10+1 bakancslistás nyári program a Tisza-tónál – Élmények minden korosztálynak

nyári program a Tisza-tónál

Kilátók, madárles, biciklitúra, evezés és további vizes élmények várnak a Tisza-tónál, ahol az aktív kikapcsolódás és a pihentető elvonulás egyaránt kellemes élmény. Mutatjuk, melyik az a 10+1 bakancslistás nyári csodahely, látnivaló és program a Tisza-tónál, amelyet érdemes felkeresned, ha a tó környékén kirándulsz.

10+1 bakancslistás nyári program a Tisza-tónál

Tiszavirág ártéri sétaút / Örvényi Pákász Tanösvény

Kíváncsian várod, milyen kalandokat tartogat számodra a Tisza-tó? A Szabics kikötőből csónakkal juthatsz át a szigetre, innen indul az interaktív ösvény, amely a Tiszavirág ártéri sétaút nevet kapta. A sétány 2 km hosszan vezet, útközben közelebbről is megismerkedhetsz a Tisza-tó élővilágával, illetve a kérészek különleges életével.

Ha ladikba szállsz, kötelek segítségével áthúzhatod magad a túlpartra. Itt található az 1 km hosszú, 12 állomásos Örvényi Pákász Tanösvény, amely a pákászok világát mutatja be.

Bölömbika kilátó / Fattyúszerkő kilátó / Küszvágó csér kilátó

2021-ben két új vízitúrás kilátóval gazdagodott a Tisza-tó, különlegességük, hogy kizárólag vízi úton lehet őket megközelíteni. A vízre épített kilátótornyok 9 méter magasak, és amellett, hogy kiváló elhelyezkedésüknek köszönhetően belátni a tetejükről az egész Poroszlói-medencét, remek vízitúrás pihenőhelyek is.

A tornyok olyan védett madárfajokról kapták a nevüket, amelyek az építmény környezetében is gyakran fellelhetőek.

A Poroszlóhoz közeli Csapói Holt Tisza mentén kapott helyet a Fattyúszerkő kilátó, így hívták azt a kilátót is, amely egykor itt állt. Az Újlőrincfalvához és a Ravasz-háthoz közelebb eső kilátó pedig a Bölömbika kilátó nevet kapta.  

Tudtad? A Bölömbika kilátó kapta 2021-ben az Év Kilátója kitüntető címet.

2022-ben újabb vízitúrás kilátóval gazdagodott a Tisza-tó, a kilátótorony, amely a másik két építmény mintájára épült, a Küszvágó csér kilátó nevet kapta.

Mindhárom kilátót érdemes felkeresni, remek program a Tisza-tónál, annál is inkább, mert túrázás közben festői környezetben nyílik lehetőség a pihenésre. Miért hagynád ki az alkalmat?

Tisza-tavi Vízi sétány / Tisza-tavi Ökocentrum

A poroszlói Tisza-tavi Vízi sétányra csak hajóval lehet bejutni, a hajó a Fűzfa pihenőpark és étterem előtt lévő parkoló mellől indul. Az 1,5 km hosszú sétány cölöpökre épített pallókon vezet át a nádason, útközben két madárfigyelő házikó és egy kilátó is vár.

A Tisza-tavi Ökocentrum a tó túloldalán, a sétány bejáratával szemben található. Itt kapott helyet Közép-Európa legnagyobb édesvízű akváriumrendszere, emellett állandó és időszaki kiállítások, 3D-s mozi, játszószoba és kilátótorony csalogatja az érdeklődőket.

Kiskörei Hallépcső

Közép-Európa legnagyobb ökológiai folyósója Kisköre községben található, a hallépcső természetes átjáróhelyet biztosít a Tisza-tó és az alvízi Tisza folyó között.

A vízlépcsőt 37 darab 20 cm-es lépcső alkotja, emellett a hallépcsőben három kisebb és egy nagyobb pihenő tó is megtalálható. Az 1371 méter hosszú, 17 méter széles átjárónál egy monitorhelyiségben beleshetsz a halak világába.

Kiskörei kilátó

A 19 méter magas Kiskörei kilátó és a mellette álló négy lábasház a Köre Kikötő mellett található, ez az Alföld egyik legmagasabb pontja. A kilátó két összefordított hajótestet ábrázol, tetejéről pazar kilátás nyílik a Tisza-tóra, az Abádszalóki-öbölre és a vízerőműre.

Tisza-tavi Madárrezervátum

A Tisza-tó északi területén, a Tiszavalki-öbölben található a Tisza-tavi Madárrezervátum, amely védett természeti értékünk. A terület megközelítése csak csónakkal lehetséges, a nádrengeteg ösvényei valóságos vízi labirintust alkotnak.

Ezen a tájon alakult ki a hazai Tisza leggazdagabb gémfaluja, a gémfalut víz veszi körül. A gémek mellett jégmadarat és kárókatonát is láthatsz a rezervátum területén.

Vízitúra a Tisza-tónál

A tündérrózsák, hódok és kormoránok világában kalandoznál? Fedezd fel a tó világát egy motorcsónakos vízitúra vagy kenutúra alkalmával!

A csónakázás tavasztól őszig hangulatos program a Tisza-tónál, a túra során nádassal benőtt területeken haladhatsz, ahol hódvárak és hattyúfészkek teszik izgalmasabbá a kirándulást.

Biciklis program a Tisza-tónál

A Tisza-tó népszerű kerékpáros úti cél, a tó körül haladó kerékpáros út majdnem végig sík terepen vezet. A biciklizés ideális családi program a Tisza-tónál, de egy baráti kiruccanáshoz is remek program lehet.

A kis kör 64 km hosszú, míg a nagy kör 95 km-es távja a gyakorlottabb túrázók számára ajánlott. Amennyiben többnapos tekerést tervezel, érdemes szállást foglalni a környéken.

Tipp: Ha nincs saját biciklid, biztosan örömmel fogadod majd a hírt, hogy a Tisza-tavi Kerékpáros Centrumban kerékpárbérlésre is van lehetőség.

Kerékpártúra a Tisza-tónál (fotó: Deák-Ember Ágnes)

Gyerekbarát strandok a Tisza-tónál

A 28 négyzetkilométer területű Sarudi-medence átlagos vízmélysége 150 cm, itt található a Tisza-tó homokos tengerpartja, a KalandPart. Az élményközpontban vízi játszótér, mászóbázis, trambulinpart és sporteszköz kölcsönző várja a családokat.

A kiskörei strand öblében szintén lassan mélyül a víz, kisgyermekes családok számára az Abádszalóki-medence ezért éppen szintén jó választás. A Poroszlói-medencében Poroszló és Tiszafüred szabadstrandja, míg a Tiszavalki-medencében Tiszabábolna ligetes strandja nyújt felfrissülést a nyári napokon.

Az Élményfalu Kalandpark és Strandnál, illetve a Tisza-tavi mancsos Pancsolónál is fürödhetnek a tóban kutyák.

SUP túra

A Tisza-tó vízfelülete kiválóan alkalmas a vízitúrázásra, ráadásul nemcsak kenuból, kajakból vagy csónakból gyönyörködhetsz a tó élővilágában, hanem SUP deszkán állva is. Akár vezetett túra keretében is részt vehetsz SUP deszkás úton, nagyszerű vizes élmény lesz a családdal vagy a barátokkal.

Figyelj oda! A holtágak és nádasszigetek labirintusában könnyen eltévedhetsz, ezért célszerű, ha mindig van nálad térkép!

Fotó: pexels.com

+ Kulináris élmények a Tisza-tónál

A tradicionális Tisza-tavi fogásokat muszáj végigkóstolnod, ha a tónál pihensz. A tiszacsegei korhelyhalászlé igazi kuriózum, ahogyan a harcsából és pontyból készült haltepertő is. A roppanós külső és a fenséges ízek garantáltan levesznek a lábadról, de nagy kedvenced lesz a helyi harcsapaprikás, rántott hal és a harcsaropogós is.

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes körülnézni >>


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Deák-Ember Ágnes, Kovács Kata, Csodahelyek.hu, instagram, pexels.com

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.