Pitten, Alsó-Ausztria ékszerdoboza

Pitten egy ékszerdoboz. Az alsó-ausztriai kis falu kedvet csinál a vidéki élethez. Elsősorban rózsakertjéről ismert, jogosan, hiszen a tartomány második legnagyobb rózsakertjét mondhatja magáénak. Ráadásul a rózsatövek nem akárhol nőnek: a rózsakert a helyi katolikus templom kertje, a közösség hozta létre és ápolja.

A Rózsakert (Rosengarten) közelében található egy kis pavilon, amolyan „hozom-viszem” könyves állomás. Érdemes betérni, lehet könyvet választani és elvinni, valamint természetesen könyvet ott hagyni, ajándékozni is valaki másnak, aki majd szintén arra jár.

Aki szeptember első hétvégéjén jár Pittenben, betérhet a mediterrán hangulatú plébániaudvarra is, ahol a Pfarrheuriger várja. A Pfarrheurigerekben tovább él az a szép hagyomány, melynek keretében a helyi, kis közösségek egy-egy hétvégére vendéglőt hoznak létre, ahol saját készítésű ételekkel-italokkal várják a betérőket. Helyi borok és kulináris érdekességek mellett lehet beszélgetni, lelassulni a hétköznapok rohanásából.

Körtúra és rövid kirándulás a városban

Pittenből indulva egy körülbelül 5 órás körtúrát is tehetünk a Pitten – Leiding – Sautern – Pitten útvonalon. Az út Pitten szépséges környékén vezet, egész évben bejárható, kivéve, ha extra sok hó esik. A teljes túra 16-17 km, de 9 km-es, rövidített variációja is lehetséges.

Ha csak egy rövidebb kirándulást tennénk, akkor a Rózsakerttől indulva sétáljunk fel a hegyoldalban álló (és lentről is jól látható) templomhoz (amely koncerteknek is otthont ad), majd tovább haladva a felfelé vezető erdei úton elérjük a várat. Sétánk során megcsodálhatjuk a Bucklige Welt hegyes-dombos vidékét, mely messzire nyúló panorámával fog elénk tárulni.

Ha május 11. és szeptember 1. között érkezünk Pittenbe, akkor a helyi strandot is érdemes felkeresni. Gyerekmedence, családi élménymedence és a pitteni várra néző panoráma vár ránk.

TIPP:

A strand (Schlossbad Pitten) szezononként 1x ingyen látogatható, ha rendelkezünk Niederösterreich-Carddal. (Egyébként 3,50 EUR a belépő.)

Pitten Alsó-Ausztria

Pitten múzeuma

A település múzeuma gyakorlatilag egy időutazást kínál: a bronzkortól a római koron át a középkorba érve, majd az ipartörténeti érdekességeket is bemutatva ad képet a régióról. A múzeumi belépőt kombinálhatjuk a helyi nevezetességekhez induló vezetett sétával, mely a következő időpontokban indul: péntek 4 óra, szombat 2 óra, vasárnap 11 óra.

Hasznos információk:

Rózsakert látogatása: ingyenes

Múzeumi belépő Pittenben:

  • Felnőtt: 4 EUR
  • Nyugdíjas (65 év felett): 3,50 EUR
  • Tanuló (10-14 éves): 2 EUR
  • Gyerek (10 éves kor alatt): ingyenes

Múzeumi belépő vezetett sétával kombinálva:

  • Felnőtt: 8 EUR
  • Nyugdíjas: 6,50 EUR
  • Tanuló: 4 EUR
  • Gyerek: ingyenes

Látnivalók a közelben

Ha a pitteni kirándulás után még marad időnk, a szomszédos Bad Erlach valamelyik heurigerében ízletes ebédet vagy vacsorát fogyaszthatunk el, de folytathatjuk utunkat a legközelebbi város, Wiener Neustadt (Bécsújhely) felé is, ahol 2019. november 10-ig a tartomány központi kiállítása tekinthető meg a St. Peter an der Sperr Múzeumban és a Kazamattákban.

(Fotók: Végh-Fodor Mónika)

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.