Cölöpsétány, nádas, békakórus – A Tisza-tavi Vízi Sétány látnivalói

Tisza-tavi Vízi Sétány

Kevés olyan vizes kirándulóhelyen jártunk eddig, ahol olyan népes békakórus fogadott, mint a poroszlói cölöpsétány mentén. A pallósor, az interaktív táblák, a kilátó, a nádasban költő madarak és a Tisza-tó hűsítő levegője már csak hab a tortán a békakánon mellett. Mutatjuk, milyen élmények várnak, ha gyerekekkel kirándulsz a Tisza-tavi Vízi Sétány területén.

Tisza-tavi Vízi Sétány, Poroszló

A Tisza-tó környékén számos érdekes látnivaló és izgalmas program várja a család apraja-nagyját. Érdemes autóval célba venni a tavat, hogy a lehető legtöbb élmény férjen bele az időnkbe, de aki elég sportos, akár kerékpárra is pattanhat, a Tisza-tó immár gond nélkül körbetekerhető.

Ha autóval érkezünk Poroszlóra, a kocsit a 33-as főút mellett található Fűzfa pihenőpark és étterem parkolójában hagyhatjuk, innen egy kis ösvény vezet a töltésre, majd onnan még 3 perc séta a Fűzfa Kikötő.

A büfében barátságos kiszolgálás fogad, itt megválthatjuk a jegyet a csónakra, ami a vízi úton megközelíthető cölöpsétányhoz vezet. A motoros csónakkal már önmagában is nagy kaland a nádas mellett közlekedni, tavasztól őszig nagyon ajánljuk a programot. A csónak a Tisza-tavi Vízi Sétány kikötőjében tesz ki minket, innen gyalogosan járhatjuk be a területet.

A Tisza-tavi Vízi Sétány látnivalói

Már a kikötőben szemügyre vehetjük a térképet, ami bemutatja nekünk a sétányt, de hamarosan amúgy is egyértelművé válik a haladási irány. Több megfigyelőtorony található a pallosorok végein, ezekben interaktív feladványok segítik a helyi állat- és növényvilág megismerését.

A rejtvények, játékok és egyéb feladványok a nádasban élő madarakról, a Tisza-tó arcairól, a vízi növényekről, a vízgazdálkodásról és a tiszavirágzásról mesélnek. A gyerekek és felnőttek számára is szórakoztató állomások még közelebb hozzák hozzánk a Tisza-tó világát.

A sétány több részéről, és az egyik megfigyelőtorony ablakából a Tisza-tavi Ökocentrum is látható.

A pallósor egy kis pihenőszigetre visz bennünket, itt padok, asztalok és további feladványok találhatók, de jó, ha tudjuk, hogy pl. nagyobb esőzés után térdig járunk majd a vízben. Mi pont így érkeztünk a sétány pihenőszigetére, de ez cseppet sem vont le az élményből, haladtunk tovább inkább a pallósoron.

A Tisza-tavi Vízi Sétány egyik legemlékezetesebb állomása kétségkívül a 15 méter magas kilátó, ahonnan a gyékényesre és nádasra, illetve a 33-as út hídjára láthatunk rá. Megfigyelhetjük a helyi horgászokat, a kenusokat és az itt élő madarakat is.

Amint tovább folytatjuk az utunkat, elérkezünk egy kis mesebirodalomba, méghozzá a Görbe nevű belső tóhoz. Ennek sokkal tisztább a vize, mint amilyen a nádasok mellett volt, azonban a békák éneke ugyanúgy cseng. A látvány egyértelműen csodahellyé teszi a sétány ezen részét (is).

Innen már nincs messze a sétány kikötője. Ha felhívjuk telefonon a csónakost, hamar értünk jön, de tapasztalatból tudjuk, hogy egyébként is nagyjából tudják, mennyi időt vesz igénybe az 1500 méter hosszú pallósor és a többi látnivaló feltérképezése.

A legnagyobb tanulság a Tisza-tavi Vízi Sétány és a Fűzfa Kikötő kapcsán: Itt nem kapkod senki. Ne siettessük a csónakost, ne akarjunk rohanni, mert mindennek megvan a maga ritmusa. Próbáljunk ráhangolódni és élvezni a természet közelségét.

Hasznos tudnivalók

  • A sétány megtekintéséhez belépőjegyet kell vásárolni, ami tartalmazza az oda-vissza hajóutat is.
  • Jegyárak: Felnőtt (18 év felett): 2 000 Ft / fő, Kedvezményes (3-18 éves kor, kerekesszékes): 1 500 Ft / fő, 3 éves kor alatt ingyenes.
  • A tanösvény bejárása kb. 1,5 órát vesz igénybe
  • Ne hangoskodjunk, ne kiabáljunk, ne szemeteljünk. Itt csak vendégek vagyunk.
  • Dohányozni és sütögetni tilos.
  • A sétány kutyabarát terület, de a vízbe tilos beengedni a kutyát.
  • Nyitva tartás: április és október: 10-16 óráig, május, június 15-ig, illetve szeptemberben: 9-17 óráig, június 16-tól augusztus 31-ig: 9-19 óráig
  • A sétányon nincs büfé, így vizet, üdítőt mindenképpen érdemes magunkkal hozni otthonról, vagy megvehetjük a büfében is
  • A Fűzfa Kikötő mosdóját célszerű használni, mielőtt vízre szállunk. A sétányon találtunk két klasszikus erdei vécét is, azonban zárva voltak.
  • Aki kedvet kap az evezéshez, a kikötőben elolvashatja Zsolti, a béka evezős tanácsait.

Programtippek a Tisza-tó környékén

A Tisza-tó környékén evező és kerékpáros programok, tanösvények, állatos látnivalók és számos múzeum, kilátó, kirándulóhely vár. Érdemes akár több napot is eltölteni a környéken, garantáltan nem fogjuk megbánni.

Több napig maradnál? Foglalj szállást!


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Kristóf-Zöld Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Pénztárcakímélő csodahelyek e-book

100+ ingyenes élmény, kirándulás és program

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk több mint 100 hazai programot, élményt és kirándulóhelyet.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.