Szatmár és Bereg legszebb látnivalói

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Magyarország legkeletibb megyéje, ahol rengeteg műemlék épület és természeti látnivaló várja az ide látogatókat. A megyében a Nyírség mellett a Szatmár-Beregi-síkság tömöríti a legtöbb épített nevezetességet, amelyeket mindenképp érdemes végig járni, ha a környéken járunk. Indulhatunk?

Szatmári-síkság legszebb látnivalói

Túristvándi vízimalom

Ma is működőképes a Túristvándi településen található vízimalom, amelyről először 1315-ből maradt fenn írásos emlék. A fából készült építmény Európában egyedülálló 3 alulcsapós vízikerekével, népies stílusú szerkezetével.

Az épületben megtekinthető egy kiállítás is, melyben a vízimalom történetével, működésével ismerkedhetünk meg.

Cím: 4944 Túristvándi Zrínyi u. 29.

TIPP: Túr-bukógát (Tiszakóród) – ahol Túr vize a Tiszába ömlik.

Szatmárcseke

Csónakos fejfás temető

1776-ban nyitották meg Szatmárcsekén a napjainkban is használatban lévő temetőt, amelyben jelenleg közel 1200 fejfa magasodik. A szatmárcsekei fejfának sajátos, csónakra emlékeztető formája van, tölgyfából készül és a föld feletti része 1,5-2 méter magas is lehet. Szemben a hiedelmekkel a fejfák csónakhoz való hasonlósága nem a lakosok ősi, vízi járművével, a ladikkal függ össze. Kivétel nélkül minden fejfa felirata az A-B-F-R-A, vagyis A Boldog Feltámadás Reménye Alatt, és többségük a B-P, vagyis Béke Poraira felirattal zárul. Az 1970-es években műemlékvédelmi rekonstrukció zajlott a temetőben, majd 1973-ban műemlékvédelem alá helyezték.

Cím: Szatmárcseke, Táncsics u. 14.

2. Kölcsey Ferenc Emlékmúzeum

A költő 23 évig lakott Szatmárcsekén, életútjára, az itt eltöltött évekre és a községben szerzett Himnuszra emlékezve készült a Kölcsey-kúria helyén álló Művelődési Ház állandó emlékkiállítása. Az épület előtt Kölcsey Ferenc egész alakos szobra áll, melyet 1973-ban a Himnusz megírásának 150. évfordulójára Marton László alkotott.

Cím: Szatmárcseke, Kölcsey u. 46

Szatmár és Bereg legszebb látnivalói

Tiszacsécse – Móricz Zsigmond Emlékmúzeum

Az aprócska, nádfedeles parasztház egyik helyiségében az író születési idejének megfelelő bútorok, a másikban az író életpályáját jellemző kiállítás látható néhány személyes homijával. Móricz Zsigmond 6 éves korági élt családjával ebben a házban, amely a legújabb kutatások szerint nem a szülőháza.

Az épületről maga Móricz szeretettel írt az „Áldozó csütörtök” c. elbeszélésében. Eszerint „a ház olyan, mint a többi kis ház ebben a kis faluban; egyik az ötvenkét házból, amennyiből a falu áll a Tisza partján, gyümölcsfa erdővel körülvéve, a Tisza–parti füzesek mögött megbújva, mint egy madárfészek. De ez a ház még olyan sincs, mint a többi, mert nincs neki még rédelye se, virágtartó korlátja az ereszemelő faoszlopok közt.”

A ház mögött áll Varga Imre Móricz-szobra.

Cím: Tiszacsécse, Kossuth u. 29.

Nagyar

Luby-kastély és rózsakertje

Nagyaron, a Luby- és Kende-kúriával átellenben áll a késő klasszicista Luby-kastély, amely 1878-79-ben épült. A kastélyt Luby Zsigmond fia, Luby Géza országgyűlési képviselő építtette eredetileg klasszicista stílusban, később eklektikus stílusban átalakították. Impozáns kék színét a felújítás során kapta. 

Az épületet 2011-ben felújították és interaktív múzeum kapott helyet a falai között, emellett egy Pálmaház is nyitva áll a látogatók előtt. A legnépszerűbb látnivaló pedig a több kastély körül elterülő Rózsakert, amelyet a ritka fajok és a korhűség tesz unikummá.

Cím: Nagyar, Petőfi Sándor u. 6.

További információk: www.luby.hu

Petőfi fája

Az öreg kocsányos tölgy alatt írta Petőfi Sándor a hagyományok szerint a Tisza c. versét.

Csengersima – Református templom

A Szamos holtágból kialakított tó partján, festői környezetben áll a kicsiny, téglából épült, középkori eredetű, fazsindellyel fedett református templom. A román stílusú templomot a XIII. században építették, majd 1729-ben újraépítettek. Festett famennyezete és berendezései 1761-ben készültek el. Műemléki helyreállítása 2000-ben fejeződött be.

Cím: 4743 Csengersima, Fő u. 28.

Cégénydányád – Kölcsey – Kende kastély és parkja (Kende-kúria)

Az 1913-as állapotoknak megfelelően felújított kastélyban a Kende család történetéről, a nemesi élet és nemesi udvar gasztronómiájáról, a természetvédelemről és a környék természeti értékeiről szóló állandó kiállításokkal várják a látogatókat.

Penyige – Lekvárium

Közel száz éves épületben, a főút mellett áll a penyigei Lekvárium, amelynek már az udvarán is láthatók a szilvalekvárfőzés elengedhetetlen kellékei: a kemencék és a katlanok. Az épületben egy hagyományosan berendezett parasztkonyha fogadja a látogatót. A múzeum a lekvárfőzés hagyományát igyekszik bemutatni a látogatónak.

Ezen a tájon terem egy őshonos szilvafajta, a penyigei szilva (népi nevén: “nem tudom szilva”), ebből a szilvafajtából főzik a cukor és tartósítószer nélküli szilvalekvárt, “Szatmár fekete aranyát”.

Cím: Penyige, Kossuth u. 105.

Szatmár és Bereg legszebb látnivalói
Lekvárium

Tarpai Szárazmalom

Észak-Tiszántúl egyetlen megmaradt szárazmalma Tarpán található. A XIX. század közepén fából készült, zsindellyel fedett épület felújítva várja a látogatókat.

Cím: Tarpa, Árpád u. helyrajzi szám: 1020/2.

Beregi-síkság legszebb látnivalói

Csaroda – református templom és fa harangláb

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében járva lépten-nyomon középkori templomokra bukkanunk. Az egyik ilyen gyöngyszem Csarodán található, a román stílusú templom a XIII. században épült. Északi falán bizánci freskók vannak szintén ebből az időszakból, míg a szentélyben XIV. századi alakos képek láthatók.

A freskók közül a hajó bal oldali falán található szentek alakjai a legrégebbiek, balról jobbra haladva szigorú bizánci rendben, János apostol, Kozma és Damján, az orvosszentek, Szent Péter és Szent Pál, Szűz Mária és a Szent Család követi egymást.

A szentély falán a 12 apostol közül ma már csak 6 képe vehető ki, az ablak két oldalán pedig Szent Katalin és Szent Dorottya alakját látjuk.

A XVII. században népies-virágos levélcsokrot festettek a templom külső-belső falaira, a barokk stílusú szószék és bútorzat a XVIII. században készült.

A templom közelében áll a népies stílusú, tölgyfából ácsolt, hatszögletes harangláb. A 14 méter magas építményt zsindellyel fedett sisak koronázza.

Cím: Csaroda, Kossuth utca 9.

A kulcs Gál Miklósné Piroska néninél van (06 20 444-7624), érdemes érkezés előtt egyeztetni.

Szállástipp Csarodán: Csaronda Vendégház

Tákos

„Mezítlábas Notre Dame”

A település legmagasabb pontján épült a református templom, amely a XVIII. századi népi építészet kimagasló művészeti alkotása. 

A mai templom első, keleti része 1766-ban épült, majd 1784-ben nyugat felé bővítés történt. A favázas, paticsfalú építmény alapját 40-45 centiméter átmérőjű fagerendák képezik. A fa léceket vesszővel fonták be, és pelyvás sárral tapasztották. Ezért is nevezik így: „mezítlábas Notre-Dame”.

A templom egyik büszkesége az 58 festett táblából álló kazettás mennyezet. Alkotója Asztalos Lándor Ferenc, ahogyan az az egyik táblán olvasható. A kazettákon más és más virágmotívumok szerepelnek, bennük felfedezhetők a horoszkóp állatövi jegyei is. További érdekesség, hogy a nap fénye pontosan azokban a hónapokban világítja meg a kazettákat, amikor annak hava van.

A hatszögletű szószéket, amelyet szintén virágmotívumok díszítenek, ugyancsak Asztalos Lándor Ferenc készítette 1766-ban. 

A beregi keresztszemes hímzéssel készült terítőket, valamint a padokat a helyiek készítették.

Szállástipp Tákoson: Baráth Vendégház és Vendégasztal

A templomlátogatás előtt vagy után érdemes megpihenni a közeli Baráth Vendégház és Vendégasztal portáján, ahol autentikus beregi ízeket kóstolhatunk meg. Tengeridarás töltött káposzta, lapcsánka, tarkedli… Te mindegyik ételt ismered?

Cím: Tákos, Bajcsy-Zsilinszky út 27.

Tel: (70) 330 4209

Tisza-strandok: Tivadar és Gergelyiugornya (Vásárosnamény)

Tengerpartot idéző homokos strandok, parkosított pihenőrész, lassan mélyülő vízpart jellemzi a Tivaradnál és Gergelyiugornyánál található szabadstrandokat.

Szatmár és Bereg legszebb látnivalói
Tisza-strand, Gergelyiugornya

Szállástippek

Szabolcs és Bereg legszebb látnivalói az alábbi térképen is megtekinthetők:

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.