Erdei túra a pilisszentkereszti Szent-kút legendás forrásához

pilisszentkereszti Szent-kút

A pilisszentkereszti Szent-kút környéke népszerű pihenő- és búcsújáróhely, az erdei környezetben kialakított, szépen karbantartott forrás és kegyhely rövid túrával is könnyen megközelíthető az év bármely napján. Gyerekekkel is bátran célba lehet venni, a táv és a szintemelkedés nem megerőltető.

A pilisszentkereszti Szent-kút története

A környékbeliek már a 19. század közepétől csodatévő helyként emlegették a Pilisszentkereszt melletti Mogyorós-forrást. A Mária-kegyhely és a kis kápolna az 1858-as lourdes-i jelenés hatására épült, amikor a csoda híre eljutott a településre.

Szájról szájra terjedtek a forrás vizéhez kapcsolódó jelenésekről és gyógyulásokról szóló történetek a későbbi évtizedekben is, még a 20. század közepén is meséltek egy 19 éves lányról, aki súlyos bénulásból gyógyult meg, miután felkereste a forrást.

A pilisszentkereszti Szent-kút területén egy barlangszerű, nyitott kápolna található padsorokkal, a bővízű forrás innen néhány lépésnyire folydogál. A Szent-kúthoz búcsújáró napokon sokan érkeznek szentmisére, de sokan csak a rövid erdei túra és a friss levegő miatt érkeznek a környékre.

A forró nyári napokon kellemesen hűvös élmény a tölgyfák árnyékában megpihenni.

Hasznos tudnivalók

  • A Szent-kút minden évszakban ingyenesen látogatható. 
  • A forrás megközelítése az idősebb korosztály és a kisebb gyermekek számára sem tartogat nehézségeket, nincsenek nagy szintkülönbségek.
  • A kirándulóhely kutyabarát, de a kutyák csakis pórázon sétálhatnak, a vonatkozó szabályok betartásával.  
  • A forrás közelében padok és asztalok várják a kirándulókat, így piknikezére is van lehetőség.
  • A kihelyezett tábláknak köszönhetően bejárhatjuk a környék túraútvonalait.
  • Fontos tudni, hogy a forrás közvetlen közelében nincs mosdó. 

A Szent-kút megközelítése

Ha autóval érkezünk, Pilisszentkereszten a buszmegálló közelében érdemes parkolni, vagy a Dera-szurdok parkolójában. Amennyiben a Pomáz és Dobogókő között közlekedő busszal érkezünk, a Pilisszentkereszt, pilisszántói elágazás megállónál kell leszállni.

A pilisszentkereszti buszmegállótól a S+, Sᵯ jelzések mentén 1,4 km megtétele után érkezünk a Szent-kúthoz, míg ha a Dera-szurdoktól indulunk, a K+ és Kᵯ jelzésen kell haladnunk, mindössze 1,6 kilométert.

Kirándulóhelyek a Pilis – Visegrádi-hegységben

A Pilis – Visegrádi-hegységben számos erdei kirándulóhely, forrás, patak, szurdok és kilátó várja a természet szerelmeseit. Érdemes összekötni az élményeket egymással, így egyszerre több kalandnak is a részesei lehetünk. A Szent-kút közelében található a Dera-szurdok, a Szurdok-gerinc és a Vaskapu-szikla is.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Kristóf-Zöld Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Pénztárcakímélő csodahelyek e-book

100+ ingyenes élmény, kirándulás és program

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk több mint 100 hazai programot, élményt és kirándulóhelyet.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.