Szőregi Rózsaünnep és a végtelen rózsaföldek varázsa

A rózsatermesztésről elsősorban Bulgária juthat eszünkbe, pedig nem árt tudni, hogy hazánkban, a Szeged melletti Szőregen is több hektárnyi rózsa nyílik. Ráadásul minden júniusban több napos rendezvényen (XXI. Szőregi Rózsaünnep) ünneplik meg az illatos virágokat.

Szőregi Rózsaünnep

Szőregi rózsa

A szőregi rózsatő, mint kiemelkedő nemzeti érték, a Magyar Értéktár tagja, 2012 óta pedig az Európai Unió oltalom alatt álló eredetmegjelölések és földrajzi jelzések nyilvántartásában is szerepel.

És miért épp Szőregen terem ez a rengeteg virág?

A Tisza-Maros háromszögben (Szeged-Szőreg, Újszentiván, Tiszasziget, Kübekháza, Deszk, Kiszombor, Szeged-Gyálarét, Szeged-Mihálytelek, Algyő területeken), köszönhetően a napos órák magas számának, évi 4-5 millió rózsatövet termelnek, ami európai viszonylatban is igencsak kiemelkedő szám.

XXI. Szőregi Rózsaünnep – 2019. június 21-23.

1999-ben fogalmazódott meg a gondolat, hogy a helyiek egy látványos, több napos fesztivál keretében népszerűsítsék a virágok királynőjét, azóta a termesztők minden év júniusában háromnapos programsorozattal ünneplik Európa-szerte híres rózsáikat. A legnépszerűbb látványosság egyértelműen a szombat délután megrendezésre kerülő karneváli felvonulás, ahol több százezer rózsaszállal feldíszített ünnepi menet vonul végig Szőreg utcáin, de emellett autós felvonulás (Rózsafutam), a Futórózsa félmaraton és számos kulturális program is várja az érdeklődőket. A felvonulást követően hajnalig tartó koncertek, színpadi programok, tűzijáték szórakoztatja a Szőregi Rózsaünnep vendégeit.

Részletes program >>

Rózsaünnepi felvonulás

Talán a debreceni Virágkarneválhoz lehetne hasonlítani azt a felvonulást, ami a Rózsaünnep egyik leglátványosabb programjaként szombat délután kerül megrendezésre. Rózsákkal feldíszített lovasfogatok, hintók, autók, traktorok és más járművek lepik el Szőreg központját és a 6 km-es szakaszon végigvonulva igazi karneváli hangulatot varázsolnak.. Eközben a nézők sem unatkoznak, hisz a mesés látvány mellett több tízezer szál rózsát is dobálnak a kocsikból, így aki szemfülesebb, akár egy csokornyi illatos virágot is össze tud magának gyűjteni.

Végtelen rózsaföldek Szőreg határában

Szőreg régen önálló település  volt, ma Szeged egyik külső területe, ahol a magyarországi rózsatermesztés kb. 98 %-a zajlik. Sokan családi vállalkozásban dolgoznak, mások egészen nagy cégekben termesztik a virágot, a Szőregi Rózsaünnepen lehetőség van betekinteni mindkét módszer munkafolyamataiba.

Szőreg szomszédságában, Deszken található az Agrirose Kertészet, ahol kb. 40 hektárnyi területen összesen 350 fajta rózsatövet gondoznak. A deszki Tóth család 1968 óta foglalkozik szántóföldi rózsatőtermesztéssel, a kezdetben 5000 db rózsatövet előállító gazdaság napjainkra a legnagyobb rózsatőtermelő vállalkozássá nőtte ki magát. A virágokat főként exportálják, Hollandia és Németország a legnagyobb felvevőpiac, ezért igencsak magas minőségi követelményeknek kell megfelelniük a növényeknek. A Szőregi Rózsaünnep egyik népszerű programja a rózsaföldek látogatása, a szervezők ingyen buszt biztosítanak a vendégek számára a rózsaföldekre való kijutáshoz.

Kiállítások a Rózsaünnep idején

  • Divatos rózsák – Rózsás divatok, mozaikok az öltözködés történetéből. Helyszín: Somogyi-könyvtár Szőregi Fiókkönyvtára
  • Filmvetítések – Rózsatermesztés, Marostótól Szőregig, Szőregi Rózsaünnep, Márk Gergely. Helyszín: Kossuth Lajos Általános Iskolaid.
  • Kanalas István szőregi fafaragó életműve. Helyszín: Művelődési Ház
  • Levendulaszüret. Helyszín: Szőregi Levenduláskert
  • Rózsa- és dísznövényvásár.Helyszín: Kocsis Flora Kft. Virágsziget
  • Rózsakötészeti bemutató.Helyszín: Művelődési Ház
  • Rózsaszoba – A Szőregi Rózsahölgyek Rendje rózsa- és porcelán kiállítása. Helyszín: Művelődési Ház
  • Szeged nevezetességei – Kovács Sándor akvarell-kiállítása. Helyszín: Művelődési Ház
  • Szőregi rózsák – rajzkiállítás. Helyszín: Kossuth Lajos Általános Iskola
  • Vágott rózsa bemutató. Helyszín: Kossuth Lajos Általános Iskola
Szőregi Rózsaünnep

Bár a Szőregi Rózsaünnepet kezdetben a helyiek saját szórakoztatásukra szervezték, mára az esemény kinőtte a városhatárt és az ország több pontjáról is várják a vendégeket.

***

A rendezvényről további képek és információk a Rózsaünnep oldalán érhetők el: www.rozsaunnep.hu

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.