Őszi csodahelyek – a Csodahelyek.hu csapatának ajánlásával

Néhány napja egy régi kedves olvasónktól, Kozma Andreától érkezett az alábbi üzenet:

Kedves Csodahelyek-csapat! Kérlek írjátok meg (ha időtök engedi), hogy Ti milyen „csodahelyeket” fedeztetek fel a mi javaslatainkra!

Elgondolkodtunk a kérdésen, mert habár hetek óta őszi csodahelyeket, látnivalókat ajánlunk itt, a weboldalon, illetve a facebook oldalon és a Csodahelyek Magyarországon csoportban is, de joggal gondolhatjátok, hogy csak a szánk tollunk jár, és alig-alig utazunk. Íme, itt a bizonyíték, hogy mi is kirándulunk, túrázunk ősszel, és a Zempléntől az Őrségig igyekszünk felfedezni régi és új helyeket. Nézzünk be hát a kulisszák mögé, hogy kiderüljön: melyek azok az őszi csodahelyek Magyarországon, ahol mi magunk is szívesen kirándulunk?

őszi csodahelyek

Őszi csodahelyek – a mi kedvenceink

Csermely Marianna (moderátor) – Zempléni-hegység

„A kedvenc őszi csodahelyem a Zemplénben van, és 100 % természet. Keresem az újdonságot, ezért mindig más részét fedezem fel. Különleges számomra egy séta Kőkapun, vagy a kilátópontok közül a Sólyom-bérc.”

őszi csodahelyek
Ősz a Zempléni-hegységben (fotó: Csermely Marianna)

Kaprinyák Nikolett (főszerkesztő) – Bakony

Nehéz lenne, sőt szinte lehetetlen egyetlen kedvenc helyet megjelölni, ezért inkább mesélek a legutóbbi élményemről. A Magas-Bakony egyik legszebb túraútvonalát, az Ördög-árkot jártuk be néhány nappal ezelőtt. Bár a fák még nem öltöztek színesbe, de a táj így is rendkívül változatos volt. A túra egy könnyű erdei sétával kezdődik, majd ahogy leérünk a völgybe, mintha egy elvarázsolt helyre csöppennénk. Mohával benőtt sziklák, hatalmas fák és az Ördög-gát, amely az egyik legszebb természeti képződmény Magyarországon.

De említhetném a Bakony egyéb kirándulóhelyeit, a Római-fürdő vízesést vagy a Cuha-patak völgyét is. Nekem idén ezek a kedvenc őszi csodahelyeim!

őszi csodahelyek
Ördög-árok a Magas-Bakonyban

Kristóf Eszter (szerző) – Dunakanyar

„Rengeteget utaztam az elmúlt években ősszel, sok csodahelyet láttam, de a legszebb őszi csodahely számomra mégis az otthonomhoz közel, a Dunakanyarban található. 

A visegrádi Apátkúti-patak völgye minden évszakban úgy vár, mintha tegnap jártunk volna itt utoljára. Nem változik, megőrzi az emlékeinket. Gyerekkorom óta igyekszem sok időt tölteni a völgyben, amely a színes leveleknek köszönhetően ősszel olyan látvány, ami semmihez sem fogható. A Telgárthy-rét, a Bertényi Miklós füvészkert, az Ördögmalom-vízesés, a Kaán-forrás és a Pisztrángos Tavak környéke igazi őszi bakancslistás hely, ha kirándulni szeretnénk, ha romantikára vágyunk, vagy csak megszöknénk a világ elől valahova, ahol garantáltan nincs térerő. 

Az Apátkúti-patak közepén, a köveken álldogálva pedig újraértékelhetjük a »»gondtalan pillanat«« fogalmát.”

őszi csodahelyek
Bertényi Miklós Füvészkert (fotó: Kristóf Eszter)

Matolcsi Viktória (szerző) – Királyrét

„A csodahely számomra mindenképpen természetközeli. Egy olyan hely, ahol békesség van, friss levegő, erdő és/vagy víz. Ahol megállok egy pillanatra és hálát adok úgy igazán mindazért, ami valójában fontos. Ilyen nekem a Királyrét a Börzsönyben.

A rengeteg gyerekkori élmény, kirándulás, kisvasutazás, gombászás, sütögetés emléke még jobban emeli számomra ennek a helynek az értékét. Jó érzés felnőttként is visszatérni és a saját gyerekemmel újra átélni mindezt.”

Osgyáni Eszter (moderátor) – Őrség

„Csoda: ….van valami a levegőben, az ember megnyugszik, jobb kedvre derül és ott akar maradni. Nekem az Őrség egy ilyen csodahely, mikor azt érzem, hogy hazaértem. Körülvesz a mérhetetlen nyugalom, olyan, mintha egy másik világba csöppennék. Lelassul az ember és megtanul együtt létezni az ottani élettel.”​

Tasi Zsolt (szerző) – Óbükk

„2012 óta szervezek hol kisebb, hol nagyobb társaságoknak pár napos őszi túrákat hazánk középhegységeiben. A legszebb évszakunkban jártam már a Balaton-felvidéken, a Pilisben, a Karancs-Medves-vidéken, a Vértesben, a Mátrában és a Börzsönyben többször is, de egy se varázsolt el annyira, mint az Óbükk.

A Bükk-hegység legöregebb része, az Upponyi-hegység festői bérceivel, vadregényes mészkőszikláival és sűrű erdőivel, maga a csend és a romantika hazája.”

Óbükk (fotó: Tasi Zsolt)

Ezek voltak hát a mi kedvenc őszi csodahelyeink. És Ti merre barangoltok idén ősszel?

»» Osszátok meg velünk kommentben vagy töltsétek fel fotóitokat a Csodahelyek Magyarországon csoportba!

(Kiemelt fotó: Jakob Owens on Unsplash)

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.