Hatalmas óriások költöztek a Keleti-Mecsekbe

Három hatalmas, fából készült óriás szobor költözött a Keleti-Mecsekbe, melyek a Mecseki Óriás Kaland kincskereső játék részei. Az óriások szobrai a települések határaiban csalogatják az érdeklődő turistákat arra, hogy játékos módon megismerhessék a települések, illetve a Mecsek mondavilágát és történelmét.

A Keleti-Mecsek legújabb lakói, a mecseki mondavilág és a játék megelevenítői

Vasgyúró óriás – Mecseknádasd

A baranyai mondavilág szerint Vasgyúró olyan irdatlan erővel bírt, hogy puszta kézzel bányászta a Zengő-hegy érceit, a kitermelt vasat pedig úgy formázta, mintha kenyértészta lenne. A mecseknádasdi óriás egy nagyjából 5,5 méter magas, akácfából készített alkotás, mely Dechandt Antal munkáját dicséri.

Kőmorzsoló óriás – Hosszúhetény/Püspökszentlászló

A Kőmorzsoló óriás Püspökszentlászló és Hosszúhetény között, egy békés erdőszélen talált rá új otthonára. A költözködésben Baráth Gábor képzőművész segítette, aki alapanyagot és energiát nem kímélve, sok köbméternyi akácfából alkotta meg a 3-4 méteres kolosszust. Nem csak környezetbarát, de biztonságos is, így a gyerekek nyugodtan kipróbálhatják, milyen érzés egy óriás tenyerén csücsülni.

Fanyűvő óriás – Bikal

Az akácfából épített, 3-4 méter magas kolosszust Baráth Gábor szobrászművész alkotta meg, aki mindig is kiemelt figyelmet fordított a környezettudatosságra. A baranyai mondakör szerint a meselény eredetileg a Hármashegy tetején éldegélt, és olyan hatalmas erővel bírt, hogy szabad kézzel, tövestől tépte ki a fákat a talajból. Új pihenőhelyén már visszafogottabb életet folytat, és megelégszik azzal, ha szórakoztathatja a Bikalra látogatókat. A jámbor óriást imádni fogják a gyerekek, hiszen a stabil szerkezet miatt kedvükre mászkálhatnak rajta.

„Egy turisztikai együttműködésének köszönhetően nyolc kelet-mecseki település összefogásával született meg a Mecseki Óriás Kaland kincskereső játék, melynek szimbóluma a három kolosszális alkotás: Vasgyúró Mecseknádasdon, Kőmorzsoló Hosszúhetényben és Fanyűvő Bikalon. A játék Pesti János Az ördögszántotta hegy mondáinak nyomán épül fel: a mese szerint az óriások elcsatangolnak a helyükről és meg kell őket keresni „

– árulta el Császár Levente Mesemíves mesekönyvíró.

A Kincskereső játék keretein belül kétfajta játék várja majd az érdeklődőket

„Rejtett kincseket kutatva” (8 db)

  • Rövidtáv, viszonylag könnyű terepen, javarészt település határán belül.

A játék az adott település helytörténetére épül, így, aki végigmegy az útvonalon, megismeri a település anekdotáit, meséit és látnivalóit. A játékot külön is lehet játszani, azaz: csak egy település kincseit kutatják fel a játékosok, de az „igazi” kincsvadászat az, amikor minél több kincset begyűjtenek, azaz: az összes település kincseit felkutatják, így a játék kapcsán a játékosok településről településre járhatnak, s mindegyiket megismerhetik. Összesen 8 db  kincskereső játék van az alábbi településeken: Szászvár; Kárász-Vékény; Magyaregregy; Hosszúhetény-Püspökszentlászló-Kisújbánya; Mecseknádasd-Óbánya; Pécsvárad-Zengővárkony; Bikal; Alsómocsolád.

A Játéklap segítségével végig kell menni a kincskereső úton, s menet közben a Játéklapon válaszolni kell a feltett kérdésekre, illetve néhol teljesíteni kell a feladatokat. A játék végén a Kincsesházban a Kincstárnok ellenőrzi a feladatokat, az Igazolványban igazolja a sikeres játékot és átadja az ajándékot (helyi terméket). Ezután lehet menni a következő településre, ahol újabb egységcsomagot kap a játékos.

Hatalmas óriások költöztek a Keleti-Mecsekbe

Kincsesházak:

  • Szászvár – Püspöki Várkastély, Templom tér 2.
  • Kárász – Faluház / TOURINFORM iroda, Fürdő u. 10.
  • Magyaregregy – Vadgesztenye Panzió, Petőfi u. 13.
  • Hosszúhetény – Hosszúhetényi Tájház , Hosszúhetény Kossuth L. u. 10.
  • Mecseknádasd – Hetényi Pincészet, Rékavölgyi u. 17.
  • Pécsvárad – Pécsváradi Élményvár / TOURINFORM iroda, Vár u. 45.
  • Bikal – Puchner Birtok / Recepció, Rákóczi u. 22.
  • Alsómocsolád – Alsómocsoládi Turisztikai Központ, Rákóczi u. 12.

„Mecsekkaland” (1 db)

  • Hosszabb táv, nehéz terepen.
  • Útvonalhossz: 20 km
  • Szintemelkedés: 500 m

A Mecsekkaland kincskereső játék egységcsomagját a szászvári vagy a kárászi Kincsesházban lehet megvásárolni. A játék mindkét településről teljesíthető. A játéklap segítségével végig kell menni a kincskereső úton, s menet közben válaszolni kell a Játéklapon feltett kérdésekre, illetve teljesíteni kell a feladatokat. A játék végén a szászvári vagy a kárászi Kincsesházban a Kincstárnok ellenőrzi a feladatokat, az Igazolványban igazolja a sikeres játékot és átadja az ajándékot.

„A Kelet-Mecseki turisztikai desztináció legújabb együttműködése 2017-ben indult azzal a céllal, hogy együttes összefogással több turistát csalogassanak a térségbe és újragondolják a térség marketingkoncepcióját. A Kincsesházak megnyitása, illetve a játék átadása a Covid-járvány hatására ugyan csúszik, azonban már most nagy érdeklődés övezi a tájba illeszkedő, 3-5,5 méteres szobrokat”

– árulta el Baráth Gábor és Dechandt Antal, az óriások alkotói.

Óriás(i) kalandra fel!

További részletek a projekt honlapján olvashatók: mecsekioriaskaland.hu


A fotók forrása: Mecseknádasd – Glasz Fotó; Hosszúhetény és Bikal: Baráth Gábor szobrász

Hatalmas óriások költöztek a Keleti-Mecsekbe

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

“Hatalmas óriások költöztek a Keleti-Mecsekbe” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Mind 3 fából készült szobrot és a gumiból készült sárkányt (ércnyelő) is megtaláltuk, utóbbit Máré váránál!🙂
    Nekünk idősödő felnőtteknek is jó kis időtöltés volt, gondolom a gyerekeknek még jobb!👍😊

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.