A bátaszéki romkert és a híres tölgyóriások

Bátaszéki romkert

A Tolna megyei Bátaszék két fontos látnivalóval is büszkélkedhet. A településen található a környék legnagyobb katolikus temploma, amely az egykor itt álló ciszterci monostor romjaiból lett felépítve. A bátaszéki romkert közelében, a településhez közeli dombon állnak a híres bátaszéki öreg tölgyek, amelyek 2015-ben elnyerték az „év fája” címet, sőt „Az év európai fája 2016-ben” titulus büszke tulajdonosai is.

Látogatás a bátaszéki romkert környékén

Bátaszéki monostor rövid története

A Gemenci-erdőség és a Geresdi-dombság közé beékelődött Tolnai-Sárköz kistájon fekvő Bátaszék helyén a tatárjárás előtt Székudvar falu húzódott. A mocsaras, lápos területen letelepedő ciszterciek itt alapították meg 1142-ben a Boldogságos Szűz tiszteletére szentelt apátságukat. A II. Géza király idejében emelt monostorra hamar ráragadt a Szék név, majd később a Cikádor helynév, amely a Székudvar torzított formája.

Bátaszéki romkert

A monostor virágzását a tatárjárás árnyékolta be, de a dúlás után az épületek bizonyos részét sikerült helyreállítani. A 14. századtól azonban a birtok lassú hanyatlásnak indult, és 1478 körül egyesítették a szomszédos bencés apátsággal. A mohácsi csatát követően I. Ferdinánd király egy palánkot emeltetett a monostor köré, amelyet Ibrahim török pasa az 1529-es ostrom után elpusztított.

A 150 évig itt állomásozó törökök újjáépítették a palánkvárat, s mecsetet és kaszárnyát alakítottak ki benne, sőt még egy minaretet is építettek ide.

A török kiűzését követően szerbek és németek érkeztek a településre, s az utóbbiak a megmaradt középkori romtemplom szentélyét használták misézésre. A 19. század második felére a toldozott-foltozott épület veszélyessé vált, ezért új templom építésébe kezdtek.

Bátaszéki romkert – A romkertből a tölgyóriásokhoz

A Bátaszéken található Nagyboldogasszony Római Katolikus Plébániatemplom már a méreteivel is kiemelkedik a környék templomai közül. A város szimbólumának is számító épület szomszédságában található az egykori ciszterci apátság templomának alapjait bemutató romkert.

A fontos történelmi emlékhelytől régebben egy 3,5 kilométeres turistaút vezetett az Orbán-hegyre, ahol a Szent Orbán-kápolna és a híres tölgyek találhatóak, de ebből napjainkra már sajnos semmi se maradt. Sebaj, így sem bonyolult eljutni a dombhoz, ahol a bátaszéki látnivalók állnak.

A Romkertből a Fő utca vonalát kell követni Mohács irányába, majd a kálváriakápolnánál jobbra kell kanyarodni, és a betonúton haladni tovább, ahol már táblák segítik az eligazodást.

Szent Orbán-kápolna és a híres tölgyek

A „hegy” tetejére felérve rögtön megpillantjuk a két óriást, amelyek a domboldalt egykor borító tölgyerdő utolsó hírmondói.

A fákat a Rákóczi-szabadságharcot követően a szerb-horvát telepesek ültettek ide, és az elmúlt évtizedben több neves címet is szereztek.

Ezekről a titulusokról egyébként egy információs tábla is tájékoztat bennünket. A domb másik látványosságát szintén a német betelepülők építették 1754-ben, hogy hálát adjanak az 1738-as pestisjárvány túléléséért. A magányosan álló huszártornyos kápolna a barokk építészet egyik legszebb környékbeli emléke.

Szállást keresel a közelben?

Itt tudsz nézelődni »»


Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.