedig az itt élő remeték barlangjában talált menedéket. A szent életű király hálából templomot építtetett e helyen.

A falu területén összesen 32 telek található, ezek nagy része szálláshelyként működik. Behajtani is csak engedéllyel lehet, viszont a település szélén kialakítottak egy parkolót, ahonnan akár sétálva tudunk továbbhaladni. Az egyutcás település végén ugyanis egy szépen felújított kastély, templom és arborétum várja a látogatókat.

Gróf Esterházy Pál László pécsi püspök 1797-ben – egy korábbi kápolna helyére – klasszicizáló késő barokk stílusú új templomot, és mellette püspöki nyaralókastélyt építtetett. A kastély egy része ma zarándokház, turisztikai információs pont, valamint a kastély történetét feldolgozó kiállítás és egy Mindszenty-emlékkiállítás kapott helyet.

A kastély arborétumát mai formájában Hetyey Sámuel püspök létesítette. Ugyanakkor már a kastély 1797-es felépítése után parkosították az épület környezetét. Az arborétum ma a Duna–Dráva Nemzeti Park részét képezi, 84 fa- és cserjefajta található itt a világ minden részéből.

Van egy vicc, miszerint Püspökszentlászlón csak ez egyik oldalon sütik a palacsintát. Aki már járt itt, tudhatja: a meredek völgyoldal miatt a falu egyetlen utcájának csak az egyik oldalán állnak házak, ezért csak azon az „oldalon” sütnek palacsintát.


Zengővárkony hagyományőrző kincsei

Zengővárkony egy alig 400 fős település, ahol több hagyományőrző programot is rendeznek az év során. Itt kapott helyet Magyarország első- és Európában is ritkaságnak számító – állandó hímes tojás kiállításával büszkélkedő muzeális intézménye, a Míves Tojás Múzeum. A közel 5000 tojásból álló magángyűjtemény tájegységenként rendszerezve mutatja be a magyar tojásdíszítés megannyi technikáját, sokszínűségét. Részletek >>

A tojásgyűjtemény mellett érdemes megnézni a Szalma-Kincs-Tárat, a Tájházat, Berta János faműves állandó kiállítását, valamint az 5-600 éves famatuzsálemekből álló, sajnos pusztulófélben lévő szelídgesztenyést is.

7 kihagyhatatlan látnivaló és élmény a Kelet-Mecsek területén
Bemutató gyűjtemény a zengővárkonyi Tojás Múzeumból, helyszín: Pécsváradi vár

TIPP: Kéktúrázók körében zarándokhellyé vált Rockenbauer Pál természetjáró sírja, amely a zengővárkonyi szelídgesztenyés szomszédságában fekszik. Rockenbauert tartják a magyar televíziós természetfilmezés megteremtőjének, az 1979-ben forgatott Másfélmillió lépés Magyarországon c. műsora túrázók és kirándulók ezreire volt hatással.

Zengő-kilátó

2020 nyarán épült meg a Zengő 682 méteres csúcsán az a 7 emeletes kilátó, amelynek magassága eléri a 22 métert. A Kelet-Mecsek legfiatalabb kilátójának tetején 360 fokos körpanoráma tárul elénk, tiszta időben jól látható innen a Badacsony, a Tenkes-hegy és a Mecsek gerince is.

Megközelítés: Pécsváradról a Kálvin utcát elhagyva autóval egy sorompóig lehet eljutni, innen kb. 2 km út vezet a kilátóig (az irányt táblák jelzik). Hosszúhetény központjából a sárga jelzést kell követni a kb. 3,5-4 km hosszú túra során.  


Mecseknádasd, a rejtőzködő borfalu

Szekszárd és Pécs között, a 6-os úton haladva festői hegyvidéki táj fogadja az ide érkezőket. E kanyargós szakaszon több olyan település táblája mellett is elhaladunk, amelyek bizony megérnek egy kitérőt, netán hosszabb ott-tartózkodást is. Az egyik ilyen bűbájos falu, amely miatt érdemes letérni a főútról, az Mecseknádasd, amelynek területén történelmi látnivalók és természeti csodák várnak felfedezésére, nem beszélve a mesés szőlőhegyekről és pincesorokról, amelyek látványa uralja a tájat! Innen ered a szlogen is: a rejtőzködő borfalu.


11. századi vár és kápolna Pécsváradon

A Zengő hegy lábánál elterülő Pécsvárad képét meghatározza a magasra épült Nagyboldogasszony-templom és a 11. századi vár, amelyek között gesztenyefák sorakoznak. Ősszel különösen szép látvány!

Szent István király alapította a Pécsváradi bencés kolostort, első apátja Asztrik volt, aki a Szent Koronát hozta el a királynak. A korona hiteles másolata helyet kapott abban a kápolnában, amely a 10. századból, Géza fejedelem és István király idejéből maradt fenn korabeli freskómaradványokkal. A belépőjegy megváltásával megnézhetünk egy rövid történeti kiállítást, a kápolnát, illetve sétálhatunk a várkertben.

Pécsvárad ma is álló római katolikus plébániatemplomát 1757-ben, a saját pénzéből kezdte építtetni az akkori pécsváradi apát, gróf Hugo Franz Karl von Eltz-Kempenich. Az épület tíz évvel később készült el, és a Nagyboldogasszony tiszteletére szentelték fel. A templom ma is uralja a város látképét, és aki felért a meredek Vár utcán, az láthatja, hogy az épületnek már a környezete is bővelkedik értékes örökségekben: a közelében fekszik a pécsváradi monostorvár, főhomlokzata előtt pedig 1836-ban létesített kálváriaegyüttes található.

Mecseki Óriások

Három hatalmas, fából készült óriás szobor költözött nemrég a Keleti-Mecsekbe, melyek a Mecseki Óriás Kaland kincskereső játék részei. Az óriások szobrai a települések határaiban csalogatják az érdeklődő turistákat arra, hogy játékos módon megismerhessék a települések, illetve a Mecsek mondavilágát és történelmét.

Szállást keresel a közelben?

Itt tudsz nézelődni »»

Kihagytunk volna valamit? Elképzelhető, hiszen a Kelet-Mecsek területén számtalan izgalmas csodahely vár még felfedezésre. Ősszel különösen szép a vidék, induljatok el Ti is megcsodálni!

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.