Ammonitesz tanösvény – Körtúra, amely a dinoszauruszok előtti világba kalauzol

Ammonitesz tanösvény

A Villányi-hegységet alkotó kőzet nemcsak a szőlőtermesztéshez nyújt ideális adottságokat, hanem az itteni üledékekben rejtőző jura időszaki állatfajok lenyomatai is értékesek. Eme letűnt élővilág bemutatására jött létre a villányi Ammonitesz tanösvény, amely egy könnyen teljesíthető körtúra akár gyerekekkel is.

Ammonitesz tanösvény – gyerekbarát körtúra Villányban

A villányi leletek története

A szigetként kiemelkedő Villányi-hegységet üledékes kőzetek alkotják, amelyek a felső karbon és a kréta időszak között keletkeztek.

A kutatók 1910-ben kezdték el vizsgálni a hegyet alkotó réteget, és jura időszaki ammonitesz és pliocén-pleisztocén korú gerinces maradványokat fedeztek fel benne.

Lóczy Lajos 1915-ben publikálta az itteni leletegyüttesről írt tanulmányát, amely fajgazdagsága miatt ezután világhírű lett. Ekkor nevezték el az itt talált réteget „Villanyium”-nak, amely a pleisztocén kor legidősebb időszakának lenyomatait rejti.

A Templom-hegyet már a római korban is kőbányaként használták, de az 1960-70-es években indult be a nagyüzemi bányaművelés.1989-re azonban ezt sikerült beszüntetni, és a területet ekkor védetté nyilvánították.

Ammonitesz tanösvény – élet a dinoszauruszok előtt

A vasútállomástól 500 méterre található bányaudvar kőzettani értékeit ma is megcsodálhatjuk. A Duna-Dráva Nemzeti Park tanösvénye kb. 1 kilométer hosszan kanyarog a területen.

A bánya belsejében nincs kialakított túraútvonal, a közlekedést csak a fontosabb elágazásokban elhelyezett nyilak segítik, van azonban egy letölthető idegenvezető füzet.

Megnézem a füzetet >>

Az Ammonitesz tanösvény első, indító táblája a vasútállomás felé vezető műút mellet van, innentől a kék jelzéseket kell követni a bányáig.

Templom-hegyi kilátó

A villányi Templom-hegyen egy fából készült, keleti pagodára hasonlító kilátó, a Templom-hegyi kilátó áll, amely mintegy megkoronázza az alatta haladó, az egykori kőbányában húzódó Ammonitesz tanösvényt.

A kétszintes, különleges formájú építmény tetejéről egész Villány belátható. Kiváló a panoráma a Szársomlyóra és a hegység lankáira.

A kilátó az Arany János utca felőli parkolóból falépcsőkön közelíthető meg, de a Szűz Mária Szent Neve templom mellől induló kis utcaközön is fel lehet menni.

Figyelem, a tanösvény természetvédelmi terület, ezért a kövek gyűjtése itt is tilos! Ne vigyünk haza „szuvenírt”, inkább óvjuk és védjük a fontos területet!

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes nézelődni >>


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.