Az ősi maják sírkamráinak hangulatával vár a titokzatos őskohó

Fazola-kohó

Lépkedj Indiana Jones bakancsában és fedezd fel a kirándulók által csak őskohó néven emlegetett Fazola-kohót, amely a Hámori-tó nyugati csücske és Újmassa között, a Garadna-patak festői völgyében rejtőzik. A lillafüredi Palotaszállótól 6 perces autóútra eső kohó látványa olyan rendhagyó, mintha egy filmforgatás helyszínén járnál.

Az Újmassai őskohó/ Fazola-kohó és a Massa múzeum látnivalói

A Fazola-kohó amelyet sokan csak őskohóként emlegetnek, hazánk egyetlen kohóipari műemléke. A faszéntüzelésű nagyolvasztóhoz hasonló ipari emlékből Európában csak három található.

A Garadna-patak völgyében található építményt Fazola Henrik lakatos mester 1770-ben Miskolc-Ómassa területén, Mária Terézia engedélyével építtette, az általa felfedezett bányákra, illetve a térségben található hatalmas erdőségekre alapozva. Fia, Fazola Frigyes a gyár fejlesztőjeként létrehozta a Hámori-tavat, amely megoldotta a kovácsműhelyek vízellátását. Tevékenységének köszönhetően a vasgyár a 19. század első évtizedeiben fénykorát élte.

A kohóban utoljára 1872-ben olvasztottak vasércet. Miután a diósgyőri gyárat felépítették, a kohó és az öntöde berendezéseit elszállították, az épületeket pedig részben lebontották. A nagyolvasztót 1953-ban rekonstruálták, és részben eredeti formájában visszaállították.

A kohó mellett áll a Massa Múzeum, amely a Diósgyőr-Hámori Vasmű százéves történetét és a gyár életében fontos szerepet játszó Fazola-család tevékenységét mutatja be.

Hasznos tudnivalók

  • Fazola-kohó nyitva tartása: május 1. – június 30-ig: csütörtök – szombat: 10:00 – 16:00; július 1. – szeptember 1-ig: csütörtök – szombat: 10:00 – 16:00; szeptember 1. – október 31-ig: csütörtök – szombat: 10:00 – 16:00; november 1. – április 30-ig zárva
  • A Massa Múzeum díjtalanul látogatható május 1. – október 31-ig, csütörtök-péntek-szombat: 10:00-16:00
  • Cím: 3517, Miskolc-Újmassa, Ómassai út
  • Megközelítés: Az őskohó Miskolc felől a lillafüredi kisvasúttal vagy a 15-ös autóbusszal érhető el, illetve autóval Miskolc és Eger felől a Palotaszálló mellett elterülő Hámori-tónál Ómassa felé elágazó úton közelíthető meg.

Látnivalók az őskohó környékén

Miskolc környéke kiváló célpont kiránduláshoz és városnézéshez egyaránt. Lillafüred bővelkedik a látnivalókban, legnépszerűbb részei a Palotaszálló mellett található vízesés, a függőkert, a Hámori-tó, a Zsófia-kilátó, a cseppkőbarlangok, és a pisztrángtelep.

A lillafüredi libegőzés kihagyhatatlan program az őskohó közelében, akárcsak a kisvasutazás. A Lillafüredi Állami Erdei Vasút mesebeli, kanyargó útvonalon halad a Bükk ölelésében.

A diósgyőri vár felújítás miatt jelenleg még zárva van, de a Miskolci Állatkertet, a Herman Ottó Múzeumot és a szentéleki pálos kolostor romjait mindenképpen érdemes felkeresni egy miskolci-lillafüredi kikapcsolódás során.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Kristóf-Zöld Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Pénztárcakímélő csodahelyek e-book

100+ ingyenes élmény, kirándulás és program

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk több mint 100 hazai programot, élményt és kirándulóhelyet.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.